Mame vo firme 4 nove Dustery (kupovane tento rok), predtym sme pouzivali pozicane (predvadzacky). Za tu cenu maximalna spokojnost. Auta su vyuzivane aj v terene (ja som mal zatial moznost vyskusat len na ceste).
Sedi sa v nich celkom fajn, vyhlad je vdaka tomu velmi dobry. Mame naftove motory - vykonovo do 130km/h uplne vpohode stacia (ked som sa ponahlal, nemal som problem byt najrychlejsi na okreske a to aj v zakrutach do kopca). Limitom prejazdu zakrut boli podla mna uzke pneumatiky. Porovnaval som so Subaru Outback, co mame doma - pri naozaj rychlych prejazdoch zakrut je Subaru ovela lepsie, ale pri normalnej jazde su porovnatelne. A za volantom Dusteru som sa citil lepsie nez v Subaru. Co sa tyka vykonu, tiez by som povedal, ze su na tom podobne. Subaru je prilis tazke, takze ani s 2.5l benzinom nema nejaku super dynamiku, Duster je naopak velmi lahky, takze aj ovela menej vykonny diesel mu staci. Prejazdnost v terene porovnatelna - Subaru ma lepsie 4x4, ale zase nizsi podvozok. Ked sme ich testovali este na snehu, tak obe auta dokazali zapadnut za zhruba rovnakych podmienok, potom pomohol uz len Wrangler
.
Co sa tyka spolahlivosti, zatial sme nemali ziadne problemy, ale vzdy sme mali a mame len nove Dustery, takze to neviem uplne zhodnotit. Podla toho co ale viem od majitelov, ktori maju Duster dlhsie, nemali s nim ziadne vaznejsie problemy. Ak by som planoval auto na 5 rokov, spolahlivosti pri Dustery by som sa vobec nebal.
Vyhodou Dusteru je podla mna tiez jeho predajnost, podla cien co sledujem, je strata na hodnote mensia ako pri inych autach.
Ak by som sa teraz rozhodoval ci kupit jazdene Subaru Outback alebo novu Daciu Duster, na isto by som sa rozhodol pre Duster.
Porovnatelne nove auto ako je Duster som nenasiel. SX4 ma podobnu cenu, ale je mensia, vsetko ostatne je o par tisic € drahsie a vacsinou aj menej prakticke. Najviac porovnatelne je asi Subaru Forester, ktore ale zacina na cene 3-krát vyššej ako Duster.