Dopravní nehoda

Volné diskuse na libovolná témata...
HondaMan
Letec

Re: Dopravní nehoda

Příspěvek od HondaMan »

Myslím že jde o 2 rozdílné případy.
300 na okresce přes horizont je situace, na kterou se i při vynaložení nejlepší vůle nedá připravit. Na křižovatce máš tak nějak z logiky věci předpokládat, že proti tobě někdo pojede a při odbočováni vlevo mu máš dát přednost.
2.9T RWD
wpohp
Spolujezdec

Příspěvek od wpohp »

ano je tam plná čára už asi 10 m před křižovatkou
GeneHawkins
Letec

Příspěvek od GeneHawkins »

řidičBOB píše:Tobě nepřísluší hodnotit, zda on nebo jiný účastník silničního provozu, porušuje ustanovení zákona. I kdyby je totiž porušil, tak pokud má přednost, tak bez ohledu na jeho přestupky, jí prostě má.
Pokud to bylo na mně, tak tomu nerozumím. Já jsem totiž psal právě, že on ani nemusel zákon (při objíždění vozidla odbočujícího vlevo) porušit, ve smyslu že je to jedno a nemá to samo o sobě moc společného s řešením.
Moje myšlenka vedla k definici "dát přednost v jízdě", pokud tazatel byl protijedoucímu v cestě například už v době, kdy ten ještě stál (případně pohyboval se nepatrnou rychlostí), nemusel svou povinnost dát přednost v jízdě porušit, a mohlo by jít třeba o vinu protijedoucího, který se zpoza odbočujího vyřítil do prostoru, který neměl pod kontrolou.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Pokud nerespektoval vodorovné značení, tak dostane pokutu za tento přestupek. Ale i když jej nerespektoval, tak přednost v jízdě tím nepřestává platit.

ctrl_j: trošku jabka a hrušky...
No pain, no gain.
Vespa time \m/
GeneHawkins
Letec

Nedostane, protože řekne, že ten před ním stál, a on ho objížděl.
wpohp
Spolujezdec

Příspěvek od wpohp »

Pokud jeho přestupek (předjíždění přes plnou čáru) přímo souvisí s příčinou nehody tak si myslím že to hraje roli
ctrl_j
Letec

Příspěvek od ctrl_j »

HondaMan píše:Myslím že jde o 2 rozdílné případy.
300 na okresce přes horizont je situace, na kterou se i při vynaložení nejlepší vůle nedá připravit. Na křižovatce máš tak nějak z logiky věci předpokládat, že proti tobě někdo pojede a při odbočováni vlevo mu máš dát přednost.
Naopak, je to podobnejsi nez se zda. V obou pripadech by win-win situace znamenala nutnost do urcite miry predjimat poruseni stanovenych pravidel.

Vcerejsi situace: odbocuji vlevo, do protivky je odbocovaci pruh ktery je smerem od krizovatky vymezen vodorovnou souvislou carou v delce na cca pet OA. Screen je ve chvili kdy jsem poprve zaznamenal BMW ktere jede ± stanovenych 50, spis lehce nad.
Do hypotetickeho bodu stretu mu trva jizda 3 sek., pokud by se vsak pohyboval v levem odbocovacim pruhu a zmenil jej az tesne pred krizovatkou prejetim pres plnou za druhym autem stojicim za bilou O3, tak je pri dane rychlosti cas tak 0,5 sek.
Za 3 sek. lze na obou stranach stihnout mnohe, za pul sek. ktere se rovnaji leda tak reakcni dobe nestihnu nic = BMW mi napali do boku. Opravdu bude ta vina zcela na me?
bmw.JPG
GeneHawkins píše:Nedostane, protože řekne, že ten před ním stál, a on ho objížděl.
Co tim myslis? To auto pred nim odbocujici vlevo ktere nebylo v pohybu z duvodu davani prednosti nekomu dalsimu ze "stalo"?
„Simplify, then add lightness.“ /Colin Chapman/
eMJe
Pan Řidič

Příspěvek od eMJe »

řidičBOB píše:Pokud nerespektoval vodorovné značení, tak dostane pokutu za tento přestupek. Ale i když jej nerespektoval, tak přednost v jízdě tím nepřestává platit.
S tymto nesuhlasim. On splnil vsetky povinnosti odbocovania vlavo. Vyhol sa vlavo oproti vozidlu, ktore odbacalo tiez vlavo, v druhom pruhu nebolo ziadne oproti iduce vozidlo, cize mohol odbocit. To, ze vodic za autom (ktore odbacalo oproti vlavo) porusil vodorovne dopravne znacenie a nepockal az auto pred nim, kt. odbocuje mu uvolni pruh (co je pokial viem tiez v zakone) uz nemusi byt jeho problem.
GeneHawkins
Letec

Pokud přede mnou odbočující vozidlo vlevo bude stát na místě a já ho objedu přes plnou čáru tak nevím, jaký zákon bych porušil.
ctrl_j
Letec

Příspěvek od ctrl_j »

Nevim proc by se na tento pripad melo vztahovat pravidlo o objizdeni. Ridic ucelove zmenil jizdni pruh v rozporu s vodorovnym znacenim. Jeho puvodni pruh umoznoval jizdu vlevo a rovne, sam si jej vybral, tak musi strpet standardni okolnosti vyvolane dopravni situaci.
„Simplify, then add lightness.“ /Colin Chapman/
Odpovědět