Transformace a kultivace emocí by měla být jeden z hlavních předmětů od základní školy, místo toho se tam memorují a papouškují naprosto zastaralé nesmysly a nedůležité stupidity. Nejvíce se neschopnost nadhledu nad emočními stavy a odložení prvotní reakce projeví v silně stresujících momentech. Pak se tzv. racionální a kultivovaný člověk nestačí divit, jak se z něj v mžiku oka stal vražedný opičák intenzivně soustředěný na co nejrychlejší zneškodnění hrozby fyzickým útokem.bojler píše:Už se vám stalo, že jste na někoho vyjeli, ani nevíte jak? Dneska mě s dcerou na přechodu málem přejel maník. Zastavil asi 40 cm daleko. Vypadal, že je mu to šumák. Až po chvilce jsem si uvědomil, že jsem na něho řval a flákl mu pak rukou dvakrát do dveří. Docela mě to překvapilo a hrdej jsem na to nebyl. Tak jestli jste podobně šáhlí, tak mě to docela uklidní.
Ve vašem případě to není žádná šáhlost, naopak jde o zcela přirozenou a normální reakci na potenciálně vážné ohrožení zdraví nejen vašeho, ale hlavně vaší dcery, do níž jste jako důležitého nositele vaší genetické informace vložil nemalé množství životní energie. Nějaké nepozorné otupělé hovádko za volantem si podobně hněvivou odezvu jistě zasloužilo.