Dopravní nehod, kdo je viník?

Volné diskuse na libovolná témata...
josef_novak
Spolujezdec

Dopravní nehod, kdo je viník?

Příspěvek od josef_novak »

Dobrý den pánové a dámy,
chtěl bych se s Vámi podělit o nehodu, co se stala a chtěl bych znát Váš názor, zda-li jsem opravdu viníkem já. Pokud ano, zda-li existuje něco, co by mi mohlo pomoci ve správním řízení? Nehodu jsem totiž odmítl uzavřít na místě.
Omluvte prosím mé grafické schopnosti :)

ČERVNENÁ - já
ZELENÁ - auto, co mne pouštělo
MODRÁ - svědek
ŽLUTÁ - auto, které mne nabouralo
ŠEDÉ - auta v koloně
První obrázek
První obrázek
Na prvním obrázku můžete vidět mne snažícího se odbočit doleva z vedlejší ulice. Po chvilce stání mi ZELENÉ auto pustilo, nechalo místo na projetí a odbočení.
Druhý obrázek
Druhý obrázek
Druhý obrázek - já tedy začal pomalu vyjíždět, abych se podíval doprava, zda-li něco nejede a mohl pokračovat v cestě doleva.
Po dostatečném popojetí, abych viděl doprava přes auto vedle mne do mne najednou narazilo ŽLUTÉ auto. ŽLUTÉ auto jelo v protisměru a předjíždělo kolonu. ŽLUTÉ auto nemělo kam odbočovat, takže to je jediné reálné vysvětlení, co v protisměru dělalo. Navíc k tomu nejspíš ani nejelo předepsanou rychlostí 50kmh, auto je na totálku..
Před příjezdem policistů byl řidič ŽLUTÉHO auta smířený s tím, že to je jeho vina. Po příjezdu policistů však jeden z nich řekl, že to bude vina má, protože jsem nedal přednost v jízdě.

Prosím tedy o Váš názor, co si o této nehodě myslíte a jak to podle Vás může dopadnout?

Děkuji za Váš čas,

Josef Novák
M.Z.
Letec

Re: Dopravní nehod, kdo je viník?

Příspěvek od M.Z. »

Asi ses nějak blbě rozhlížel, když nevidíš žluté auto, resp. na jeho stranu jsi se vůbec nepodíval.
Jinak si myslím, že to cajt odhadl správně.
GTS 992
KTM X-BOW GT
F-150 5,0 ROUSH
M2 MT
hoonring.cz
Coupe JCW KW3
josef_novak
Spolujezdec

M.Z. píše:Asi ses nějak blbě rozhlížel, když nevidíš žluté auto, resp. na jeho stranu jsi se vůbec nepodíval.
Jinak si myslím, že to cajt odhadl správně.
První místo, kam jsem se podíval byla strana, kde by auto reálně ject mohlo, až potom se podívám na stranu druhou. Sotva jsem vystrčil čumák, abych vůbec viděl doprava, ŽLUTÉ auto v zleva mi ten čumák sundalo. Z mojí strany to bylo reálně neovlivnitelné. Že jel nad limit, v protisměru a předjížděl kolonu žádnou váhu nemá?

Díky za názor :)
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

někde na dfensu před pár lety proběhl článek, kterak vozidlo A jedoucí po hlavní, sestřelilo vozidlo B vyjíždějící z vedlejší. Nakonec byla vina přičtena řidiči vozidla A, neboť překročil povolenou rychlost a dle výkladu policajtů (A poté tuším i soudu), ho vozidlo vyjíždějící z vedlejší nemělo šanci zaznamenat. S tím se dá pracovat.

poptejte se na 30kmh.cz tam vám poradí povolanější ;)

E:tak já radši sám, abych nepropadl v nemilost

odkazy na dfens a 30kmh.cz jsou zcela v poradku a pripustne
MMira
Naposledy upravil(a) Stepan dne sob 02 dub 14:10, celkem upraveno 1 x.
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
josef_novak
Spolujezdec

Stepan píše:někde na dfensu před pár lety proběhl článek, kterak vozidlo A jedoucí po hlavní, sestřelilo vozidlo B vyjíždějící z vedlejší. Nakonec byla vina přičtena řidiči vozidla A, neboť překročil povolenou rychlost a dle výkladu policajtů (A poté tuším i soudu), ho vozidlo vyjíždějící z vedlejší nemělo šanci zaznamenat. S tím se dá pracovat.

