Jak odblokovat kola u dlouho stojiciho auta?
Jak odblokovat kola u dlouho stojiciho auta?
Dobry den, mam specificky problem a zkousim tu pozadat o radu.
V garazi mi stoji cca 2 roky "mrtva" Toyota Corolla Verso. Tehdy nesla nastartovat a od te doby stoji ve vnitrni garazi. Potrebuji ji dostat ven, aby ji mohli odvezt na vrakac. Nicmene mi nejde pohnout se zadnimi koly - nelze s nimi otacet. Rekl bych, ze jsou zaseknuta - zkusil jsem zvednout auto heverem a rucne otocit kolem, nejde. Ja tomu vubec nerozumim, jedine co potrebuji je vyvezt to auto z garaze. Muzete mi poradit, co s temi koly udelat, aby se odazsekly, jen do te miry, aby auto byl schopne clovek bez nastartovani auto vytlacit par metru (asi 15m) po rovine jinam?
Nekde jsem vycetl, ze to muzou byt treba prilepene brzdove celisti ke kolu, a nebo treba zaseknuta rucni brza.
V pripade prilepenych brzdovych celisti, ze muzu zkusit klepat kladivem do kola, nebo mozna i do tech celisti, treba o nejakou drevenou latku, a ze by se to mohlo uvolnit/odlepit. Nebo sundat kolo, a ze by se to mohlo uvolnit/odlepit pri sundavani kola. Zkousel jsem to klepani (ale nezkousel jsem to nejak extra silne, bojim se do toho moc tlouct), ale nic. Dale jsem zkousel sundat kolo, ale nejde mi pohnout ani s jednim sroubem. Pokousel jsem k tem sroubum i do prostrou ktery jsem idenfikoval jako "mezi brzdy a brzdovou plochou na kole" striknout jakysi prostredek na uvolnovani rzi (nepamatuji si nazev) ale nijak to nepomohlo.
To, zda to je zaseknuta rucka, nejsem schopen odhadnou. Prijde mi ze to tak neni, kvuli tomu, ze kdyz hybnu ruckou, tak to jde sice dost lehce, ale presto mi to neprijde uplne volne. Ale kdo vi.
Mam k dispozici velice jednoduche zakladni nastroje, pod auto muzu vlezt jen tak jak moc jak me to pusti mezi podlahou v garazi a autem. Udelal jsem video a fotku, dalsi podrobnosti mohu dodat/vyzkouset/doplnit pozdeji.
Poradite mi, prosim, jak se alespon pokusit tuto prekerni situaci vyresit? Nebo me odkazat na koho se s tim obratit - pani z odtahu/vrakoviste mi rekla, ze je nutne vytlacit auto nekam, kde je budou moci nalozit, cili mimo garaz ve vnitnich garazovych prostorach.
Predem dekuji za jakoukoliv radu.
Odkaz na album s fotkami/videi:
https://photos.app.goo.gl/Y5x8X8Mq7EBX8emZ6
V garazi mi stoji cca 2 roky "mrtva" Toyota Corolla Verso. Tehdy nesla nastartovat a od te doby stoji ve vnitrni garazi. Potrebuji ji dostat ven, aby ji mohli odvezt na vrakac. Nicmene mi nejde pohnout se zadnimi koly - nelze s nimi otacet. Rekl bych, ze jsou zaseknuta - zkusil jsem zvednout auto heverem a rucne otocit kolem, nejde. Ja tomu vubec nerozumim, jedine co potrebuji je vyvezt to auto z garaze. Muzete mi poradit, co s temi koly udelat, aby se odazsekly, jen do te miry, aby auto byl schopne clovek bez nastartovani auto vytlacit par metru (asi 15m) po rovine jinam?
Nekde jsem vycetl, ze to muzou byt treba prilepene brzdove celisti ke kolu, a nebo treba zaseknuta rucni brza.
