Privátní dovoz z Reichu

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
pavproch
Letec

Privátní dovoz z Reichu

Příspěvek od pavproch »

Chlopi, potřebuju poradit.... zřejmě poprvé (a doufám naposledy) si pojedu do Reichu pro autí.... našel sem jeden soukromý inzerát na moje snové autíčko, příští úterý mám s majitelem/prodávajícím domluvenou schůzku, když si plácneme, tak bych se nerad dopustil nějaké procesní chyby.... pro zkušené "šíbry" asi budou moje otázky stupido, ale... prostě to dělám poprvé... :ymblushing:

Fakta:
- auto je doposud registrované v Německu, má německou RZ
- je to MR 2009
- prodávající je soukromá osoba
- kupující je soukromá osoba
- z Reichu to povezu na návěsu (nikoli po vlastní ose)

Co sem prozatím vyštudil - prosím o komentáře/názory, zda to mám správně:
- sepíšeme kupní smlouvu v němčině
- po podpisu smlouvy to prodávající odhlásí na něm. DI a předá mi německý TP s vyznačeným odhlášením
- kupní smlouva bude zároveň dokladem o zaplacení (obě strany soukromé osoby, tj. bez faktury)
- protože to povezu na návěsu, nepotřebuju německé převozní značky ani CZ POV pojistku
- protože obě strany soukromé osoby, i DPH jde mimo nás
- při přejezdu hranic GER-CZ nemusím na celnici
- po přívozu do CZ zajdu na pojištovnu a nechám si udělat pojistku (POV+HAV atd.) na VIN
- potom to odvezu na STK na provedení "registrační" prohlídky
- pak zajdu na DI to přihlásit, přičemž budu mít tyto doklady: kupní smlouva, odhlášený německý TP, protokol o prohlídce na STK, zelená karta na VIN - vyplaním tam na místě nějaký formulář a zaplatím poplatek
- při přihlášení mi udělají nový "velký" CZ TP, malý TP a dají značky

Nezapoměl sem na něco?
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
PeTr7650
Pan Řidič

Re: Privátní dovoz z Reichu

Příspěvek od PeTr7650 »

v cesku je postup nasledujici:

Auto odvezes na podvalu na STK, kde udelas dovozovou STK. Nasledne s nemeckym malym a velkym TP, spolu s protokolem z STK dulezitym pro proces tzv. schvaleni technicke zpusobilosti pujdes na magistrat, kde schvaleni TZ delaji. Das jim vypsanou zadost o schvaleni TZ, nemecky maly, velky TP, svoje nacionale, protokol z STK a 1500 korun. Oni Ti na zaklade toho vydaji cistopis TP a s nim uz muzes prihlasovat. Trebas v Praze delaj schvaleni TZ pouze tri pracoviste detasovane od bezneho registru. Ukon trva cca 3-5 prac. dni.
Povinne ruceni potrebujes platne od okamziku schvaleni TZ. Pozor, v cesku nemuzes s autem do schvaleni TZ jezdit, pouze je prevazet na hengru! !
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

kuju za info - aha, takže budu potřebovat i malý německý TP.

o tom šibování na podvalu vím...
Jenyk
Mistr volantu

Příspěvek od Jenyk »

Zapomněl's na a) alternativu, mít v okolí aut více a nemuset slepě koupit hned to první; b) auto si před koupí pořádně prohlédnout, vzít si k tomu někoho, kdo tomu rozumí. Ke koupi v případě rozdílů proti inzerátu (jsou dost pravděpodobné) nebýt nijak nucen.
Ken Kesey: "To Vic Lovell for telling me that dragons don't exist, and then leading me to their lair."
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

dík za připomenutí, ale ....nepsal sem o těchle záležitostech, protože to mám už nějak pořešeno.... např. už mám ověřeno, že údaje udávané prodávajícím (vč. data , místa a rozsahu jednoho malého tukance) sedí přesně s údaji v centrální databázi BMW...
PeTr7650
Pan Řidič

Příspěvek od PeTr7650 »

hlavne si pohlidej, at v nemecku dostanes OBA TP (maly i velky) ! ! Bez nich ses v cesku bez sance.
NA STK dostanes papir zvany "technicky protokol zkusebni stanice pro schvalovani technicke zpusobilosti jednotlive dovezeneho vozidla". Pak Ti vystavi take prilohu k technickemu protokolu, coz je opis nemeckeho TP a z udaju v nem obsazenem se tvori velky CZ TP. Ted sem prosel scany dokladu, ktere jsem predkladal pri schvalovani TZ rok stareho auta z DE a vic nebylo treba. Jeste samozrejme fakturu nebo kupni smlouvu.
Zalezi urad od uradu, v Praze vcelku kopali a nechteli mi to zaroven i prihlasit. Na to jsem tam musel stat dalsi frontu dalsi den. Navic registr vozidel je ted nejakej zabrzdenej, zacatkem roku byla otazka zmen v registru zalezitost ranniho vystani fronty pul hodiny pred zacatkem prac. doby registru, ted v tydnu jsem stejnou metodikou prisel na radu az po 5,5 hodinach! ! !
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

dík
Brus
Letec

Příspěvek od Brus »

a v rožnově na úřadě to netrvá 3-5 dní. ráno přineseno, odpoledne vyřízeno (stav z konce roku 2011).
Pravda vyděsí
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Takže si dovolím zesumarizovat své osobní prožitky, zážitky a zkušenosti s indivindi dovozem z Reichu:

1. Smlouva s němcem v němčině (vzor k vyplnění stažený z mobile.de), vyplněná ručně byla pro DI naprosto dostatečná.

2. m4Zlika sem přivezl na vleku pozdě v noci, nechal ho tam a ráno šupem na STK (bylo potřeba předložit oba německé techničáky a taky technický list vozidla (vystavený BMW), kde bylo za 2hoďky hotovo (STK, evidenční a ME = cca 1750káčé), pak šupem m4Zlik zpět na vlek a hurá s ním domů do garáže

3. S protokolem a jeho přílohou sem zaběhl v pondělí na DI - technická způsobilost (= 1500káčé). Hotovo (čistopis velkého TP) bylo neska odpoledne.

4. Pak už enem zápis do registru (k temu byl potřeba protokoly z STK, kupní smlouva a samozřejmě pojistka), nasadit značky a brmbrmbrm....

Dyž to shrnu: opravdu to nebylo nijak zvlášť byrokaraticky ani logisticky náročné. Nicméně i tak kuju ještě jednou všem za rady.
Odpovědět