Řidiči, co to mají v ruce...

Zážitky, zkušenosti, srazy, upozornění na nebezpečná místa i dotěrnou policii.

Moderátor: řidičBOB

Odpovědět
petr_riha
Letec

Re: Řidiči, co to mají v ruce...

Příspěvek od petr_riha »

řidičBOB píše: pon 05 srp 21:04 takže zabít člověka z nedbalosti ( i když jí přiznám), by mělo být bez trestu? Z lopaty odškodnění nedostaneme a basa je zbytečná.
No, zajímavé to pojetí.
V některých případech by to bez trestu zůstat mohlo, stejně jako spousta dalších činů, které se nepodaří objasnit.

Ale znovu: stane se to tvé rodině, viník půjde do basy. Ucítíš zadostiučinění, budeš si mnout ruce, že je potrestán? Bude ti to asi buřt, rodinu ti to nevrátí. To, že se ten člověk po roce dostane ven, se ani nedozvíš. Rodinu ti nevrátí ani' ty peníze, ale minimálně mohou pomoci té třeba vdově s dětmi, která po nehodě zůstane. Jasně, pokud součástí rozsudku bude peněžité plnění, může v případě neplnění ta basa najít své uplatnění.

Automaticky počítat s tím, že někdo nesplní soudem uloženou povinnost, protože lopata, protože Chorvat, protože cokoliv, je v základu špatně. Můžu si to myslet, pravděpodobně to tak dopadne, ale nelze říct "ty seš lopata, ty půjdeš do báně, ty jsi manažer, ty dostaneš peněžité plnění". Proto má Themis (snad se nepletu a je to Themis) zavázané oči, nemůžeš za totéž dát jiný trest Bulharovi a jiný Čechovi. Můžeš, neměl bys.

- Takže ne, nesouhlasím s tím, aby to zůstalo bez trestu, ale jsem si vědom toho, že se to může stát. Stejně jako u jiných činů, když vše nasvědčuje tomu, že je viník jasný, ale přesvědčivé důkazy se nepodaří poskládat dohromady, ať raději běhá dál, než ať sedí nevinný. In dubio pro reo (a ano, s tímto vlastní zkušenost z pozice poškozených ve velmi blízkém okruhu mám, a protože jsem o vině byl přesvědčen, důkazy měly nedostatky a i tehdy jsem tuto zásadu ctil a zprostění viny přijal).

- Ano, stále si nemyslím, že basa je to správné řešení. Ničemu reálně nepomůže. Vězení má mj. napravit, a pokud tenhle člověk někdy usedne za volant, pokud nebude mít doživotní distanc, jako že asi mít nebude, tak pokud něco změní, ne na základě basy, ale na základě vědomí, že někoho zabil. I bez basy. A pokud nic nezmění, nezmění to ani po pobytu v base.

- A ano, pokud se k něčemu doznáš, měl bys mít nižší trest, než když se nepřiznáš. Pokud budou tresty stejné (nebo zde dokonce horší), nebude motivace k přiznání a spousta činů pak zůstane neobjasněna (zatloukání + nedostatek důkazů).
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Kolik znáš lidí, co byli v base? Kolik jsi jich tam reálně poslal? Nevíš, o čem mluvíš. Pouze píšeš své domněnky, které nemají základ v ničem jiném, než ve tvém názoru.
A mohu tě ujistit, že není 100% správný.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

jelikož nejsem policajt, lidi do basy nedostávám. Pár lidí, co vězením prošli, jsem v životě potkal. Co z toho vyvozuješ?

A ano, je to můj názor na věc. Pokud máš jiný, sem s ním, rád si ho přečtu a třeba mě přesvědčíš natolik, že ten svůj změním (umím přiznat, že se ve věci mýlím, pokud mě někdo přesvědčí o opaku).

