Jak na meziplyny?

Ať už se chcete stát lepším řidičem, nebo poradit ostatním, jak se zlepšit.
Odpovědět
mmira
Moderátor

Re: Jak na meziplyny?

Příspěvek od mmira »

nemam pocit, ze by tu nekdy vylozene zaznelo, ze plny meziplyn je absolutni nevyhnutelnost. je ale pravda, ze je nasim presvedcenim, ze je dobre jej umet a pouzivat uz jen kvuli plynulosti jizdy.
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
d1.8t
Letec

Příspěvek od d1.8t »

Bych to určitě nebagatelizoval jen na úroveň pocitů. Když se jede ostře s neslabou zadokolkou, což může být i 50 na vodě a 30 na sněhu, tedy na silnici běžně viditelný situace, je žádoucí zabránit případnýmu i třeba jen chvilkovýmu bloknutí zadnich kol. Můžeme se dlouze bavit o tom jak často to člověk potřebuje, ale hladkost a plynulost jízdy je trvalým bonusem. A jsme u toho co psal bond, trvalý používání přinese automatizaci a podiv nad ideou jezdit střídavě s/bez.

Pokud to okolnosti dovolí. Aktuálně mám zkušenost, kdy se na Grande Puntu měnily přední brzdy, dosloužilý OEM se kterýma byla špička-špička hodně náročná až nemožná kvůli absurdnímu přeposilování brzdovýho pedálu, byly vyměněny za EBC se kterýma je v pedálu lepší cit a mezyplyn na brzdách už jen obtížný.
Stejně tak boty, tuhle jsem jel neplánovaně a měl na nohách nevhodný boty. Šlo to, ale nohoklad na pedálech byl uplně jinej něž mám zažitý, ergonomicky mnohem nevýhodnější.
RWD
karyslav
Autoškolák

Příspěvek od karyslav »

mmira píše:nemam pocit, ze by tu nekdy vylozene zaznelo, ze plny meziplyn je absolutni nevyhnutelnost. je ale pravda, ze je nasim presvedcenim, ze je dobre jej umet a pouzivat uz jen kvuli plynulosti jizdy.
To je žvdycky - ježiši co s tou nohou furt děláš, dyť je to uplně zbytečný. Ty strašně moc řadíš!

A pak... To tvoje auto jezdí nějak plynule...

Jojo, to samo :-D
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

mmira píše: jiny se to nikdy nenauci, co je samozrejme taky ok.
ufff, to sem ráth, že mně někdo chápe.... :ymhug:
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
karyslav
Autoškolák

Příspěvek od karyslav »

Někdo má rád holky, někdo zase vdolky. Každej neumí všecko, já si třeba nejsem schopnej nalakovat nehty jak se mi klepou ruce, ani řezník bych být nemohl :-D

Ale když jedu několik hodin v autě po okresce tak mě prostě baví sama sebe hecovat k co nejplynulejšímu řazení. Jsou auta kde je to na škodu a jsou tak přecpaný posilovačema/synchro že musí člověk hodně umět aby to nezhoršoval. Mámin i20x nebo co to je je toho ukázka.

Naproti tomu u mě v autě je to razantně poznat, když jedu ostřejším způsobem, jestli meziplyn je nebo není. Ale tady to má být spíš debata jak na to, než proč jo a proč ne mi přijde. Nadávat tu že je to na nic.

Nanic je i chodit k lazebníkovi se nechat oholit, nechat si péct chleba v kamenné peci na dřevo a ne si ho koupit v marketu. Žijeme v době kdy si můžeme dovolit spoustu věcí dělat jen proto, že se nám chce, nebo že na ně máme chuť. A tak to beru.

Každopádně - metoda s pohárkem a vodou jasně ukazuje, jak na tom je rozdíl meziplyn a bez meziplynu celkem výmluvně :) Mohl bych to zkusit natočit, ale nemám v autě žádnou rovnou plochu a nevím o silnici bez děr aby se to nevylilo samovolně :D
mmira
Moderátor

Příspěvek od mmira »

pavproch píše:
mmira píše: jiny se to nikdy nenauci, co je samozrejme taky ok.
ufff, to sem ráth, že mně někdo chápe.... :ymhug:
lehce se chape nekdo, kdo je ve stejne situaci ;)
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
lampa
Pan Řidič

Příspěvek od lampa »

Tak jinak. Zkousel jsem oba a rozdil v plynulosti nepocituji.
karyslav
Autoškolák

Příspěvek od karyslav »

lampa píše:Tak jinak. Zkousel jsem oba a rozdil v plynulosti nepocituji.
Jojo, ty si toho totiž jako řidič nevšimneš, protože se držíš volantu.

Ale když jede nekdo s tebou, pozoruj periferním pohledem, jak se jim při přeřazování hýbe hlava dopředu dozadu. podívej se na to.

Ty si myslíš že nic, ale ta hlava toho vedle to prozradí. A jako spolujezdec, dokud se na to nesoustředíš, si toho taky nevšímáš. Je to prostě součást cesty v autě, tak to bereš jako samozřejmý že se to děje.

Koukni se, když si budeš jistej že před tebou nic není, co to s těma lidma mezi 1, 2, 3 dělá :)

Můžeš pak napsat.
lampa
Pan Řidič

Příspěvek od lampa »

No podobne blbustky zkousim v aute zasadne sam. Ono totiz porad existuje riziko, ze se to nepovede a to je potom sakra znat. Pokud nekoho vezu, tak se snazim spojku poustet tak pomalu, aby bylo prerazeni neznatelne. A ma to nejake technicke opodstatneni, aby byl falesny meziplyn plynulejsi, nez ten s dvakrat vyslaplou spojkou?
karyslav
Autoškolák

Příspěvek od karyslav »

lampa píše:No podobne blbustky zkousim v aute zasadne sam. Ono totiz porad existuje riziko, ze se to nepovede a to je potom sakra znat.
všimni si toho když řadíš normálně, jestli mají tu hlavu nehnutě na místě jako při plynulé jízdě, nebo jestli se pohne. Uvidíš že se trochu zaklimbá dopředu/dozadu, tedy ne kdyz zkousis to prerazovani s meziplynem.

Ale stejne to musis zacit delat i s lidma - a prave se snazit abys to neposral :) jen to te motivuje se fakt neco naucit.
Odpovědět