Právní oříšky v dopravě a jejich řešení
Moderátor: řidičBOB
Re: Právní oříšky v dopravě a jejich řešení
Taky dobré, možná, že to použiju taky.
- ultima ratio
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
Blbost, blokové řízení není upraveno do té míry, že by bylo policistovy zakazováno pronášet nějaká slova nebo věty. A tu větu jsem od policie nikdy neslyšel. Možná tak v nějakém filmu ještě z dob komančů.sudakf píše:Pěkný článek.
Jinak, používání věty "víte, čeho jste se dopustil", mají policisté výslovně zakázáno a jsou za to trestání.
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
By mne akorát zajímalo, co má policie společného s přidělováním bodů... Policie šetří přestupek a pokud se podezřelý z přestupku dozná nebo se mu přestupek jinak prokáže a on jej uzná, tak na tom není nic protiprávního. Nikde není stanoveno, že policista musí oznámit nějakou výši bodů, která za přestupek hrozí - a je to i logické, protože policie žádné body nepřiděluje.emix píše:"Častokrát se též dopravní policista pouze zmíní o výši pokuty, nic už ale nezazní o případných trestních bodech a o tom, že po řidičově uznání přestupku trestné body automaticky přidělí příslušný správní orgán," poukazuje Lhotský na další úskalí jednání policie.
...
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time
- ultima ratio
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
Tak tak. Policista dokonce ani není povinen vědět, kolik bodů se za co dává, on ty body nepřiděluje.
To je sice pravda, ale blokové řízení je správním řízením, i když zvláštního druhu. Mezi základní povinnosti policisty, mimo jiné, patří povinnost poučovací, zakotvená v ustanovení § 13 zák. o policii. Poučení, všeobecně, neslouží k tomu, aby osoba úkonem dotčená byla poučena o všech alternativních právních krocích, které může využít, avšak zejména k tomu, aby věděla, jaký zásah do jejich práv jí příslušný úkon učiní a jak se proti němu může případně bránit.
Jsem přesvědčen, že v rámci blokového řízení by měl být podezřelý poučen o tom, že je zejména oprávněn odmítnout blokové řízení a požadovat oznámení věci k projednání věcně a místně příslušnému správnímu orgánu, jaká sankce mu v tomto správním řízení hrozí, a to včetně postihu ve ztrátě bodů, neboť takový postih zakotvuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Nedomnívám se, že je nezbytně nutné, aby policista podezřelého poučoval, že mu hrozí uložení povinnosti uhradit náklady správního řízení paušální částkou (vycházím analogicky třeba z toho, že odvolací správní orgán nepoučuje o možnosti podat žalobu, dovolací soud o možnosti podat ústavní stížnost ...), nicméně ani takové poučení není naškodu (přebytečné neškodí).
Asi všichni víme, že velmi často se takového poučení podezřelému nedostane, a z obsahu článku vyplývá, že na to chtěl jeho autor, pravděpodobně, poukázat.
Jsem přesvědčen, že v rámci blokového řízení by měl být podezřelý poučen o tom, že je zejména oprávněn odmítnout blokové řízení a požadovat oznámení věci k projednání věcně a místně příslušnému správnímu orgánu, jaká sankce mu v tomto správním řízení hrozí, a to včetně postihu ve ztrátě bodů, neboť takový postih zakotvuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Nedomnívám se, že je nezbytně nutné, aby policista podezřelého poučoval, že mu hrozí uložení povinnosti uhradit náklady správního řízení paušální částkou (vycházím analogicky třeba z toho, že odvolací správní orgán nepoučuje o možnosti podat žalobu, dovolací soud o možnosti podat ústavní stížnost ...), nicméně ani takové poučení není naškodu (přebytečné neškodí).
Asi všichni víme, že velmi často se takového poučení podezřelému nedostane, a z obsahu článku vyplývá, že na to chtěl jeho autor, pravděpodobně, poukázat.
Já jsem netvrdil, že jí mají zakázánu zákonem, existují interní akty řízení (IAŘ PPR), mezi které patří zejména závazné pokyny policejního presidenta, instrukce atd.ultima ratio píše:Blbost, blokové řízení není upraveno do té míry, že by bylo policistovy zakazováno pronášet nějaká slova nebo věty. A tu větu jsem od policie nikdy neslyšel. Možná tak v nějakém filmu ještě z dob komančů.sudakf píše:Pěkný článek.
Jinak, používání věty "víte, čeho jste se dopustil", mají policisté výslovně zakázáno a jsou za to trestání.
- ultima ratio
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
Ne, ani pokynem policejního prezidenta to není upraveno, tím je upraveno maximálně to, jak se vypisují pokutové bloky, co do které kolonky se musí napsat. Samotné projednávání přestupku v blokovém řízení je v pravomoci každého jednotlivého policisty, policista postupuje jen dle zákona a jeho nadřízený mu do toho dokonce nemůže ani nijak kecat nebo jinak zasahovat, dopustil by se tím zneužití pravomoci úřední osoby. Poučení o nemožnosti odvolání proti uložené pokutě bývá uvedeno na pokutovém bloku, o ničem jiném policista poučovat nemusí, protože podání vysvětlení k uložení pokuty ani není třeba. Proti pokutě uložené v blokovém řízení se tedy opravdu ani nelze odvolat, lze podat asi pouze žádost o přezkum.
