smrťák je chemikSmrťák píše:Kys. octová nemá s výrobou octa nic společného. Samozřejmě,že pokud vyrobím čistou kyselinu,tak naředěním získám tzv. běžný ocet.Ale to je asi tak všechno.
Rychlodotazy
Re: Rychlodotazy
Niko nadžanel ko kerdža
Re: Rychlodotazy
teba tu je skoda
Re: Rychlodotazy
ok tak este raz, vstupna surovina je cukor (napr. cukrova repa?), z ktoreho sa ziska etanol. jeho oxidaciou vznikne nejaka koncentracia kyseliny octovej - octu.
Re: Rychlodotazy
Příprava a výroba
Zředěný vodný roztok kyseliny octové se získává biologickou oxidací ethanolu podle celkové rovnice
CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O.
Při jeho biotechnologické výrobě jsou příslušné mikroorganismy (octové bakterie, především rodu Acetobacter) imobilisovány přirozenou přilnavostí na bukových hoblinách, které jsou skrápěny roztokem ethanolu a odspodu probublávány vzduchem. Vyšších koncentrací lze pak dosáhnout následnou destilací. Podobnou oxidaci lze sice provádět i čistě chemickou cestou, ale k výrobě se jí nepoužívá.
Jiný způsob přípravy spočívá v hydrogenaci oxidu uhelnatého za přítomnosti katalyzátorů
2 CO + 2 H2 → CH3COOH.
Může být připravena též reakcí oxidu uhelnatého s methanolem
CH3OH + CO → CH3COOH.
Tato reakce, která je v současnosti nejpoužívanějším průmyslovým procesem pro výrobu kyseliny octové, probíhá třístupňově za přidání jodovodíku a za přítomnosti katalyzátorů na bázi komplexních sloučenin palladia nebo iridia. Důležitým meziproduktem této reakce je jodmethan:
CH3OH + HI → CH3I + H2O,
CH3I + CO → CH3COI,
CH3COI + H2O → CH3COOH + HI.
Dříve obvyklejší metodou průmyslové výroby byla hydratace ethynu, kterou vzniká nejprve acetaldehyd
CH≡CH + H2O → CH 3CHO,
který je pak oxidován na kyselinu octovou
2 CH 3CHO + O2 → 2 CH3COOH.
Jiný způsob průmyslové výroby kyseliny octové vychází ze směsi nenasycených uhlovodíků butenů (1-butenu a 2-butenu), které jsou složkou krakovacích plynů. Ty oba hydratací přecházejí na 2-butanol
Hydratace butenu.PNG
Ten se pak oxidací štěpí na dvě molekuly kyseliny octové
Oxidace 2-butanolu.PNG
Kyselinu octovou lze také připravit přímou oxidací směsí nižších alkanů, zejména butanu
2 CH3CH2CH2CH3 + 5 O2 → 4 CH3COOH + 2 H2O.
Při tomto procesu, zejména jsou-li přítomny i další alkany, vzniká směs kyselin, kterou je nutno následně dělit.
Kyselina octová, resp. její vápenná sůl, octan vápenatý, je také odpadním produktem výroby methanolu suchou destilací bukového dřeva. Z odděleného bezvodého octanu se kyselina uvolní působením kyseliny sírové
(CH3COO)Ca + H2SO4 → 2 CH3COOH + CaSO4.
Tímto způsobem se na počátku 20. stol. vyráběla veškerá ledová (bezvodá) kyselina octová.
Zředěný vodný roztok kyseliny octové se získává biologickou oxidací ethanolu podle celkové rovnice
CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O.
Při jeho biotechnologické výrobě jsou příslušné mikroorganismy (octové bakterie, především rodu Acetobacter) imobilisovány přirozenou přilnavostí na bukových hoblinách, které jsou skrápěny roztokem ethanolu a odspodu probublávány vzduchem. Vyšších koncentrací lze pak dosáhnout následnou destilací. Podobnou oxidaci lze sice provádět i čistě chemickou cestou, ale k výrobě se jí nepoužívá.
Jiný způsob přípravy spočívá v hydrogenaci oxidu uhelnatého za přítomnosti katalyzátorů
2 CO + 2 H2 → CH3COOH.
Může být připravena též reakcí oxidu uhelnatého s methanolem
CH3OH + CO → CH3COOH.
Tato reakce, která je v současnosti nejpoužívanějším průmyslovým procesem pro výrobu kyseliny octové, probíhá třístupňově za přidání jodovodíku a za přítomnosti katalyzátorů na bázi komplexních sloučenin palladia nebo iridia. Důležitým meziproduktem této reakce je jodmethan:
CH3OH + HI → CH3I + H2O,
CH3I + CO → CH3COI,
CH3COI + H2O → CH3COOH + HI.
Dříve obvyklejší metodou průmyslové výroby byla hydratace ethynu, kterou vzniká nejprve acetaldehyd
CH≡CH + H2O → CH 3CHO,
který je pak oxidován na kyselinu octovou
2 CH 3CHO + O2 → 2 CH3COOH.
Jiný způsob průmyslové výroby kyseliny octové vychází ze směsi nenasycených uhlovodíků butenů (1-butenu a 2-butenu), které jsou složkou krakovacích plynů. Ty oba hydratací přecházejí na 2-butanol
Hydratace butenu.PNG
Ten se pak oxidací štěpí na dvě molekuly kyseliny octové
Oxidace 2-butanolu.PNG
Kyselinu octovou lze také připravit přímou oxidací směsí nižších alkanů, zejména butanu
2 CH3CH2CH2CH3 + 5 O2 → 4 CH3COOH + 2 H2O.
Při tomto procesu, zejména jsou-li přítomny i další alkany, vzniká směs kyselin, kterou je nutno následně dělit.
Kyselina octová, resp. její vápenná sůl, octan vápenatý, je také odpadním produktem výroby methanolu suchou destilací bukového dřeva. Z odděleného bezvodého octanu se kyselina uvolní působením kyseliny sírové
(CH3COO)Ca + H2SO4 → 2 CH3COOH + CaSO4.
Tímto způsobem se na počátku 20. stol. vyráběla veškerá ledová (bezvodá) kyselina octová.
Sbohem. Už tady nejsem. Mám dost všech for.
Re: Rychlodotazy
no mna zaujima z coho sa to vyraba prave ten etanol
Re: Rychlodotazy
napriklad jablcny ocot sa vyraba predpokladam kvasenim jablk, vstupna surovina je teda jablko.
aka je vstupna surovina pri tom klasickom neoznacenom kuchynskom octe? cukrova repa?
aka je vstupna surovina pri tom klasickom neoznacenom kuchynskom octe? cukrova repa?