Menšinový koutek

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
goes
Elektro Expert

Re: Menšinový koutek

Příspěvek od goes »

1910 - vidim tam cesko, moravau, slezsko a uhry (madarsko)
Obrázek

1867 - vidim tam ceske zeme, poslko a ... uhry (madarsko)
Obrázek

slovensko poprve vzniklo v roce 1918, resp. od roku cca 1000 bylo vzdy soucasti madaska az do roku 1918. Jsou to brati madaru, nikdy ne cechu. K nam byli primrdnuti diky tomu, ze evropa nechtela mit v centru malou zemi a svolili CSR, tam se udelala falesna bratrstvi. Je naprosto legitimni, ze madarsko si narokuje uzemi, ktere jim bylo odnato a je to logicke. Nechapu, proc se Slovaci tak brani tomu znovupripojeni k zemi, se kterou maji spolecnou historii po vice nez 900 let.
Ceske zeme zde vzdy byly bud zcela samostatne, nebo mely naprosto jasne vytycene uzemi a autonomii.
goes
Elektro Expert

Příspěvek od goes »

neni to nic osobniho proti nikomu, jen nechapu a byl bych rad, pokud by mi to nekdo vysvetlil, proc se tomu spojovani tak desne brani? u moravaku toto necitim vuci cechum v tak hrozne mire.
Smyl Flek z Nohavic
Mistr volantu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smyl Flek z Nohavic »

goes píše:
Pickuper píše:
Smyl Flek z Nohavic píše:Tak já myslel, že všechno pečlivě klasifikujeme, i bělochy; podle toho jsem k tomu tedy přistupoval. O:-)
.......klasifikovat cikány nemá smysl.....cikán je cikán a nezáleží přeci na tom jestli si myslí, že je Rom či Sint nebo úplně něco jinýho B-)
presne tak, neni to nic hanliveho, i kdyz je pravda, ze u nas se rika "ciganit" ve smyslu lhat. ale to nevadi. cikan je proste clovek puvodem z indie, z nizsich socialnich skupin, nicmene cikani se deli na ruzne kmeny - romy a jine... takze cikan neni jen ten typ co potkavame u nas, to je kmen cikan-rom, ale jsou to jine skupiny cikan-sint apod.
nicmene kdyz mu budeme rikato obecne cikan, nic se nedeje. Je to jako rikat nekomu jeho narodnosti - cikane, nebo treba germáne apod.
Tak jednoduché to bohužel není. Některá označení prostě dostanou časem hanlivý nádech. Pokud jde o cikány, ti si za to mohou s ohledem na svůj způsob života sami. Ale takových případů významových posunů je na světě víc. Inuitům a Eskymákům na severu se taky kvůli tomu už neříká "laponci", protože to prostě s časem zpejorativnělo. To tak prostě je a můžete se na etymologii odvolávat tisíckrát.
„Ahoj, jak se máš: K obědu jsem měl medvěd.“
(Moucha)
Smyl Flek z Nohavic
Mistr volantu
Kontaktovat uživatele:

goes píše:neni to nic osobniho proti nikomu, jen nechapu a byl bych rad, pokud by mi to nekdo vysvetlil, proc se tomu spojovani tak desne brani? u moravaku toto necitim vuci cechum v tak hrozne mire.
Na tom není nic těžkého. Geopolitický celek Uhry byl jeden, ale národů v něm žilo víc. Stejně tak je to i v současné ČR, nicméně Češi a Moravané se přesto dokázali překlenout snáze - zřejmě díky tomu, že mluvili společným jazykem (oficiálně - rozdíly mezi češtinou, moravštinou a slovenštinou teď můžeme pominout).

Rozdílů mezi slováky a maďary je asi víc, tak do hloubky to neznám, ale už základním dělítkem je tu právě ten jazyk. Ale je celkem logické, že díky jedněm Uhrám budou mezi oběma národy vztahy asi jiné, než mezi námi a Rakušany, kde jsme každý měli vlastní bundesland. Historie by třeba leccos objasnila víc, ale když ji většina z nás dopodrobna nezná, je to pak marné.
(Moucha)
goes
Elektro Expert

Příspěvek od goes »

no dobra, tak se rozdelili a co? kvuli toho se musi tak nenavidet?
Smyl Flek z Nohavic
Mistr volantu
Kontaktovat uživatele:

Nedostatek osvěty, povědomosti o dějinných souvislostech v tom podle mě hraje roli. Setkal jsem se ze strany Slováků např. s nepochopením, proč se na jihu jejich vlasti mluví maďarsky. Když jsem jim dával analogický příklad se Sudety v Čechách, kde se až do 45. roku mluvilo německy, čertili se, chtěli mě umlčet. Asi si myslí, že se je Maďaři snaží okupovat.
(Moucha)
goes
Elektro Expert

Příspěvek od goes »

no zni to na pohled rozumnym zpusobem. pro mne je hlavni problem ono "bratri cesi a slovaci" z toho mam vzdy husi kuzi
Deli
Letec

Příspěvek od Deli »

přitom, tvůj větší bratr je asi polák, ne? :D
"Každý tančíme podle vlastní melodie." Charles Emerson Winchester III :)
Fordem tam, vlakem zpátky! ;;)
Smyl Flek z Nohavic
Mistr volantu
Kontaktovat uživatele:

Jo, to je taková přežívající masarykovina. Radši bych se bratřil s Rakušany, tam je společného přece jenom víc...
(Moucha)
goes
Elektro Expert

Příspěvek od goes »

no prave, mi vadi to otirani se o mne
Odpovědět