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
To jsou mi tedy novinky! Blokové řízení je správním řízením?? To si snad děláš prdel, ne?!sudakf píše:To je sice pravda, ale blokové řízení je správním řízením, i když zvláštního druhu. Mezi základní povinnosti policisty, mimo jiné, patří povinnost poučovací, zakotvená v ustanovení § 13 zák. o policii. Poučení, všeobecně, neslouží k tomu, aby osoba úkonem dotčená byla poučena o všech alternativních právních krocích, které může využít, avšak zejména k tomu, aby věděla, jaký zásah do jejich práv jí příslušný úkon učiní a jak se proti němu může případně bránit.
Ad poučení: je vcelku jasně stanoveno, čeho se poučení má týkat. A poučení o přidělovaných bodech to zcela jistě není. Když už nějaký § cituješ, tak si jej před tím alespoň přečti
§ 13
Poučování
Policista je povinen před provedením úkonu poučit osobu dotčenou úkonem o právních důvodech provedení úkonu, a jde-li o úkon spojený se zásahem
do práv nebo svobod osoby, také o jejích právech a povinnostech. Pokud poučení brání povaha a okolnosti úkonu, poučí nebo zajistí toto poučení ihned, jakmile
to okolnosti dovolí.
A jelikož v pravomoci policisty není přidělování bodů, povinnost toto oznamovat jim logicky ani náležet nemůže.
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time
- ultima ratio
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
Pokuta uložená v blokovém řízení je jistě správním rozhodnutím (tedy rozhodnutí státní správy nebo samosprávy), proto lze blokové řízení nazývat i správním řízením, ovšem není to správní řízení ve smyslu správního řádu, blokové řízení je upraveno pouze přestupkovým zákonem a proto je zcela vyloučeno subsidiární použití správního řádu.
O tom, jestli policista provádí uložením blokové pokuty nějaký úkon ve smyslu § 13 zák. č. 273/2008 Sb., by se dalo polemizovat, pokud při tom např. vyžaduje vysvětlení od osoby, tak jistě jo, to je úkon dle zákona č. 273/2008 Sb., pak ale musí osobu poučit i dle § 61 zák. č. 273/2008 Sb. Nedovedu si ale moc představit, kdy by bylo to podání vysvětlení nutné, krom výzvy k podání vysvětlení umístěné za stěračem při nesprávném parkování, policista většinou rozhoduje v blokovém řízení na základě toho, co viděl na vlastní oči nebo na kameře, popř. toho, co mu naměřil radar a nepotřebuje k tomu od pachatele žádné vysvětlení. Měl by pachatelovi říct pouze něco v tomto smyslu:
Dopustil jste se přestupku toho a toho, za který vám hrozí to a to, já na vás ale budu hodně hodný a umožním ten přestupek projednat v blokovém řízení a ukládám vám tímto pokutu jen 500 Kč. Máte na zaplacení, nebo ne? Pokud ano, předejte mi 500 Kč a já vám vypíšu pokutový blok na pokutu zaplacenou na místě, pokud ne, vypíši vám pokutový blok na pokutu na místě nezaplacenou, kterou musíte uhradit do 15 dnů tak a tak, a tam a tam.
O tom, jestli policista provádí uložením blokové pokuty nějaký úkon ve smyslu § 13 zák. č. 273/2008 Sb., by se dalo polemizovat, pokud při tom např. vyžaduje vysvětlení od osoby, tak jistě jo, to je úkon dle zákona č. 273/2008 Sb., pak ale musí osobu poučit i dle § 61 zák. č. 273/2008 Sb. Nedovedu si ale moc představit, kdy by bylo to podání vysvětlení nutné, krom výzvy k podání vysvětlení umístěné za stěračem při nesprávném parkování, policista většinou rozhoduje v blokovém řízení na základě toho, co viděl na vlastní oči nebo na kameře, popř. toho, co mu naměřil radar a nepotřebuje k tomu od pachatele žádné vysvětlení. Měl by pachatelovi říct pouze něco v tomto smyslu:
Dopustil jste se přestupku toho a toho, za který vám hrozí to a to, já na vás ale budu hodně hodný a umožním ten přestupek projednat v blokovém řízení a ukládám vám tímto pokutu jen 500 Kč. Máte na zaplacení, nebo ne? Pokud ano, předejte mi 500 Kč a já vám vypíšu pokutový blok na pokutu zaplacenou na místě, pokud ne, vypíši vám pokutový blok na pokutu na místě nezaplacenou, kterou musíte uhradit do 15 dnů tak a tak, a tam a tam.
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
Má Tvůj slovník/pojmenování oporu někde v zákoně?ultima ratio píše:Pokuta uložená v blokovém řízení je jistě správním rozhodnutím (tedy rozhodnutí státní správy nebo samosprávy), proto lze blokové řízení nazývat i správním řízením, ovšem není to správní řízení ve smyslu správního řádu, blokové řízení je upraveno pouze přestupkovým zákonem a proto je zcela vyloučeno subsidiární použití správního řádu.
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time