poptejte se na foru 30kmh.cz, tam vám poradí povolanější ;)
Děkuji za odpověď a informaci, určitě se dál poptám! Díky
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Stepan píše: poptejte se na foru 30kmh.cz, tam vám poradí povolanější ;)
Myslím, že tyhle odkazy sem nepatří a reklama je na tomto serveru placená...
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

Jestli ti to tak vadí, tak to smaž, oprávnění na to předpokládám máš :)
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

josef_novak: Jsi na vině ze 100%. Při vjíždění na hlavní PK, jsi povinen dát přednost všem, co po ní jedou. Přes to vlak nejede.
Určitá naděje by byla v prokázání, že žluté vozidlo výrazně překročilo povolenou rychlost a tudíž už jsi neměl šanci reagovat na vzniklou situaci, když jsi jej viděl - tohle je ale na soudního znalce. Soudní znalec ale také může dospět k názoru, že žlutý sice jel výrazně rychleji, ale pokud by jsi splnil všechny povinnosti při vjíždění na hlavní PK, tak by ke střetu nedošlo. Ono totiž pořád povinnost "dát přednost" v jízdě, leží na tvých bedrech. Takže si to dobře rozmysli, protože jenom ty víš, jestli jsi udělal nebo neuděla něco špatně a jestli jsi ho mohl vidět nebo ne.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
josef_novak
Spolujezdec

řidičBOB píše:josef_novak: Jsi na vině ze 100%. Při vjíždění na hlavní PK, jsi povinen dát přednost všem, co po ní jedou. Přes to vlak nejede.
Určitá naděje by byla v prokázání, že žluté vozidlo výrazně překročilo povolenou rychlost a tudíž už jsi neměl šanci reagovat na vzniklou situaci, když jsi jej viděl - tohle je ale na soudního znalce. Soudní znalec ale také může dospět k názoru, že žlutý sice jel výrazně rychleji, ale pokud by jsi splnil všechny povinnosti při vjíždění na hlavní PK, tak by ke střetu nedošlo. Ono totiž pořád povinnost "dát přednost" v jízdě, leží na tvých bedrech. Takže si to dobře rozmysli, protože jenom ty víš, jestli jsi udělal nebo neuděla něco špatně a jestli jsi ho mohl vidět nebo ne.
Díky za názor.
Jsem si vědom, že musím dát přednost všem na hlavní komunikaci. To bych samozřejmě udělal, kdyby to bylo možné. V této situaci jsem ale neměl šanci zareagovat. To, že žluté auto jelo v protisměru, kde nemělo co dělat, žádný vliv na výsledek tohoto problému nemá?

Ještě jednou díky :)
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Ne. Že jelo v protisměru v tom nehraje žádnou roli. To je přestupek, pokud tam neměl co dělat, ale stejně měl dostat přednost v jízdě. Na tobě totiž není, abys posuzoval přestupky jiných a podle toho přizpůsobil své jednání v provozu. Ty se máš chovat podle povinností, které jsou na tobě a to je v tomto případě §22 odst.(1):
Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí dát přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím po hlavní pozemní komunikaci.
§ v tomto případě nerozlišuje, zda je to po směru nebo v protisměru.
Klasickou paralelou je třeba situace, kdy na hlavní PK předjíždíš jiné vozidlo, jedeš v protisměru a před tebou na křižovatce vidíš, jak si z vedlejší klidně na hlavní najíždí jiné vozidlo, které si zkontrolovalo pouze svůj směr a nenapadlo jej, kouknout se také do protisměru - vcelku častá situace.
Jedinou šanci vidím v překročení rychlosti, ale jak jsem psal - musíš sám vědět, jakou vnitřní míru pochybení cítíš. Soudní znalec v oboru dopravy totiž jednoznačně řekne (mají na to docela slušné programy, které to umí simulovat), zda jsi měl čas reagovat nebo ne. A celé je to o penězích - když jsi si vědom, že jsi něco udělal špatně, tak je lepší se nepouštět do větší akce, protože tě to bude stát dost peněz a hrozí, že se v tom vykoupeš. Pokud jsi si ale jistý, že jsi ho neviděl proto, že jel příliš rychle, tak GO ON.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Odpovědět