12 lidí v autě a ŘP sk. B
Moderátor: řidičBOB
12 lidí v autě a ŘP sk. B
Zdravím,
co mi hrozí a proč, když mě policie přistihne jak řídím dodávku (9 míst v TP, 12 míst ve skutečnosti, na všech místech pásy, všechna sedadla ukotvena "jako z fabriky") obsazenou 12ti lidmi? (mám ŘP sk. B)
Děkuji za názory.
co mi hrozí a proč, když mě policie přistihne jak řídím dodávku (9 míst v TP, 12 míst ve skutečnosti, na všech místech pásy, všechna sedadla ukotvena "jako z fabriky") obsazenou 12ti lidmi? (mám ŘP sk. B)
Děkuji za názory.
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
Re: 12 lidí v autě a ŘP sk. B
Takže vozidlo neprošlo STK a sedadla byla namontována dodatečně??
- pokud by to v TP zapsáno bylo, tak: § 125c/1e) 1. Řízení vozidla v rozporu s § 3 odst. 3 písm. a) bez držení příslušného řidičského oprávnění podle § 81 --> 4body + 25 000–50 000 + 1 rok–2 roky
- pokud to v TP není a neprošlo to STK:
§ 125c/1a) 3. řízení vozidla, které je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích 34a) tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje
ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích --> 5bodů + 5 000–10 000 + 6 měs.–1 rok
§ 37 zák. 56/2001Sb.
Technicky nezpůsobilé silniční vozidlo k provozu
Silniční vozidlo je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, pokud
a) pro závady v technickém stavu bezprostředně ohrožuje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,
b) poškozuje životní prostředí nad míru stanovenou prováděcím právním předpisem,
c) provozovatel vozidla neprokáže jeho technickou způsobilost k provozu na pozemních komunikacích způsobem stanoveným tímto zákonem,
d) byly na vozidle provedeny neschválené změny anebo zásahy do identifikátorů vozidla, například VIN.
- pokud by to v TP zapsáno bylo, tak: § 125c/1e) 1. Řízení vozidla v rozporu s § 3 odst. 3 písm. a) bez držení příslušného řidičského oprávnění podle § 81 --> 4body + 25 000–50 000 + 1 rok–2 roky
- pokud to v TP není a neprošlo to STK:
§ 125c/1a) 3. řízení vozidla, které je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích 34a) tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje
ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích --> 5bodů + 5 000–10 000 + 6 měs.–1 rok
§ 37 zák. 56/2001Sb.
Technicky nezpůsobilé silniční vozidlo k provozu
Silniční vozidlo je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, pokud
a) pro závady v technickém stavu bezprostředně ohrožuje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,
b) poškozuje životní prostředí nad míru stanovenou prováděcím právním předpisem,
c) provozovatel vozidla neprokáže jeho technickou způsobilost k provozu na pozemních komunikacích způsobem stanoveným tímto zákonem,
d) byly na vozidle provedeny neschválené změny anebo zásahy do identifikátorů vozidla, například VIN.
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time
díky... pokud je v TP 9míst a v autě 12, tak by to STK nejspíš neprošlo... to jsem si neuvědomil... je to asi podobný jako když si člověk vymění kola za neschválený...
k § 125c/1a) je diskutabilní, jestli 3. řada sedaček vzadu neuvedená v TP "bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích"?
a jaký by mohl být vlastně trest za vezení 12ti lidí v autě kde je 9 míst fyzicky i v TP? (asi před 10ti lety jsme platily pokutu 100Kč za černého pasažéra v nákl. prostoru...) dnes to bude asi víc... hraje z hlediska zákona roli, že jede v autě víc jak 9 lidí?
k § 125c/1a) je diskutabilní, jestli 3. řada sedaček vzadu neuvedená v TP "bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích"?
a jaký by mohl být vlastně trest za vezení 12ti lidí v autě kde je 9 míst fyzicky i v TP? (asi před 10ti lety jsme platily pokutu 100Kč za černého pasažéra v nákl. prostoru...) dnes to bude asi víc... hraje z hlediska zákona roli, že jede v autě víc jak 9 lidí?
