U Eva určitě ano, u STi nevim...kazysvjet píše:odpoji se u awd pri zatazeni rucky zadni nahon? aspon u nekterych typu evo, sti?
jak (ne)prevratit auto
Re: jak (ne)prevratit auto
Ain´t nobody got time for that
Myslím, že větší šanci k převrácení má auto, pokud už se kola netočí, tzn. šlo by fakt 90°bokem. Může v tomto případě být větší šance k převrácení?
MX-5 NB 10th AE, ex BMW E46 323i
U kotoucove brzdy za to chce tahat mamuti silou a po par takovych manevrech jsou lanka na serizeni, ale jde to.Vana píše:drobný dotaz - umí ruční brzda běžně na asfaltu zablokovat zadní kola ?
U bubnove brzdy to nazvdory zazitym predsudkum jde mnohem snadneji nez u kotouce, takze kdo chce blbnout s ruckou na suchem asfaltu, at si koupi nejakou podmotorovanou nakupni tasku, co ma vzadu bubny
ja mam bubny a kdyz jsem daval rucku na snehu v zime, jak byly ty hrozny mrazy, tak se ozyvaly pri zatazeni hrozny rany od tech bubnu
jezdím pod své možnosti a jsem ovce
Auto se pri jizde zacne prevracet v momente, kdy "spring rate" pruzin na zatizene strane auta je vycerpan, jde tedy do nekonecna, a podelna osa, okolo ktere se karoserie otaci(naklani)pri bocnim pretizeni, se presune z priblizneho stredu karoserie k mistu, kde se vnejsi vnejsi okraj vnejsi pneumatiky setkava s asfaltem. Potom staci uz jen dostatecne velka sila a auto se zacne prevracet.metaljohn píše:Myslím, že větší šanci k převrácení má auto, pokud už se kola netočí, tzn. šlo by fakt 90°bokem. Může v tomto případě být větší šance k převrácení?
Soucinitel smykoveho treni je nizsi nez soucinitel valiveho treni, takze auto je tim nachylnejsi k prevraceni, cim ma vetsi grip, cili pokud uz klouze a nedojde k nejkemu skokovemu zvyseni adheze, pripadne ze "nezarazi" o nejakou prekazku, je v takovem pripade mene pravdepodobne, ze se prevrati.
Na druhou stranu, pokud to uz v zatacce urvete, blizite se k takovemu "adhezi zvysujicimu" mistu nepomerne rychleji nez by tomu bylo v pripade normalniho prujezdu, takze opet, vsechno je relativni
kazisvjete, to bude ale pravdepodobne bug, ne feature
Naposledy upravil(a) bitmap dne pát 18 bře 13:38, celkem upraveno 1 x.
asi nejaky primrzly nebo co. mozna to dela i normalne, ale to nevim, protoze na suchu nedrifetuju
jezdím pod své možnosti a jsem ovce
mám podobné zkušenosti a taky mě překvapilo jak mizerně ručky na zadních kotoučích brzdíbitmap píše:...U bubnove brzdy to nazvdory zazitym predsudkum jde mnohem snadneji nez u kotouce, ...
na sněhu je to o.k., ale třeba na suchém asfaltu si točení na ručku nedovedu moc představit
jinak co se týká ručky a AWD, u některých systému to problém udělá, u jiných ne
- typicky asi nebude ručka fungovat u středových diferenciálů s viskózní závěrkou - tj. většina subaru
taky nebude fungovat u zadku připojeného přes viskózní spojku
- naopak bez problémů funguje u 4x4 s otevřeným středovým diferenciálem (např. některé Mercedesy) nebo se středovým torsenem (např. AUDI A4, A6 , passat B5),
nebo středovým difem s řízenou závěrkou (např. Subaru s DCCD, starý Touareg) ale tady je to vždy o nastavení SW
a samozřejmě by neměly mít problém ani všechny odpojovací systémy jako Haldex, x-drive ..., pokud s tímhle jejich SW počítá
rucky u kotoucu:
neni to nahodou tim, ze rucka je u kotoucovych brzd resena pres maly buben, ktery je ve stredu zadnich kotoucu, kdezto u klasickych bubnu se vyuzivaji ty jen pres jinou paku? tedy velikost brzdy a tim i brzdne sily je dost nesrovnatelna?
rucka u subaru nefunguje to te doby, dokud se neslapne na spojku, pak to jde hezky. o vikendu jsem zkousel otoceni na rucku u Suzuji Kizashi iAWD, ktera bohuzel ma automat, a prestoze byl vypnnut jak 4x4 system, tak ESP, tak se to tocit za boha nechtelo ani na vrstve sterku. imho prace ESP.
neni to nahodou tim, ze rucka je u kotoucovych brzd resena pres maly buben, ktery je ve stredu zadnich kotoucu, kdezto u klasickych bubnu se vyuzivaji ty jen pres jinou paku? tedy velikost brzdy a tim i brzdne sily je dost nesrovnatelna?
rucka u subaru nefunguje to te doby, dokud se neslapne na spojku, pak to jde hezky. o vikendu jsem zkousel otoceni na rucku u Suzuji Kizashi iAWD, ktera bohuzel ma automat, a prestoze byl vypnnut jak 4x4 system, tak ESP, tak se to tocit za boha nechtelo ani na vrstve sterku. imho prace ESP.
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
Tak rucka u kotucovych brzd moze mat 3 riesenia. Za prvne je to mala bubnova brzda v naboji kolesa, za druhe maly jednoucelovy strmen a najcastejsie sa to integruje do existujuceho strmena hydraulicke brzdy. Podla mna je najlepsie riesenie samostatny strmen.
Spaste svet od ľudí ktorý ho chcú spasiť
ja zatim vzdy mel jen to prvni reseni, O I, 3x BMW, Subo. u kterych znacek se daji najit ta druha dve?
Autoforum.cz