Fabia 1 - blika olej
Fabia 1 - blika olej
Dobry den,
v autech se bohuzel vubec nevyznam a do servisu ho nejspis pred odjezdem dat nestihnu.. Auto nejakou dobu stalo a uplne jsme na to zapomneli.. Problem je nasledujici:
Pod najetymi KM (na tom LCD displayi) sviti klic a u toho napis OIL. Kdyz jsem koukal, kolik oleje tam je, tak "odmerka" je spinava asi jen 1cm na konci, takze opravdu hodne malo...
Co kontrolka znamena? Musim dat auto do servisu na kompletni vymenu oleje nebo staci olej jen dokoupit a dolit? Pokud ho je tam opravdu jen na dne, nevite, kolik ho musim do Fabie 1,4 16V 74kw (benzin) dokoupit?
A pak jeste jeden dotaz, koukal jsem na stitek u motoru a mam tam olej Shell Helix HX6 10w-40. Kdyz jsem se dnes ptal na dvou Shellkach jestli tento olej maji, tak na obou mi rekli ze ne a nevideli ho ani v katalogu v PC.. Existuje nejaka alternativa, kterou mohu dolit, kdyz nesezenu tento konkretni nebo se oleje michat nesmi?
Moc Vam dekuji za ochotu a odpovedi.
Tom
v autech se bohuzel vubec nevyznam a do servisu ho nejspis pred odjezdem dat nestihnu.. Auto nejakou dobu stalo a uplne jsme na to zapomneli.. Problem je nasledujici:
Pod najetymi KM (na tom LCD displayi) sviti klic a u toho napis OIL. Kdyz jsem koukal, kolik oleje tam je, tak "odmerka" je spinava asi jen 1cm na konci, takze opravdu hodne malo...
Co kontrolka znamena? Musim dat auto do servisu na kompletni vymenu oleje nebo staci olej jen dokoupit a dolit? Pokud ho je tam opravdu jen na dne, nevite, kolik ho musim do Fabie 1,4 16V 74kw (benzin) dokoupit?
A pak jeste jeden dotaz, koukal jsem na stitek u motoru a mam tam olej Shell Helix HX6 10w-40. Kdyz jsem se dnes ptal na dvou Shellkach jestli tento olej maji, tak na obou mi rekli ze ne a nevideli ho ani v katalogu v PC.. Existuje nejaka alternativa, kterou mohu dolit, kdyz nesezenu tento konkretni nebo se oleje michat nesmi?
Moc Vam dekuji za ochotu a odpovedi.
Tom
-
- Pan Řidič
Re: Fabia 1 - blika olej
Na měrce ti chybí čárky?
ve tme to uz neprectujack daniels píše:Na měrce ti chybí čárky?
-
- Pan Řidič
Já měřím výšku oleje na světle. Nejsem netopýr. Co si přečíst manuál?
s tím manuálem bych poslechla, vypadá, že na tom něco bude.... tu odměrku třeba utřít a pak strčit ještě jednou do otvoru až pak se dá přečíst kolik je tam oleje... a určitě musíš mít vypnutý motor a měřit až když trochu ochladne...
presne to jsem udelal, a jak rikam, je tam tak 1cm zespodu na te odmerce.. carek jsem si ale nevsiml, mrknu na to kdyztak zitra, ale je tam toho opravdu ulne na dne..gill píše:s tím manuálem bych poslechla, vypadá, že na tom něco bude.... tu odměrku třeba utřít a pak strčit ještě jednou do otvoru až pak se dá přečíst kolik je tam oleje... a určitě musíš mít vypnutý motor a měřit až když trochu ochladne...
Úplně na dně toho nebude. I když je měrka "suchá", tak tam je oleje ještě docela dost.
btw. to odjíždíš zítra ráno? Výměna oleje je otázkou hodiny i s cigárem a kafem. A 10W-40 ve VW specifikaci budou mít bud skladem či do druhého dne.
btw. to odjíždíš zítra ráno? Výměna oleje je otázkou hodiny i s cigárem a kafem. A 10W-40 ve VW specifikaci budou mít bud skladem či do druhého dne.
2.9T RWD
odjizdime v patek, ale zitra zrovna tohle auto potrebuju na cely den a nemam moznost ho dat do servisu, ve ctvrtek na to muzu vyhradit tak hodninu, ale zas je otazka jak se mi zitra povede objednat v servisu na cas kolem obeda...HondaMan píše:Úplně na dně toho nebude. I když je měrka "suchá", tak tam je oleje ještě docela dost.
spise mi jde o to, zda je potreba olej vymenit nebo jen dolit.. Pokud jen dolit, olej snad nekde v servisu sezenu, pokud vymenit tak do toho sam nejdu na stitku s olejem jsem si jeste vsiml toho, ze dalsi planovana vymena je az na 08/2013, takze teoreticky by stacilo zatim jen dolit a v tom osmem mesici to nechat vymenit.. nerad bych ale, aby se cestou do Bratislavy s autem neco stalo
To je servisní interval oleje, nejde o žádný problém nebo závadu, prostě jsou ujeté kilometry do výměny (asi 15k), olej se mění po kilometrech nebo po čase (08/2013).
Pro dobro motoru doporučuju výměnu, ale když vim o kolik někdo pravidelně přejíždí předepsanej kilometrovej interval tak můžu napsat že je nepravděpodobný aby se motoru cokoliv stalo, prostě když se to nevymění tak žádná tragédie. Dolévat je asi škoda (pokud je někde mezi ryskama), když po tý cestě (předpokládám) půjde na výměnu.
Na upozorňování na problémy je kontrolka mazání, jenže ta většinou zasvítí až když je pozdě...
Pro dobro motoru doporučuju výměnu, ale když vim o kolik někdo pravidelně přejíždí předepsanej kilometrovej interval tak můžu napsat že je nepravděpodobný aby se motoru cokoliv stalo, prostě když se to nevymění tak žádná tragédie. Dolévat je asi škoda (pokud je někde mezi ryskama), když po tý cestě (předpokládám) půjde na výměnu.
Na upozorňování na problémy je kontrolka mazání, jenže ta většinou zasvítí až když je pozdě...
Bezva, diky moc... zitra kazdopadne volam do servisu a treba to v ten ctvrtek klapne
diky a hezky zbytek vecera.
diky a hezky zbytek vecera.