Politický koutek

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
Předseda
Letec

Re: Politický koutek

Příspěvek od Předseda »

Já si nemyslím, že vše vyřeší ruka trhu. Že tenhle Klausuv názor je blábol, který nefunguje jsme se přesvědčili dávno. Osobně nemám problém na makroekonomické úrovni, že se zastropuje cena nebo sníží daň. A začínám inklinovat k názoru, že k obchodu s komoditami by měli mít přístup ti, kteří je potřebují a nikoliv spekulanti. Pak by ceny např. emisních povolenek, pšenice apod nemohly letět nahoru jako raketa. To je jak s tím benzínem teď: všichni tankují do sudů, zvyšují zájem, tím dělají komoditu více nedostupnout a tedy zase vzácnější = dražší. Stejně tak to bylo adblue apod.
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

Jezdit autem je statek, pokud si ho někdo nemůže dovolit, tak ho holt nemůže spotřebovávat. A musí si ten život zařídit jinak. Což říkám s plným vědomím toho, že bych třeba taky chtěl jezdit daily STI, ale při mým nájezdu / jízdním stylu, je to na můj vkus prostě moc peněz, tak jezdím dvoulitrem naftou... Takže by mi nějaký zastropování jakoby taky prospělo :D

Když se PHM (a tedy i automobilová doprava) dlouhodobě zdraží, povede to k úpravě chování lidí. No a co. Podpora lokální výroby, tedy i lokální ekonomiky, méně vypuštěných emisí. To je sen, ne? :-)

Jak se rozlišuje "potřebný" a "spekulant"? Když sem si nakoupil velký zásoby zboží, se kterým normálně obchoduji, a už teď počítám s tím, že ho budu střílet dalším obchodníkům s abnormální marží. To jsem potřebný nebo spekulant?
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
Zajda
Letec

Příspěvek od Zajda »

Historie opakovaně ukázala že jakmile se ropa stane nedostatkovým zbožím, jde do kopru úplně všechno.
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

Ale já si nevšim, že by ropa nebyla... Jen je prostě drahá. To třeba, co mám info, tak kari sítě teď u dodavatelů prostě nejsou. Bez ohledu na cenu. Takže kdo má čas a prostory, objíždí stavebniny v okolí a prostě je vykupuje. Však ono se to prodá :-)
A s tou ropou. Co asi tak dlouhodobě dokážeme? OPEC je prakticky jedinej oficiálně tolerovanej kartel, už to o něčem svědčí.
Představa, že dlouhodobě dokážeme přinutit těžaře, aby prodávali za regulovanou cenu, je vtipná. Protože taháme za kratší konec. Dyť se podívej, kdo jsou hlavní exportéři / těžaři. Ty země, kde se těží, na nějaký sankce serou, protože hodnota (kvality) lidského života je tam limitně blízká nule. A těžaři? Samý obrovský firmy, jedna vedle druhý. Snaha o jejich regulaci skončí zhruba tam, kde v čechách vznik 4. operátora. Nějaký kecy možná, ale lobby pojede na plný obrátky.
Jedinej, koho v tom řetězci můžeš reálně došikanovat k nějakýmu stropu jsou přímo pumpaři, dodavatelé koncových zákazníků. Což jsou v drtivý většině případů dceřinky těžařů. Takže taky nic, maximálně majitelům ONO a nějakým lokálním JZD pumpám by se trošku opotilo čelo. Jinak by ten "strop" musel bejt asi jako v autobusový dopravě v krajích. "Přiměřený zisk" dotovaný z veřejných peněz.
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajin ... .seznam.cz

Na to, že prohrávaj, jsou celkem drzý, ne?
mattonecz
Letec

Příspěvek od mattonecz »

2022 Audi A4 Allroad 40TDI 150kw
ex :( 2022 Audi Q5 50TDI 210kw
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

Stepan píše: pon 07 bře 11:59 Když se PHM (a tedy i automobilová doprava) dlouhodobě zdraží, povede to k úpravě chování lidí. No a co. Podpora lokální výroby, tedy i lokální ekonomiky, méně vypuštěných emisí. To je sen, ne? :-)
Souhlasím na 100%. Přestanou se vozit nesmysly napříč světem. Třeba jeden druh jogurtu. Ten se vyrobí na severu Německa, v cisterně ho vezou na jih Německa, tam nalejou do kelímků a rozváží se zase po celém Německu. Do prdele, když jsem byl malej kluk, tak byla v každým větším městě mlékárna a jogurty se prodávaly v regionu. V krámu byl sice jen jeden druh, ale lepší než většina současných chemií upravených sraček.
Naposledy upravil(a) jerry dne pon 07 bře 15:38, celkem upraveno 2 x.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

Hele a ten dopis, to má bejt co? Zpověď analytika nebo interní dokument?
Ne, že bych mu nechtěl věřit. Ale ty řečnický otázky a rámcově ironickej tón mi na zpravodajce moc nesedí.

Nicméně:

https://zivotvcesku.cz/v-okoli-kremlu-s ... d=15685387
Druhá možnost, na kterou sází stále více lidí, je palácový převrat v Kremlu. Někdo se tam rozhodne, že Vladimir Putin už není nepostradatelný tak, jak býval. Je to scénář, který je podle mě každým dnem pravděpodobnější. Generálové jsou vojenští profesionálové a musí už nyní chápat, že akce na Ukrajině je z ruského pohledu sebevražda,
Jak jsem říkal předtím. Rozmrdat jim Moskvu. nebo minimálně ten konvoj. Aby jim to přemýšlení šlo rychlejc ;)
Lachende Bestien
Letec

Příspěvek od Lachende Bestien »

Na ja, k čemu je nakonec dobré, že kurvítkový globální kapitalismus vyprodukuje desítky druhů jogurtů, když z toho ani jeden není kvalitní a ještě se suroviny a produkty při výrobě a prodeji vozí kamiony stovky a tisíce km sem a tam?
Ale hlavně že máme opravdu, ale opravdu skvělý výběr z hromad nekvalitních a velmi neekologicky vyrobených produktů a můžeme se při špacírování zamotanými uličkami hyperturbomarketů kochat při pohledu na plné regály braku.
Odpovědět