Kdo ma prednost?
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kdo ma prednost?
pleteš jabka a hrušky - to je totiž zcela jiná situace, kdy je skutečný tvar křižovatky vyobrazený na dodatkové tabulce. Čili křižovatka řízená dopravním značením, zcela jednoznačné vyznačení hlavní PK a také dvou vedlejších. Já přijíždím po vedlejší, ale další mám zprava, kde vozidlům musím dát přednost.
Naprosto jiný typ křižovatky i značení...zcela irelevantní pro zadané téma. Takže tomu asi fakt nerozumíš.
Naprosto jiný typ křižovatky i značení...zcela irelevantní pro zadané téma. Takže tomu asi fakt nerozumíš.
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time
- GeneHawkins
- Letec
Tak to zase pr!
řidičBOB píše:Pořád platí, že dopravní značení je v tomto případě nadřazeno a pravidlo "pravé ruky" platí pouze v křižovatkách, kde se přednost dopravním značením neřeší.
řidičBOB píše:když má řidič značku P04, tak "pravidlo pravé ruky" neplatí, protože pro něj platí odst(1)
řidičBOB píše:nesmysl... Vždyť je tam psáno, že odst(2) platí pouze v případě, že neplatí odst(1). A on platí, protože ta značka tam je.
řidičBOB píše:neplatí, protože křižovatka je osazená dopravní značkou dle odst(1) - je to jedna křižovatka a tudíž je jedno, zda je tam značka jedna nebo milion. Prostě je to křižovat řízená dopravním značením.
řidičBOB píše:...vždyť to je základní pravidlo průjezdu křižovatkou: není-li dopravní značení, platí pravidlo zprava...
Tohle teda byly blbosti?řidičBOB píše:Zastáváš také názor, že když je křižovatka osazená dopravním značením, tak také platí pravidlo přednosti zprava?
to bych rozhodně netvrdil. Pakliže je nelze vyložit aby oba platily společně, je třeba mezi nimi hledat poměr nadřazenosti. Jeden bude speciálnější - ať už ze systematiky, nebo na základu užší hypotézy.GeneHawkins píše: To je jisté. Nemůžeš o jednom odstavci zákona říct, že platí víc než druhý. Oba mají dávat přednost, jeden z titulu značky, druhý z titulu pravidla. Obě tyto přednosti jsou rovnocené.
Naposledy upravil(a) ExFun dne čtv 09 led 23:56, celkem upraveno 1 x.
Back to basics.
Příčina -> následek
Příčina -> následek
V tomto případě je nadřazený odst. 1, protože je speciálnější norma a odst. 2 je norma obecnější. Je to dáno uvozením odst. 2 - "Nevyplývá-li..."
Jinými slovy - řídíme se odst. 1 a pouze pokud je ten neaplikovatelný, řídíme se odst. 2 (a na jedničku zapomeneme).
Jinými slovy - řídíme se odst. 1 a pouze pokud je ten neaplikovatelný, řídíme se odst. 2 (a na jedničku zapomeneme).
Back to basics.
Příčina -> následek
Příčina -> následek
Reálně - červený má povinnost zastavit. Modrý by měl zastavit také, protože nemá značku a má auto zprava. Následně domluva mezi nimi. Je to stejné, jako na x křižovatce, kam přijedou najedou 4 auta a všechny jedou rovně - vzájemně se vyblokují přednostmi zprava a řešení je domluvou...
V případě nehody si netroufnu predikovat. Zavinění by bylo od obou.
Citované normy neupravují řešení křižovatky (v tom nesouhlasím s řBobem), ale chování řidičů (viz text - Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou... a ....musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava....). Je to divné, ale IMO, červený se bude řídit odst. 1 a modrý odst. 2, byť na stejné křižovatce.
Vím o existenci autoškol, které razí názor, že řidič má vnímat i značky na vedlejších silnicích.. jen nevím, co si o nich myslet...
V případě nehody si netroufnu predikovat. Zavinění by bylo od obou.
Citované normy neupravují řešení křižovatky (v tom nesouhlasím s řBobem), ale chování řidičů (viz text - Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou... a ....musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava....). Je to divné, ale IMO, červený se bude řídit odst. 1 a modrý odst. 2, byť na stejné křižovatce.
Vím o existenci autoškol, které razí názor, že řidič má vnímat i značky na vedlejších silnicích.. jen nevím, co si o nich myslet...
Back to basics.
Příčina -> následek
Příčina -> následek
Já bych řekl, že ty normy vycházejí z toho, že křižovatky nemají vady z pohledu dopravního značení. Ta popisovaná křižovatka je IMHO vadně označená.
Jedna triviální....nebo ne?
Je mi zde na fóru plném odborníků až trapné předkládat tako jednouchou situaci, ale dnes jsem chvíli koukal na tuhle křižovatku a překvapilo mne, kolik lidí ji řešilo blbě:
.
Tak schválně, kdo jede první? Je to odbočka k pumpě Way24 u Ikey na Zličíně.
.
Tak schválně, kdo jede první? Je to odbočka k pumpě Way24 u Ikey na Zličíně.
Ken Kesey: "To Vic Lovell for telling me that dragons don't exist, and then leading me to their lair."
Zelené, protože jede "po hlavní" ? I když odbočuje doleva, ale přednost by mělo dát pouze vozům přijíždějícím z prava kde hlavní pokračuje...
Ano, tak to je. Divil jsem se, kolik "modrých" mamlasů se do křižovatky cpalo. Tam je to ale zaviněné i blbým tvarem křižovatky, protože ta vedlejší pokračuje úplně přímo a kdo na vedlejší přehlédne značku Dej přednost v jízdě, koleduje sobě i protijedoucímu o malér a to veliký. Ti z vedlejší tam pomalu nejezdí.
Ken Kesey: "To Vic Lovell for telling me that dragons don't exist, and then leading me to their lair."
Je mi to jasné, nakreslené to vypadá přehlednější než to může být ve skutečnosti. Navíc takhe od klávesnice má člověk čas se rozkoukat