V pripade prilepenych brzdovych celisti, ze muzu zkusit klepat kladivem do kola, nebo mozna i do tech celisti, treba o nejakou drevenou latku, a ze by se to mohlo uvolnit/odlepit. Nebo sundat kolo, a ze by se to mohlo uvolnit/odlepit pri sundavani kola. Zkousel jsem to klepani (ale nezkousel jsem to nejak extra silne, bojim se do toho moc tlouct), ale nic. Dale jsem zkousel sundat kolo, ale nejde mi pohnout ani s jednim sroubem. Pokousel jsem k tem sroubum i do prostrou ktery jsem idenfikoval jako "mezi brzdy a brzdovou plochou na kole" striknout jakysi prostredek na uvolnovani rzi (nepamatuji si nazev) ale nijak to nepomohlo.
To, zda to je zaseknuta rucka, nejsem schopen odhadnou. Prijde mi ze to tak neni, kvuli tomu, ze kdyz hybnu ruckou, tak to jde sice dost lehce, ale presto mi to neprijde uplne volne. Ale kdo vi.
Mam k dispozici velice jednoduche zakladni nastroje, pod auto muzu vlezt jen tak jak moc jak me to pusti mezi podlahou v garazi a autem. Udelal jsem video a fotku, dalsi podrobnosti mohu dodat/vyzkouset/doplnit pozdeji.
Poradite mi, prosim, jak se alespon pokusit tuto prekerni situaci vyresit? Nebo me odkazat na koho se s tim obratit - pani z odtahu/vrakoviste mi rekla, ze je nutne vytlacit auto nekam, kde je budou moci nalozit, cili mimo garaz ve vnitnich garazovych prostorach.
Predem dekuji za jakoukoliv radu.
Odkaz na album s fotkami/videi:
https://photos.app.goo.gl/Y5x8X8Mq7EBX8emZ6
Re: Jak odblokovat kola u dlouho stojiciho auta?
v zásadě jsou dvě možnosti. Sundat kola a pokusit se brzdy uvolnit za použití správně cíleného mírného násilí. Nevím jak tam je dělaná ruční brzda, jaký je k mechanismu přístup, jestli je vidět zda je funkční, nebo jestli jen přirezly destičky. Tedy do čeho praštit, kde zapáčit.
A druhá možnost je prosté násilí. Pokud je před garáží prostor, přistavit traktor nebo nějaké jiné silnější auto, ideálně s pohonem na 4 kola a vytáhnout to na laně. Pro lepší efekt podlahu polít vodou. Možná by to zvládlo i pár chlapů ručně. Třeba s pomocí zvedáku na kolečkách. Odtahovky taky mívají naviják, jenže to je práce navíc a to se nechce.
A druhá možnost je prosté násilí. Pokud je před garáží prostor, přistavit traktor nebo nějaké jiné silnější auto, ideálně s pohonem na 4 kola a vytáhnout to na laně. Pro lepší efekt podlahu polít vodou. Možná by to zvládlo i pár chlapů ručně. Třeba s pomocí zvedáku na kolečkách. Odtahovky taky mívají naviják, jenže to je práce navíc a to se nechce.
- 970ka
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
Carrera S ,Tesla 3 Highland Performance,Audi Q3 TSi, MB SL Cabrio,MB Sprinter, atd ...
Nastříkat olej/WD40/cokoli mastného na kotouče/brzdič, pořádně do toho pár krát fláknout (do brzdiče) a mohlo by to povolit. Případně jak už padlo, vzít jiné auto a vytáhnout to na laně. Ale snad každá odtahovka má naviják. Mě takhle tahali asi 30m auto do kopce (po trávě), netočilo se ani jedno kolo...
Moc dekuji za odpoved.PepaSFI píše: ↑ned 01 pro 09:22 v zásadě jsou dvě možnosti. Sundat kola a pokusit se brzdy uvolnit za použití správně cíleného mírného násilí. Nevím jak tam je dělaná ruční brzda, jaký je k mechanismu přístup, jestli je vidět zda je funkční, nebo jestli jen přirezly destičky. Tedy do čeho praštit, kde zapáčit.
Me ale nejde ani povolit srouby na kolech. Zkusim nekde sehnat nejakou trubku, co bych na to mohl nasadit a zvysit paku - nekde jsem to vycetl. Nemate jeste nejaky dalsi tip jak to udelat? Muzu s klidem vic mlacnout kladivem do tech hlav sroubu aniz bych je uplne ponicil, abych to pripadne nejak uvolnil a slo sroubem otocit?
Zjistit jaky je machanizmus rucni brzdy, tim myslite vlezt pod auto a zkusit to tam nejak odhadnout? A pokud to tam uvidim, muzu do toho taky zkusit trochu majznout kladivem?
Tomu odtahu nejspis vadi, ze to auto je ve vnitri garazi - garaz uvnitr garazoveho prostoru. Myslim si, ze kdyz by to auto stalo venku, ze jim to vadit nebude.
Jeste me napadlo - kdyz se pokusim kolem otocit rucne kdyz je auto zvednuty, tak se zda, ze se obe strany chovaji stejne. Kola maji lehkou vuli, jak je videt na videu. Je mozne, ze to vede spis na tu rucku? Muzou se tak chovat i prilepene/zarezle brzdove celisti?
Netusim, kde by se neco takoveho dalo pujcit...
Diky za odpoved.spooon píše: ↑ned 01 pro 19:36 Nastříkat olej/WD40/cokoli mastného na kotouče/brzdič, pořádně do toho pár krát fláknout (do brzdiče) a mohlo by to povolit. Případně jak už padlo, vzít jiné auto a vytáhnout to na laně. Ale snad každá odtahovka má naviják. Mě takhle tahali asi 30m auto do kopce (po trávě), netočilo se ani jedno kolo...
Je kotouc/brzdic to co jsem vyzbacil v obrazku?
https://ibb.co/tM5xGV2
Ano, to je brzdič.
- Truck Daškam
- Letec
Palice, pořádnej nápřah a třísknout do disku. Jde to na vrakáč, tak co
Chápeš to?
Dam sem reseni, kdyz by nekdo neco podobneho resil v budoucnu.
1) Srouby na kole jsem povolil za pomoci vetsi paky - zelezna trubka koupena v unihobby, nasazena na rukojet klice.
2) Predni kola se otacela, zadni by se otacela taky, ale melo to malou vuli a zasekavalo se to nahle - cili rucni brzda.
3) Protoze jde auto na vrakac, tak jsem nekde v diskuzi vycetl, ze lze zaseklou rucku nafurt / do opravy vyradit jednoduse tim, ze precvaknu/prerezu bovdeny rucni brzy, ktere vedou k zadnim kolum. Protoze jde auto na vrakac, tak jsem odhadl co z toho jsou bovdeny a nejak jsem to stipackama ustipal, a nasledne vykroutil a vybusil, nastrikal tam WD40 a kola se nakonec pohnula.
Ale byl to porod, zvlast kdyz o tom nic nevim.
Ponauceni: nezatahovat rucku, kdyz auto bude dlouho stat.
Diky za veskerou pomoc. Lze sem vlozit fotky nejak nastalo? Mohlo by se hodit nekomu do budoucna.
1) Srouby na kole jsem povolil za pomoci vetsi paky - zelezna trubka koupena v unihobby, nasazena na rukojet klice.
2) Predni kola se otacela, zadni by se otacela taky, ale melo to malou vuli a zasekavalo se to nahle - cili rucni brzda.
3) Protoze jde auto na vrakac, tak jsem nekde v diskuzi vycetl, ze lze zaseklou rucku nafurt / do opravy vyradit jednoduse tim, ze precvaknu/prerezu bovdeny rucni brzy, ktere vedou k zadnim kolum. Protoze jde auto na vrakac, tak jsem odhadl co z toho jsou bovdeny a nejak jsem to stipackama ustipal, a nasledne vykroutil a vybusil, nastrikal tam WD40 a kola se nakonec pohnula.
Ale byl to porod, zvlast kdyz o tom nic nevim.
Ponauceni: nezatahovat rucku, kdyz auto bude dlouho stat.
Diky za veskerou pomoc. Lze sem vlozit fotky nejak nastalo? Mohlo by se hodit nekomu do budoucna.