Elektromobily a vse kolem nich

Elektromobily, hybridy, alternativní paliva a vše kolem emisí nebo spotřeby paliva.
Odpovědět
HondaMan
Letec

Re: Elektromobily a vse kolem nich

Příspěvek od HondaMan »

Vana: 10kW mi přijde strašně moc. 2kW přímotopem vytápíme pokoj pro hosty v podkroví o více než 50m3...

Na jiném Fóru jsem našel:
František Šohajda píše:Orientační výpočet - Instalovaný příkon 1KW vyhřeje objem:

- 50 m3 na teplotu ovzduší +18 °C (výrobní haly, restaurace)
- 40 m3 na teplotu ovzduší +20 až 22 °C (kanceláře, byty)
- 30 - 35 m3 na teplotu ovzduší +22 až 25 °C (byty, dětské pokoje)

Je to výpočet základní - zjednodušený orientační výpočet.
Z Toho mi vychází, že auto které má <10m3 musíš vytopit vcelku rychle i 2kW topením, což by pro Elektromobil nemělo být až takový problém.
Výhodu bych spatřoval v okamžitosti nástupu topení, ne jako 15km se studeným motorem u naftových motorů.
2.9T RWD
Vana
Letec

Příspěvek od Vana »

auto není izolovaná stavba, zkus si někdy dát do promrzlého auta 2kW kostku ze supermarketu
já to občas dělám když rozmrazuju auto na zahradě a mám reálný poznatek jak to topí - jedním slovem mizerně. Auto přitom stojí na místě takže ho ani neochlazuje vítr.
2kW auto nevytopí ani náhodou, myslím že můj odhad potřeby 10 kW je ještě docela malý
Pickuper
Letec

Příspěvek od Pickuper »

HM: jenže ten pokoj nevytápíš ze startovních -10stupňů ani se nesnažíš o dosažení cílové teploty v řádu minut. Vidím to jako Vana, spíš bych to viděl ještě na víc než jen těch 10kw......
Niko nadžanel ko kerdža
HondaMan
Letec

Příspěvek od HondaMan »

Právě že ten pokoj je v podkroví, kde je obvykle jen něco málo nad nulou, izolace tam není nic moc... A když tam zapnu přímotop, tak je tam teplo docela rychle. To s tím vytopením auta přímotopem můžu zkusit. Skoro bych se vsadil že do 10 minut budu mít v autě příjemně (což při puštěném motoru nemám ani náhodou)
2.9T RWD
Honza42
Letec

Příspěvek od Honza42 »

Nezávislý topení má výkon 5kW naplno a 2,5kW na sporo. Když budu při -15 někde stát, tak to běží 40% času naplno a 60% času nasporo. Takže skromný odhad 3 - 3,5kW při vyhřátém stojícím velkém MPV. Jedoucí auto má ztráty klidně dvojnásobné.
Když natočím studené auto a vyrazím, tak poběží topení naplno nejmíň 15 minut + teplo co vyrobí motor. Ale mám velký objem chladícího systému.
Lze se odpíchnout i od výkonu výměníku topení, lze pro konkrétní auta dohledat - domácí úkol pro zvědavce, já nemám čas a chuť.
3kW jsou pro elektromobil problém, protože to dělá kolem 6kWh na 100km, což je třetina toho co na pojezd (běžně se počítá 16-18kWh/100km), tudíž dojezd spadne razantně dolů, nemluvě nějaké brodění sněhem..... Takže topení v elektromobilu ano, ale ne na tričko jak jsme zvyklí. Spíše jen odmrazit okna, lehce zavlažit a rukavice a kulicha.....
Při použití ve městě, kde jsou nízké průměrné rychlosti může být topení versus pojezd fifty fifty.
ratus ratus
Pan Řidič

Příspěvek od ratus ratus »

Do elektromobilu jedině nezávislé benzínové topení. Jinak mi v zimě hrozí i smrt. 8-x
Uživatel neexistuje :-)
Honza42
Letec

Příspěvek od Honza42 »

V žádném případě!! To už by nebyl ten zázračný vůz s nulovými emisemi. Budoucností lidstva je zelený otužilý a zocelený lid.(Pardon, zocelený ne, ocel bude brzy taky zakázána, její výroba je příliš neekologická. Bude v souladu se směrnicí EU nahrazena bioocelí)
Snowman000
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Snowman000 »

Konzerva od sardiniek s LSD
Multak se vsim vsudy
...tbd...
Snowman000
Letec
Kontaktovat uživatele: