ESP - opravdový pomocník?

Zážitky, zkušenosti, srazy, upozornění na nebezpečná místa i dotěrnou policii.

Moderátor: řidičBOB

Odpovědět
d1.8t
Letec

Re: ESP - opravdový pomocník?

Příspěvek od d1.8t »

Všichni moji blízcí mají v autě ESP a byla to jedna z priorit při výběru jejich aut. Pořád jezíme na hory a přestože ani jeden z nich nejezdí tak, že by měl ESP často v permanenci, někdy prostě o pár procent neodhadnou povrch a ESP jim trochu ořízne rychlost a upraví stopu. Všichni jsou si vědomi přítomnosti tohoto systému v autě a všichni vědí, že při potenciálním průseru jim může pomoci.

Jen teď nevím do kterého tábora jako rodina spadáme. A si k mmirovi. :D
RWD
Goggy
Řidič začátečník

Příspěvek od Goggy »

Auto bez ESP bych nechtěl stejně, jako bych nechtěl auto bez ABS. To že je někdo schopný brzdit na hraně adheze a projíždět zatáčky v mírném smyku neznamená, že se v krizové situaci na kterou není vůbec připraven zachová lépe než běžný řidič s ESP. Takže jsem pro ESP už jen pro to, aby ho měli v autě ti, které na silnici potkávám...

Myslím, že pocit "sucha a bezpečí" je normální a obhajitelný - co není obhajitelné je styl jízdy který se zásahy ESP počítá, stejně jako by neměla být obhajitelná jakákoli jízda na hraně mimo okruh...
pjanda
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pjanda »

Goggy: Prinos ESP po strance technicke nema smysl zpochybnovat, dokud se nebude dopoustet vetsiho mnozstvi omylu. Zatim jsem se s tim prakticky nesetkal, je ale otazkou, co budou delat auta s ESP za dalsich 10 let. Jejich vetche senzory mohou system privest k nesmyslne reakci, ktera problem vyvola, nikoli vyresi. Je to pribeh z tisice katastrofickych knih - technologie, ktera mela cloveku slouzit, se razem obrati proti nemu. Nikoli ze zleho umyslu, takovy nema, ale jen kvuli spatnemu vyhodnoceni situace... Ale to je debata ryze filosoficka a velmi teoreticka.

Jina, pro zmenu spise psychologicka, je vice relevantni. Tento faktor uz tu zaznel. Ze ESP pomaha technicky jeste automaticky neznamena, ze globalne pomaha predejit vzniku dopravnich nehod. System porad musi pracovat za podminek, ktere urcuje clovek a ty mohou byt (rekneme to jasne: obvykle jsou) jine, pokud jede s autem s instalovanou stabilizaci a bez ni. V prvnim pripade proste jede mene opatrne a i kdyz ESP vyresi vice nez on sam, s ohledem na jinou situaci muze celkove vyresit mene. Bez ESP pojede na snehu 80, s nim 140, dale netreba rozvadet.

A toto uz neni zadna konspiracni teorie. Kdysi jsem psal clanek vychazejici z americke studie, ktera po mnoha letech konstatovala, ze ridici s auty vybavenymi ABS bouraji v situacich, kdy by jim melo ABS prospet, paradoxne casteji nez ti bez nej. Proc? Protoze spolehlaji na to, ze "ABS je z toho vytahne". Nemaluji si, ze v pripade ESP bude situace zasadne jina.

Prat si bezmezne vybaveni okolnich aut ABS nebo ESP je tedy trochu kratkozrake. Ze jednu kazdou situaci vyresi ABS/ESP lepe nez prumerny ridic je sice prima fakt, ale to jeste neznamena, ze bezny ridic nebude auto s ABS/ESP privadet do obecne obtizneji resitelnych stuaci nez auto bez techto systemu...
Milovník starých pořádků.
Skanz3n
aikoN
Letec

Příspěvek od aikoN »

Jezdím v už celkem starém autě (citroen zx, holota) a v celkem novém autě (c4 picasso, všemožné serepetičky, včetně ESP) a můj styl jízdy s nimi se nijak výrazně neliší. Rozhodně si v autě s esp nepřipadám jak pod nějakým štítem, kde si můžu dělat co chci a budu spasen. Je to jenom "slepý" kus elektroniky, který řeší vzniklou situaci z velmi omezených dat ze senzorů a tudíž není dobré spoléhat na jeho dobrý úsudek. Něco jako sebelepší automatická převodovka nikdy nebude řadit jako řidič se správnými návyky.

Jak už tady bylo řečeno, ESP pomůže hlavně když člověk něco přehlédne, nestihne reagovat apod, protože většinou zasáhne v rámci fyziky správně. Může být i kontraproduktivní - například jednou jsem jel po ledě a dostal jsem mírný smyk, který šlo korigovat skoro neznatelným ubráním plynu. Esp mi hystericky bloklo pravé přední kolo, což mělo za následek prudké stočení auta do zábradlí. Kdybych tenkrát naopak nezareagoval já, je celé auto na sračky.

V nových autech bych se samozřejmě za jeho přítomnost přimlouval, ovšem s možností plné deaktivace a ne jako u našeho verglu, kde se to sice vypne, ale nad 50 zapne zas automaticky a člověk se může jít klouzat.
Rychlost zabíjí!
Smrťák
Letec

Příspěvek od Smrťák »

ESP je fajn když funguje. Ovšem věcí(kurvítek) v autech přibývá. A tím stoupá možnost maléru. Stačí pár příkladů: Jedu si jako obvykle (jako prase) a zatáčku chci projet jako obvykle rychle jak jsem zvyklý s ESP.ESP přestane náhle fungovat,nebo funguje blbě. Co se stane? Leknu se a zabiju se. Stačí když přestane náhle fungovat v zatáčce posilovač řízení a je malér a překvapení je tady. ESP má sloužit normálním lidem a ne magorům co neumí jezdit,ale s ESP jsou z nich extrajezdci. Příkladem budiž občané cikánské národnosti v silných vozech =)) Na rovinkách mi to ukáží a v zatáčkách je dojedu s 1,2 Puntem výkonu koňského povozu.
Sbohem. Už tady nejsem. Mám dost všech for.
DoubleSix
Pan Řidič

Příspěvek od DoubleSix »

S ESP i bez ESP jezdím stejně. Jedu tak, abych dojel ve zdraví do cíle. A myslím si, že to tak dělá většina rozumných lidí.
Občas na mš sice ESP blikne, ale je to většinou zbytečně rychlý zásah systému.

O tom, že ESP je přínosné, nemá smyls diskutovat.

O tom, že ESP je rychlejší jak profi jezdec, je také jasné. Dokonce to i testovali a jezdec s ESP byl na okruhu rychlejší jak bez ESP - test se prováděl v Německu, jméno jezdce si již nepamatuji.

Pak jsou v nových autech systémy, které ESP přímo vyžadují, bez něho by to totiž nefungovalo :)
merlin
Porsche Expert

Příspěvek od merlin »

Budem hovorit len za seba, ESP je podla mna seriovo treba len v urcitych autach (SUV). Ja sam ESP nepotrebujem a dokonca sa mi bez jeho pomoci jazdi prijemnejsie aj ked zaroven pomalsie. Nespominam si na situaciu kedy by mi ESP pomohlo v krizovej situacii (takej co by som nezvladol).

Problem dnesnej doby je v tom ze sa rodi nova generacia co nevie bez pomocnikov uz ovladat auta. Neviedia zaparkovat bez senzorov alebo kamery (aj ked dnesne auta su neprehladne), nevedia davkovat plyn bez TC a chybaju im blbosti ako radarovy tempomat, navadzanie do pruhov, kontrola slepeho uhla atd. Akurat som mal minuly tyzden v autosalone taku debatu s panom co kupoval auto svojej manzelke a prikupoval tam vsetko co sa dalo, na moju otazku ze naco to vsetko potrebuje povedal ze pre jej bezpecnost... Podla mna urobi lepsie ak svojej zene neveri nech ju nenecha v stazenych podmienkach soferovat, ja moju v podobnych situaciach tiez nepustim za volant.

P.S. Problem je este v jednej veci, ze dnesne auta su "bezcitne" tym ze sa snazime izolovat od cesty stracame cit a to je najdolezitejsi prvok pri ovladani auta... Takze buducnost je jasna, buducnost je ...
Spaste svet od ľudí ktorý ho chcú spasiť
goes
Elektro Expert

Příspěvek od goes »

pjanda píše:
Batman píše:...cyklisticky helmy...
;))

K tematu: Dnes uz existuje generace ridicu, kteri ne snad na ESP spolehaji, to je slabe slovo, oni auto ovladaji podle toho, ze tam takovy system je. Vubec nevi, kde je skutecna hranice moznosti v zatacce, kde je hranic prokluzu kol atp., vse delaji tak jak jim ESP dovoli. S autem bez ESP pak nejsou schopni jet tak rychle, chybi jim "kus auta" na to to delat.

Pro ostre jezdeni je to jasne, takhle se jezdit neda, bezna ESP nedovoli skutecnou hranici ani okusit, natoz ji dosahnout.

Ale uz vidim jak prijdou lide co reknou, ze ESP je dnes soucasti auta jako synchrony v prevodovce a pouzivat ho pro beznou rychlou jizdu je jen moderni pristup k rizeni atd. I tak se to da vnimat, ale kazdy takovy se tim dava na milost a nemilost elektronice, ktera neni neomylna. To clovek sice take neni, presto muze v konkretni situaci prihlednout k vice faktorum a vyresit ji lepe...
znas hranice a moznosti vseho co v zivote pouzivas? proc by meli lidi, kteri maji auto jako nastroj k prevezeni z A do B znat nejake mety a moznosti? ty lidi soudis podle sebe, coz je proste blbost. sam vis, ze tvoje potreby a tvoje vyuzivani napr. aut je od te masy vzdaleno na hony, tak proc by to meli delat "jako ty"?. Spise je otazkou, zda z toho auta nedelas neco co neni, nebylo a nebude a ze jeho smysl, tzn. odvezeni se nekam jaksi u tebe prechazi na jinou kolej.
Smrťák
Letec

Příspěvek od Smrťák »

Diskuse je zbytečná,odpor je marný. ESP stejně bude povinné v EU. Tož o čem je řeč chachaři? =)) =)) =)) Budete asimilováni
Sbohem. Už tady nejsem. Mám dost všech for.
goes
Elektro Expert

Příspěvek od goes »

diskuse zbytecna neni, akorat se uz zacinaji pomalu mazat nazory, ktere se nehodi do sufliku ;) deaktivace se blizi.
Odpovědět