Vznasim totalni protestVana píše:(...) A nesouhlasím že zimní podmínky trvají pár dnů v roce, tuším cca čtyři zimy zpátky to bylo u nás rovných pět měsíců ! (sev.Morava) (...)
Z pohledu jezdeni autem me zajima pocet dnu, po ktere je na silnici +/- souvisla vrstva snehu, nebo alespon poradna brecka (ne strafek snehu na care), snezne koleje, cokoli podobneho, nebo led. Ze je minus pet, nebo snezi, ale silnice je mokra, nebo je vsude kolem snih, ale silnice jsou osetrene a a suche nebo mokre uz me nezajima. A pri nejakem obecnem pohledu na vec musim brat v potaz silnice prvni tridy a dalnice, kde se uskutecni naprosta vetsina prepravniho vykonu.
Rikam naprosto rezolutne, ze takovych dnu je v CR na silnicich 1. tridy a dalnicich obvykle za zimu tak 5-10. Ani nahodou vice. Jezdim autem prakticky denne cely zivot a tohle je ryzi empirie, opravdu zaziji v jednotkach pripadu kazdou zimu (nekdy treba i vice, ale jindy zase mene), ze rano musim jet po zasnezene silnici (ale odpoledne uz obvykle ne, jakmile se to jednou osetri, vetsinou uz to zustane mokre). Letosni zima byla zrovna docela tuha, presto jsem to vice jak v 10 pripadech tezko mohl zazit.
Samozrejme, pokud nekdo bydli v horach, nebo na vesnici, kam vede silnice 3 tridy, nebo nekde, kde je cesta udrzovana jinak nez chemicky, situace se meni, tam muze byt snih klidne 3 mesice v kuse. Znam to ostatne sam, jezdim do podobnych mist na chatu. Ale to neni zadny globalni pohled, ale lokalni specifikum.
Pro vetsinu populace jednotky procent dnu v roce, vice absolutne odmitam uznat