Koronavirus

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Re: Koronavirus

Příspěvek od řidičBOB »

Ex: neřekl bych, že začal více postihovat i mladé. Postihuje je pořád stejně. V % to stejné je. Akorát, čím více nakažených, logicky tím více také více záchytu u mladých.
Zajímavé, že ve Skandinávských zemí ten princip funguje - představitelé státu řekli, co může následovat, vydali doporučení a funguje to.
Nevím, co je složitého na tom, že nechám otevřenou restauraci, v nějakém režimu Covid (ono i zvýšená hygiena značně komplikuje viru život) a když se třeba ty bojíš nákazy u sebe nebo že bys nakazil blízké, tak tam prostě nejdeš. Tečka. Nebo prostě plošně vyřadíš rizikové prostory a činnosti. A pokud máš OP, tak si to uvědomíš sám. Pokud neuvědomíš, tak 50:50.
Tuhle se mi líbila holka na TW, která tam píčovala, jak lidé nic nedodržují a její babička (85+) zemřela na Covid. Tak jsem se jí zeptal, kde to chytla 80+ paní. Odpovědi jsem se nedočkal.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

GH: ano, já to vím. I když je pravda, že ty jsi automobilový odborník, imunolog, strojař, chemik, lékař...a ve finále trapný ubožák ;-)
No pain, no gain.
Vespa time \m/
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

Zajda píše:Jistě, vir bude mutovat do nakažlivějších forem s těžším průběhem, to dává evolučně perfektní smysl.

K reinfekcím - "zdá se" je správný termín. Výzkum a práci s daty jsme zanedbali, takže pocity a zdání jsou jediné co zbývá. Někomu se to může zdát zase naopak, tedy že k reinfekci dojít až naprosté výjimky nemůže, čož naznačuje mimojiné i dlouhodobé sledování lidí co prodělali první SARS.

Doporučuji přečíst celé, je to shrnutí se kterým se spousta lidí ztotožní:
https://www.statspol.cz/odborna-skupina ... -covid-19/

Zde jeden výňatek:
Tiskneme hrůzostrašné historky [6] o opakovaných infekcích, aniž bychom mohli udělat elementární odhad, které z domnělých reinfekcí jdou na vrub falešné pozitivitě jednoho z PCR testů. Nemáme téměř žádné relevantní informace o výskytu protilátek v populaci a můžeme jenom hádat, jaká část populace již infekcí prošla. To umožňuje výměnu zcela protichůdných dojmů a pocitů různých „odborníků“ v českých médiích [7]. Zároveň to však znemožňuje usuzovat na smrtnost infekce v naší zemi a výrazně to komplikuje debatu o očkování.
Odkazovaný článek "Křišťálová koule ředitele Duška" taky stojí za pozornost:
https://www.statspol.cz/wp-content/uplo ... h-UZIS.pdf

Naráží mimojiné na nesmyslnost exponenciálních modelů šíření. K jejich uvěřitelnosti je třeba ohraničení vhodným datumem. Když se dozvíme že tehdy a tehdy můžou přibývat desítky tisíc nakažených denně, bude to znepokojivé ale uvěřitelné. Při protažení grafu o pár týdnů dál by ale z modelu vylezly klidně miliony nakažených denně v rámci ČR, tedy zjevná blbost.
Tak kdyby sis vzal na triko vycházet ze statistiků....

V takto složitých rozhodování se dělají verze - nejlepší scénář, pravděpodobný (statistický) a černý minimálně.... Představ si, že máš moc rozhodnout a jdeš podle statistiků a zjistí se, že statistici se sekli a nastane čený scénář....

Tohle jsou rozdíly mezi technickýma a humanitníma oborama. Technici vezmou vzorec a vypočítají. Můžou protože mají tvrdá vstupní data. Humanitní rozhodování je složitější, protože pracuje s odhady místo tvrdých dat, pokud data nejsou k dispozici. SARS-COV2 dosud moc neznáme, takže pro technické řešení chybí prvotní nejzákladnější tvrdá vstupní data.... Jedeme na odhady a predikce z odhadů. Proto absolutní závěry a jednoznačné soudy jsou dost nezodpovědné a celosvětově se volí cesta preventivní bezpečnosti. Však peníze si natiskneme, důležité je to zdraví.
Back to basics.
Příčina -> následek
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

...preventivní bezpečnosti, o kterou mnoho lidí nestojí a která není funkční \m/
No pain, no gain.
Vespa time \m/
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

řidičBOB píše:Ex: neřekl bych, že začal více postihovat i mladé. Postihuje je pořád stejně. V % to stejné je. Akorát, čím více nakažených, logicky tím více také více záchytu u mladých.
Zajímavé, že ve Skandinávských zemí ten princip funguje - představitelé státu řekli, co může následovat, vydali doporučení a funguje to.
Nevím, co je složitého na tom, že nechám otevřenou restauraci, v nějakém režimu Covid (ono i zvýšená hygiena značně komplikuje viru život) a když se třeba ty bojíš nákazy u sebe nebo že bys nakazil blízké, tak tam prostě nejdeš. Tečka. Nebo prostě plošně vyřadíš rizikové prostory a činnosti. A pokud máš OP, tak si to uvědomíš sám. Pokud neuvědomíš, tak 50:50.
Tuhle se mi líbila holka na TW, která tam píčovala, jak lidé nic nedodržují a její babička (85+) zemřela na Covid. Tak jsem se jí zeptal, kde to chytla 80+ paní. Odpovědi jsem se nedočkal.
to bychom opakovali 100x probrané.

Podle mě, když se na to dívám víc globálně, jako správný eurohujer sledující i zahraničí, tak mi můžeš říkat panikář, ale z reakcí evropských vlád mám pocit, že reagují na černý scénář a dupou na brzdu.... Docela bych řekl, že od začátku věděli, že tohle může být fakt fatální průser a snaží se brzdit a brzdit, jak jen jim to obvyvatelstvo a politická scéna dovolí. Trochu konspirace, ale ...
Back to basics.
Příčina -> následek
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

já také sleduji zahraničí a právě proto si kladu otázku, kde soudruzi dělají chybu? Skandinávie relativně v pohodě, také Bulharsko, Řecko, Polsko, Maďarsko...
No pain, no gain.
Vespa time \m/
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

No já ti nevím
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/sv ... f6b220ee8/

https://www.irozhlas.cz/komentare/sveds ... 021835_ako

Já číslům nerozumím, nemám nástroje na správnou interpretaci. (Na psa jsem se ani nedíval), ale vyjádření směřují spíš k černému scénáři.
Doporučení vs příkaz je úplně jiná otázka

A zatímco ČR má 133 obyvatel na km2, tak severské země 15-20...
Naposledy upravil(a) ExFun dne pát 05 úno 17:24, celkem upraveno 1 x.
Back to basics.
Příčina -> následek
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

ExFun píše: Však peníze si natiskneme, důležité je to zdraví.
Na tento dovětek mi nedá nereagovat. Nedávno jsem četl knihu rozhovorů s Arnoštem Lustigem. Přežil Osvětim a po 68 byl nucen emigrovat kvůli hrozícímu zatčení. Tak vlastně 2x začínal od nuly. A zdůrazňoval, že nejdůležitější je život a zdraví, vše ostatní si koupíme znovu. A že to byla zažitá zkušenost, žádná teorie.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

ExFun píše:Podle mě, když se na to dívám víc globálně, jako správný eurohujer sledující i zahraničí, tak mi můžeš říkat panikář, ale z reakcí evropských vlád mám pocit, že reagují na černý scénář a dupou na brzdu.... Docela bych řekl, že od začátku věděli, že tohle může být fakt fatální průser a snaží se brzdit a brzdit, jak jen jim to obvyvatelstvo a politická scéna dovolí. Trochu konspirace, ale ...
Už od před rokem, když začala ta tvrdá opatření po světě, jsem měl obavu, že realita může být horší, než se veřejnosti předkládá. Ty velké manévry od počátku by tomu napovídaly. Možná právě ta zdánlivá neškodnost je to, co viru do budoucna pomáhá. A pokud by to nebyl přírodní produkt, ale někdo ho patřičně naprogramoval? Pak by to udělal přesně tak, aby se snadno populací šířil. Od počátku smrtící, to by lidi zalezli. Ale relativně mírný začátek, průnik populací, kdy už pořád zůstává v těle jako třeba HIV a posléze průšvih. No snad je to opravdu jen konspirace...
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Ex: tak to zase nevím já... SWE má 430 případů na 100 000 a 48 mrtvých na milion (obojí za 14 dní). My víc než 3x tolik.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Odpovědět