Omlouvám se, pokud už tu podobný post je, ale nenašel jsem ho.
Otázka tedy zní, jak nejlépe zazimovat auto - typicky hračku nebo youngtimera nebo něco podobného? Někde jsem četl stručný návod, kde se psalo o tom, že auto má mít plnou nádrž, pneu nafouklá nad provozní tlaky, mírně pootevřená okna kvůli větrání a samozřejmě vyčištěno, umyto, navoskováno. Zcela ideálně pod plachtou. U baterky psali, že je nutno ji vyndat anebo připojit na udržovací nabíječku.
Tohle všechno je mi víceméně jasný, i když výčet asi nebude kompletní - napadá vás něco dál? Dřív se motory zalejvaly olejem, ale ta doba už je pryč .
Taky mě zajímá další věc. Když jsem kdysi, v časech bezstarostného řízení, zimoval Focus RS, nechával jsem ho stát na kolech. Abych předešel tvorbě plošek na gumách, každý týden jsem s ním škubnul o pár centimetrů. Jenže - údajně ideální by bylo mít takový auto zvednutý, aby kola byla ve vzduchu a nezatěžovaly se nápravy, pružiny, prostě všechno, co s tím souvisí.
Uvažuju o tom, že bych si do garáže na podobný případy nechal instalovat nůžkovej zvedák a auto levitoval pár čísel nad zemí, ale pak mě zajímá jiná věc... Když si představím, že auto leží kupříkladu 5 měsíců prahama na zvedáku celou svojí vahou, nemůže dojít k jejich poškození, protlačení, prohnutí? Není pak lepší mít ho na gumách? Bavím se samozřejmě o zimování auta, který si chci nechat dlouho, ne jen 3-5 let.
Když se dívám na záběry z garáží faktickejch sběratelů, stojí jim většinou auta pod plachtou normálně na kolech, tak vůbec nevím.
Ano, možná to jen moc řeším, ale co kdybych vyhrál ve sportce .
Jak zazimovat auto?
Jak zazimovat auto?
"Speed hasn't killed anyone. Sudden stopping, that's what gets you." - Jeremy Clarkson
Re: Jak zazimovat auto?
Moc to řešíš A keď vyhráš tú športku, tak Ťa to ani nenapadne. Prečo by auto nemalo byť na kolesách, statické zaťaženie je určite menšie ako dynamické pri jazde.
Děkuju, nechápu, jak jsem to mohl nenajít. Leč ani tohle vláknoe neodpovídá na moji otázku .
"Speed hasn't killed anyone. Sudden stopping, that's what gets you." - Jeremy Clarkson
- Jacík
- Pan Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Ať zbytečně nevytahuju to starý téma, tak to zkopčím sem...
vijo píše:nenechávať v nádrži zbytočne veľké množstvo benzínu (i keď za pol roka by zdegradovať nemal)
Jak to je s tím benzínem a olejem? Když jsem měl motorku, tak jsem všude četl i mi doporučovali v servisu na zimní spánek dotankovat do plna a olej měnit až na jaře...drgi píše:ziadne jazdenie - umyt, vysusit, vymenit motorovy olej ak uz ma blizko k vymene. biozlozka v palive nevydrzi tusim viac ako 3 mesiace, takze raz za cas pridat do benzinu velfobin
Záleží jakou máš teplotu v garáži. Pokud stálou, tak je to víceméně jedno a klidně bych měnil olej před zimou. Pokud se mění a teplota "padá" pod rosný bod, tak je lepší po zimě, protože i v motoru dochází ke kondenzaci a degradaci oleje.
2.9T RWD
- Psycho vlk Wolf
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
Nádrž do plna, aby nerezla. S tím olejem nevím, měnil jsem před zimou něco najel a teď byla víceměně v teple a občas jela. Takže ho vyměním až v předepsaném intervalu. To bude tak do dvou měsíců.
Peugeot 301 1.6VTi 85kw/115hp
Peugeot 406 Break 2.0HDi 80kw/110hp
Škoda Octavia I 1.6MPi 74kw/100hp
Peugeot 406 Break 2.0HDi 80kw/110hp
Škoda Octavia I 1.6MPi 74kw/100hp