Auta bez řidiče - blíže než jsme si mysleli?

Zážitky, zkušenosti, srazy, upozornění na nebezpečná místa i dotěrnou policii.

Moderátor: řidičBOB

pjanda
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Auta bez řidiče - blíže než jsme si mysleli?

Příspěvek od pjanda »

HM: Ja si nic nepletu, jen to posunuji do prakticke roviny. O odpovednosti v moralnim smyslu slova nema smysl diskutovat, ta je a bude dana a nepredpokladal jsem, ze byste zrovna to chtel resit. Pro praxi beru jako dulezite fakticke nasledky a ty jsou takove, jake zminuji. Je pekne rici si, ze jsem odpovedny za tu nehodu kamionu, ale pokud skody pramenici z toho, ze z nej vyteklo 500 litru nafty, plati nekdo jiny, mohu z toho mit leda spatne spani. Tj. vetsinu lidi to nebude trapit...

Proto take rikam: moralni stav veci bude snadno prebit praktickou eliminaci nasledku. Copak to tak neni jiz dnes? Kdyby se na nejake "uvedomeni si odpovednosti" hralo, nikdy nevznikne neco jako povinne ruceni, povinne pojisteni cestovnich kancelari atp. Z odpovednosti se moralne vyvazat neda, fakticky se z ni ale vyvazujeme cim dal vice. Proto konstatuji, ze podobnym zpusobem muze byt vyreseno to, co povazujete za neresitelne...
Milovník starých pořádků.
Skanz3n
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

nevidím problém.
Back to basics.
Příčina -> následek
Moucha
Mistr volantu

Příspěvek od Moucha »

jestli to bude jezdit 65 mimo město a 30 ve městě tak ať si to nechaj..
SSS - vdechne tě do života
pjanda
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pjanda »

Tady prijde ke slovu to, co rikal Vladimir - kdyz se to nekomu nebude hodit, nebude to jezdit vubec.

Proto to odmitam. Nikoli z hlediska technickeho, to je jiste zajimave, z moralniho ale ano. Bohuzel vzdy bude platit, ze cim mene rozhodnuti cinite sam, tim mene svobodny jste. Muze to sice vest k vetsimu pohodli ci bezpeci, ja ale pohodlnost nebo bezpecnost za svobodu zasadne nemenim...
Milovník starých pořádků.
Skanz3n
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

HondaMan píše:Mě zajímá, kdo je odpovědný za škody způsobené vozidlem bez řidiče. Na tomto IMO ztroskotají všechny sci-fi představy.
řidič tam vždy bude - minimálně ten, kdo zadal cíl atd., nebo měl možnost vozidlo ovládat.

Chtělo by to strukturovat jednotlivé možnosti, ale v zásadě myslím, že pro většinu situací odpovědný zůstane "řidič", který teprve následně by teoreticky mohl regresně volat k odpovědnosti výrobce. Odpovědnost za škody způsobené použitými stroji je už dnes.
Back to basics.
Příčina -> následek
HondaMan
Letec

Příspěvek od HondaMan »

ExFan: o tom přesně mluvím. Takhle to funguje již dnes, například při automatickém parkování. Auto samo jede, ale stále je tam řidič, který může šlápnout na brzdu.
Tím IMO padá možnost jezdit pod vlivem, nebo hrát si s dětmi.
Odpovědnou osobou je stále řidič, takže by se měl věnovat jízdě. Přestože by jen kontroloval chování stroje.
Výsledný stav by, minimálně pro mě, byl mnohem únavnější než současná situace.
2.9T RWD
Smrťák
Letec

Příspěvek od Smrťák »

Auta bez řidičů už jezdí dnes :D
Sbohem. Už tady nejsem. Mám dost všech for.
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

HM: jak jsem psal - ono by se to muselo brát podle fází. V první před sebou budeš mít každopádně ještě volant a pedály a stávající odpovědnostní doktríny budou víceméně stačit. To bude také fáze, kdy se budou ještě potkávat vozidla řízená a neřízená.

Pravděpodobně ale později přijde fáze, kde už nebude moct člověk zasáhnout do řízení mimo třeba nouzové brzdy. To ale pravděpodobně lidmi řízená vozidla již nebudou a odpovědnostní normy se tomu přizpůsobí...

Právní překážka tomuto vývoji dle mého není. Jisté přizpúsobení je třeba vždy u takových změn.
Back to basics.
Příčina -> následek
Smrťák
Letec

Příspěvek od Smrťák »

EU jednou auta zakáže. Bude se jezdit na BIOKONI =)) =)) =))
Sbohem. Už tady nejsem. Mám dost všech for.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

špatně: na EuroBioKoni :D
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Odpovědět