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
pod písmenem c) jsem Vám vyznačil, čeho by jste se dopustil vzhledem k technické nezpůsobilosti... Ohrožujete především ty, které vezete na sedadlech, která nemají danou homologaci a ve vozidle nemají co dělat. Mezi námi: každý blbec, kdo si na taková sedadla sedne - v případě DN by byly následky fatální a Vy by jste šel sedět.
Nemáte řidičské oprávnění k tomu, aby jste vezl 12 osob...
Nemáte řidičské oprávnění k tomu, aby jste vezl 12 osob...
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time
aha... nevěděl jsem že "ostatní účastníci" jsou i spolucestující... to by pak asi ten paragraf mohl být použit...
mj. oprávnění abych vezl 12 osob mám a auta jdou pravděpodobně takto pro 12 osob homologovat (nezjišťoval jsem)... bohužel pouze v USA a ne v EU tzn. poznámka o "blbci co si do toho sedne" je mimo...
mj. oprávnění abych vezl 12 osob mám a auta jdou pravděpodobně takto pro 12 osob homologovat (nezjišťoval jsem)... bohužel pouze v USA a ne v EU tzn. poznámka o "blbci co si do toho sedne" je mimo...
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
ne, mimo není. Má auto homologaci v CZ?? Nemá! Může tedy jezdit na našich silnicích? Nemůže! USA sem moc nepleťte, protože tam v mnoha ohledech platí jiná pravidla a předpisy než u nás, potažmo v Evropě.
BTW: píšete, že máte ŘP. B, což znamená, že oprávnění vozit 12 lidí nemáte - můžete řídit vozidlo 8+1
BTW: píšete, že máte ŘP. B, což znamená, že oprávnění vozit 12 lidí nemáte - můžete řídit vozidlo 8+1
a) účastník provozu na pozemních komunikacích je každý, kdo se přímým způsobem účastní provozu na pozemních
komunikacích,
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time
poznámka o blbci mimo je... samozřejmě že může jezdit po našich silnicích... jen já ho nemůžu pravděpodobně se svým ŘP řídit... a uděláním Dčka bych se odsoudil k doživotnímu řízení, neboť bych se neměl s kým prostřídat...
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
Tak podívejte, pokud má 9 míst v TP a ve skutečnosti 12, tak bylo v CZ homologováno jako 9ti místné. Pokud má míst 12, tak je to v rozporu s homologací a tudíž STK není platná. Z toho plyne, že na silnicích jezdit nesmí a to bez ohledu na to, co si o tom myslíte Vy.
Buď si rozmyslete, jak to doopravdy je nebo platí Váš první post a v tom případě takové vozidlo na našich silnicích jezdit nesmí a zároveň Vy takové vozidlo řídit nesmíte.
Buď si rozmyslete, jak to doopravdy je nebo platí Váš první post a v tom případě takové vozidlo na našich silnicích jezdit nesmí a zároveň Vy takové vozidlo řídit nesmíte.
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time
ale když bych na něj hodil americké značky, tak by rázem smělo... tzn. když do něj někdo nastoupí pod americkýma značkama je spořádanej občan, když pod eu značkama je blbec co riskuje život
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
Když máte takovýto názor, tak proč Vás vlastně zajímalo, zda něco porušujete nebo ne?! Dejte si na to US značky a budete king - asi bez ohledu na to, že s Béčkem takové auto řídit nesmíte. Ale to Vás asi taky nezajímá.
Tímto končím tuto plytkou diskuzi a malinko lituji, že jsem Vám chtěl poradit.
Tímto končím tuto plytkou diskuzi a malinko lituji, že jsem Vám chtěl poradit.
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time