Dopravní nehod, kdo je viník?

Volné diskuse na libovolná témata...
josef_novak
Spolujezdec

Re: Dopravní nehod, kdo je viník?

Příspěvek od josef_novak »

řidičBOB píše:Ne. Že jelo v protisměru v tom nehraje žádnou roli. To je přestupek, pokud tam neměl co dělat, ale stejně měl dostat přednost v jízdě. Na tobě totiž není, abys posuzoval přestupky jiných a podle toho přizpůsobil své jednání v provozu. Ty se máš chovat podle povinností, které jsou na tobě a to je v tomto případě §22 odst.(1):
Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí dát přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím po hlavní pozemní komunikaci.
§ v tomto případě nerozlišuje, zda je to po směru nebo v protisměru.
Klasickou paralelou je třeba situace, kdy na hlavní PK předjíždíš jiné vozidlo, jedeš v protisměru a před tebou na křižovatce vidíš, jak si z vedlejší klidně na hlavní najíždí jiné vozidlo, které si zkontrolovalo pouze svůj směr a nenapadlo jej, kouknout se také do protisměru - vcelku častá situace.
Jedinou šanci vidím v překročení rychlosti, ale jak jsem psal - musíš sám vědět, jakou vnitřní míru pochybení cítíš. Soudní znalec v oboru dopravy totiž jednoznačně řekne (mají na to docela slušné programy, které to umí simulovat), zda jsi měl čas reagovat nebo ne. A celé je to o penězích - když jsi si vědom, že jsi něco udělal špatně, tak je lepší se nepouštět do větší akce, protože tě to bude stát dost peněz a hrozí, že se v tom vykoupeš. Pokud jsi si ale jistý, že jsi ho neviděl proto, že jel příliš rychle, tak GO ON.

Je mi jasný, že měl mít přednost v jízdě. Nesnažím se tu tvrdit opak, jen mne to zajímalo z pohledu, že on překročil zákon takhle a takhle, jestli mi to může nějak pomoc.
Určitě jsem ho neměl šanci vidět, přiletěl jak blázen. Ale jak říkáš, je to tenký led a může mne to stát hodně peněz, uvidíme.

Díky
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Jak jsem psal - protisměr je irelevantní. Zde je tvá povinnost jasná.
Rychlost - když jsi si jistý, tak proč ne. Ale je to fakt tenký led a v konečném důsledku bude záležet na jeho/její ctihodnosti, protože tam to jistě skončí.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
mmira
Moderátor

Příspěvek od mmira »

mimo tema a presto k tematu:

odkazy na dfens-cz a 30kmh.cz jsou zcela v poradku
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
ninko
Autoškolák

Příspěvek od ninko »

len tak ma napadlo, nie je u vas zakazane obiehat v krizovatke?
thesis, c3, bravo
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

nikoliv, protože žluté vozidlo jelo po hlavní PK - v tomto případě je to podle §17 odst.(3) písm. f bod 3 dovoleno.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
mafel
Pan Řidič

Příspěvek od mafel »

@ Pepa: tady máš přehledný článek k dané problematice

http://www.dopravniinzenyrstvi.cz/clank ... rychlosti/
Odpovědět