Nejlepsi system AWD

Když se chcete ponořit do nitra...
Odpovědět
pavproch
Letec

Re: Nejlepsi system AWD

Příspěvek od pavproch »

kozenka sa nám neska pod představením nové legacy od subu zase rozparádila.... :D
goes píše:Pri beznem jezdeni haldex naposila na zadek nic. MImo naprogramovane sitauce - rozjezd, ostre zatacky apod. a to jen z casti. Jinak je vypnuty. Tudiz se chova jako predokolka.
to platilo jen pro H1, od H2 jde dozadu vždy něco.... H2 = 2%, H4 =10%, H5 nevím
a jelikož sem s H1 , H2 i H4 asi 5x objel zeměkouli, tak o tym něco vím... ;)
goes píše:haldex V muze byt jaky chce, ale je to porad pripojitelny system s proaktivnim pripojenim v predem definovanych situacich. V beznem zivote znatelne horsi, nez jakykoli full time system. Uz jen proto, ze haldex (i xdrive) v zadnem pripadne nenapomaha predchazet problemum,
zásadní nesouhlas, X-drive je (aspoň ta generace, co mám autě) je FULL-TIME awd (za normálních podmínek 40%předek, 60%zadek) a po 3x kolem zeměkoule s X-drivem pod prdelí to myslím mám i potvrzeno praxí.....
;)
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
mmira
Moderátor

Příspěvek od mmira »

proc mu to nenapises tam?
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

tam by to časem zapadlo.... :D
Vana
Letec

Příspěvek od Vana »

pavproch píše:... X-drive je (aspoň ta generace, co mám autě) je FULL-TIME awd (za normálních podmínek 40%předek, 60%zadek) a po 3x kolem zeměkoule s X-drivem pod prdelí to myslím mám i potvrzeno praxí.....
;)
Myslel jsem že v tomhle je už dávno jasno, ale když vidím takovéhle bludy musím se sem vložit znova.

Takže, opravdu si myslíš, že systém který při větším natočení volantu (tedy v prudkých zatáčkách nebo při parkovacích manévrech) ale dokonce i při přímé jízdě nad určitou rychlost zcela odpojuje přední pohon se dá nazvat FULL- TIME ?

Jak bys vyjádřil česky význam termínu FULL--TIME ?
:-s
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

z praxe vím, že není pravda, že Xdrive odpojuje při manévrování a v zatáčkach
prospekty píšou, že odpojuje nad 180kmph, ale z praxe to nevím, protože když už jedu 180+, tak je vždy sucho, teplo, krásný asfalt a jedu převážně skoro rovně, takže to nepoznám

takže abych to shrnul imho Xdrive je full-time.... protože standardní nastavení je - jak píšu výše 40+60%.... i u čistě mechanického systému (pokud je správně nakonstrován), který má standardní nastavevní 50/50% nebo třeba 40/60 % (nověší quattra) lze navodit situaci, že distribuje výkon/krouťák 0x100% nebo 100x0%..... takže podle Tvého názoru ani torsen nebo subí AWD by nebyl full-time .... akorát halt ta mezinápravová rozvodovka u xDrive není čistě mechanický prvek nýbrž elektronicky řízená spojka
Vana
Letec

Příspěvek od Vana »

To odpojování předního pohonu ve zmíněných případech jsem si nevycucal z prstu, ale je to přímo uvedeno v servisních materiálech BMW, měl jsem je k dispozici. Odpojování předku je totiž nutnost z důvodu větší dráhy předních kol v zatáčkách, které x-drive z principu neumí na rozdíl od haldexu vykompenzovat jinak než úplným odpojením. Stejně tak při vysoké rychlosti x-drive odpojuje kvůli velkým ztrátám a s tím spojenému tepelnému namáhání
Takže pokud se ti x-drive opravdu neodpojuje, máš to asi rozbité a doporučoval bych urychlenou návštěvu servisu.

Jinak z uvedeného je asi dost zřejmé, že se nemůže jednat o fultime systém

P.S.: samozřejmě ani výrobce, ani servisy se s tím odpojováním nechlubí protože fulltime zní mnohem líp. Ten manuál jsem z nich dostal až po složitějším jednání když jsem je dotlačil ke zdi :)
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

neodpojuje a porouchané to nemám

howgh
Vana
Letec

Příspěvek od Vana »

v tom případě bych prosil o vysvětlení, jakým způsobem tvůj trvale spojený x-drive umožní, aby se přední kola v zatáčkách otáčela rychleji než zadní ?
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

tak ještě jednou při běžném provozu předek neodpojuje - ověřeno při blbnutí na sněhu - přední kola hrabou aji v zatáčce.... možná - to sem nezkoušel a neověřoval - při extrémním rejdu (volant na dorazu, servo řeve jak pominuté) - to předek odpojí v zájmu životnosti homokineťáků, to je možné - pokud tomu tak je tak je to vlastně plus a ne mínus, nemyslíš?
Vana
Letec

Příspěvek od Vana »

1 - Při blbnutí na sněhu (i bez sněhu) se ti předek může připojit i v zatážce, ale až poté co začne prokluzovat zadek.
Jinak ne !

2. Při neblbnutí a na pevném podkladu se ti předek v zatáčce odpojí. Pravděpodobně to nepoznáš, ale to neznamená že odpojený není. Jinak to nejde. V rámci použitého systému je to samozřejmě plus protože to opravdu chrání převody a klouby před přetížením, ale jiné systémy (haldex, torsen, subaru) v tomhle fungují určitě líp protože nepotřebují neodpojovat vůbec, nebo jen částečně. X-drive musí odpojovat úplně a není proto fulltime ! Howgh
Naposledy upravil(a) Vana dne sob 08 úno 09:13, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět