Autobaterie AGM

Když se chcete ponořit do nitra...
Odpovědět
sellenen
Spolujezdec

Autobaterie AGM

Příspěvek od sellenen »

V rámci areálu firmy u nás popojíždějí auta na jedno nastartování kolem 300-500m.
Klasická zaplavená autobaterie má životnost v této aplikaci, tak 3 roky... (Exide premium, Varta Silver). (Jinak, když auta jezdí "normálně" delší trasy v řádech kilometrů a stíhají dobíjet, tyto baterie vydrží 6-7 let).

Chtěl jsem se zeptat, má někdo zkušenost s AGM (EFB) autobateriemi'?

Já doma používal Optimu RED (startovala 14 let), pak jsem měl EXIDE Maxxima 900 ta vydržela a snesla taky dost, ale to jsou obojí svitkové články. Má někdo zkušenost s bateriemi s klacikými plochými články AGM? Třeba Varta Silver AGM, nebo Bosch "A" řada?

Údajně by tyto baterie měly vydržet déle a snést víc...
retron
Letec

Re: Autobaterie AGM

Příspěvek od retron »

tak při takovémhle provozu se asi nevyhne to sem tam hodit na nabíječku
EFB se doporučuju vyhnout, není tam znatelná výhoda proti klasickým bateriím.
AGM mám zkušenost s Vartou Silver, jede už asi 7mou sezonu, asi 3x hluboce vybita (omylem), nahozena přes kabely dobila se sama, přes zimu bývá auto odstaveno. Pak OEM AGM taky Varta, auto bez S/S ale už s rekuperací, baterka se daleko rychleji dobíjí, při odstavení asi na 3 měsíce auto hlásilo baterie vybitá, tak jsem ji hodil na CTEK, ale auto i tak nastartovala.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Měl sem/mám v 3er od novoty AGM (myslím že Varta, auto s velkýma nájezdama - 1/4mio km za 6,5 roku) a přesto AGM umřela úplně stejně ("rychle" - 5 let) jako každá jiná "normální" (prostě nonAGM) baterka ....
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Shr3k
Mistr volantu

Příspěvek od Shr3k »

FYI (SM 6/2018):
Můžete tedy aspoň říci, která značka z těch, co tady máte, je nejlepší?
Prodáváme produkty Duracell, Banner, Exide, Varta a Bars. Kvalitativně bych je seřadil tak, jak jsem je vyjmenoval. Nakonec to odpovídá i jejich ceně. Mnohé překvapuje, že slavná Varta skončila až čtvrtá, ale je to holt dnes už tak.
2022 BMW 540xdT, 2019 Mazda2 1.5 Skyactiv-G A/T
2022 BMW K 1600 B
WWW.MAZDAKLAN.CZ
sellenen
Spolujezdec

Příspěvek od sellenen »

Díky za informace.
driver
Letec

Příspěvek od driver »

Akumulátory jsou velká věda jako oleje.
Vyplatí se nastudovat si ohledně toho mnoho informací.
Žádná technologická vyspělost není zárukou lepší životnosti, je to spíše o vhodnosti různých aplikací, například časované dobíjení rekuperací, nebo požadavky na časté starty atd.
Mnoho lidí neví, že aku škodí vysoké teploty ještě více, než mrazy atd.
Jinak obecně bylo donedávna dobrým tahem kupovat originál značkové aku, u většiny lepších automobilek pak vydržely aku i přes 10let. Poslední dobou ale i značkové dodávají levnější výrobci, také je program levnějších značkových dílů, ale kdo se v tom umí orientovat, umí objednat stále tu špičkovou aku ale životnost určuje provoz a to je velmi specifické. Mám jednu AGM v autě VW z roku 2010 a dosud běhá, osmý rok, diesel v zimě na brnk, takže myslím že dobrý :ymapplause:
Zákon č.361 o silničním provozu, § 11: Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, PŘI PRAVÉM OKRAJI vozovky. (!)
retron
Letec

Příspěvek od retron »

on je také velký rozdíl v OEM a retailu
klasická OEM Varta v novém autě mi vydržela 9 let bez jakékoliv údržby, na to nová Varta Silver ani ne tři a už po dvou jí bylo nutné dobíjet. V dalším autě OEM Moll vydržela také 7 let a ještě by něco dala. U AGM to zatím vypadá, že takové rozdíly v kvalitě nejsou.
driver
Letec

Příspěvek od driver »

Já to tak myslel, značkové jako třeba Škoda, každý Ti řekne, že to je Varta přelepená nálepkou Škoda a stojí 2x tolik.
20let mám vyzkoušeno, že ale 3x víc vydrží, a to, že je vyrábí na stejné lince je téma které nepochopí ten, kdo tam nedělal.
Zákon č.361 o silničním provozu, § 11: Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, PŘI PRAVÉM OKRAJI vozovky. (!)
Odpovědět