Nebo jsi názoru, že vězení slouží jen jako msta i v případech, kdy není co napravovat, protože se jednalo o (osudnou) chybu? Že za každým úmrtím je třeba hledat viníka (neberu tento případ, hovořím obecně, kdy bývá zájem veřejnosti za každou tragédií někoho odsoudit).
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Ne. Já nesouhlasím s tvrzením, že vězení nikoho nenapraví. A rozhodně nesouhlasím s tím, že pokud někoho připravíš o život, tak by se nad tím mělo mávnout z důvodu, že vězení nikoho nenapraví. Toto tvrzení prostě není pravdivé. Takže vyvozuji z toho to, že něco dogmaticky tvrdíš, přitom s tím nemáš osobní zkušenost.
Co je osudová chyba? Že se vysral na dopravní značení? Že se nevěnoval dostatečně řízení? Že před tím vychlastal litr vodky? Že místo 90ti jel 200?
Takže stačí prohlásit, že je to osudová chyba, lituji toho a je to ok?
A ano, jako pozůstalého, by mne do jisté míry naplnil fakt, že za tu nedbalost padl nějaký trest. Třeba i ten, že daný člověk bude 2 roky odstavený od osobní svobody a bude mít možnost přemýšlet, jak příště takovou osudovou chybu neudělat.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

No pain, no gain.
Vespa time \m/
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

OK, máme na tu věc každý jiný názor a ten tvůj respektuji. Bohužel bez argumentů, tak si s dovolením ponechám svůj. A zbytek nechme soudům.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

A to, co jsem tady psal doteď - to nejsou argumenty?
No pain, no gain.
Vespa time \m/
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Tak ne takových, které by mě přesvědčily změnit názor. Prostě s vězením jako osobní mstou ne zcela souhlasím, toť vše.

Ale já nejsem soudce, tak si můžu myslet, co chci. Ty taky nejsi soudce, tak si můžeš myslet také, co chceš, máš na to nárok.

A jak už jsem napsal dříve, i s verdiktem, který šel proti mě velmi blízkým osobám, a kde bylo vše "skoro jasné", jsem akceptoval opačný verdikt, protože důkazy byly, ale byla v nich mezírka (která "logicky" nic neřešila, ale byla tam). Jestli se ten důkaz nesehnal, nebo to jen policajti zadrbali během vyšetřování, se už nedozvím, ale verdikt jsem přijal (takže častý argument "kdyby se to týkalo tebe" neberu).

Tímto bych to alespon za sebe uzavřel, ty máš názor s argumentem, já mám názor s argumentem a jdou proti sobě. To se stává, jedeme dál :-) Já už k tématu asi nemám co více napsat, za mě padlo vše.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

aha, takže když s nimi nesouhlasíš, tak to nejsou argumenty ;-)
No dobrá tedy. Ale to je asi pak diskuze naprosto zbytečná ztráta času :D
BTW: to není osobní msta. To je trest za zmařený lidský život. Takže pokud máš osobní zkušenost, že ti někdo z nedbalosti zabil blízkého příbuzného a tys přijal zcela osvobozující verdikt, tak gratuluji k tvému Zenu - asi mám ještě co dohánět, ve vztahu ke svému vnitřnímu klidu.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Předseda
Letec

Příspěvek od Předseda »

HondaMan píše: pon 05 srp 08:06 Hloupost není trestná.

Úmysl zabít = 0.
Úmysl nabourat do mostu = 0.
Úmysl shodit náklad na protijedoucí auto = 0.
Měl by vyšší trest výchovný efekt pro řidiče? Ne.
Pro ostatní? Ne.

Prostě smůla. Ve špatnou chvíli na špatném místě.
Chápu, že kamioňáky nemá nikdo rád, že je to profík a má si dávat větší pozor, ale tohle je přesně ten případ, kdy trest nevyřeší vůbec nic...
„Před železničním viaduktem postupně přehlédl tři dopravní informativní značky zákaz vjezdu vozidel, jejichž výška přesahuje 3,7 metru.
Prostě smůla... Děláš si prdel? To je ignorace a mám v pičismus. Zanedbal hrubě svojí povinnost řidiče. Příště se nějaký jiný lojza vysere na správné ukurtování nákladu a v zatáčce dostaneš trubkou do hlavy. A on řekne: já nechtěl, sorry jako. Tak to se mu asi pak ještě umluvíme, ne?

Vzhledem k tomu, že je to cizinec, tak to pro něj trest de fakto žádný není. Bude dál brázdit Evropu a peníze nezaplatí. Takže ano, basa je zcela na místě. A jako pozustaly bych rozhodně chtěl, aby měl nějaký čas v chládku popřemýšlet proč se dostal do mísnosti bez kliky.
Odpovědět