Udělení pokuty za blokování auta mimo komunikaci

Zážitky, zkušenosti, srazy, upozornění na nebezpečná místa i dotěrnou policii.

Moderátor: řidičBOB

Curmoc
Spolujezdec

Udělení pokuty za blokování auta mimo komunikaci

Příspěvek od Curmoc »

Popis situace:
Na sídlišti je pozemek veden jako "zeleň" a je v majetku města. Nicméně je tam roky toelrované parkoviště a dokonce je tam dána dopravní značka zákaz vjezdu nákladním automobilům.
Se zhoršující se situací ubejvá parkovacích míst a z tohoto místa se stalo vrakoviště. Polovina míst je zabrána roky autama, která nemají platnou STK a nehnou se. A protože to není komunikace, nevztahuje se na to novela zákon o tom, že auto je vrak, pokud má propadlou STK déle jak 6 měsíců a policie i radnice to odmítají řešit (ale jak někdo zaparkuje o kousek vedle, jsou tam hned).

4 vraky stojí i na konci "uličky", dva vlevo, dva pravo. Tak jsem tam začal parkovat a někdo na mě zavolal policajty s tím, že blokuju auta. Nakonec jsem zjistil, že to je majitel těch vraků a že tam takhle parkuje teď on. Takhle si "zprivatizoval" veřejnej kus pozemku a zajistil si stablní parkovací místo.

No a mě zajímá, jestli mě policajti můžou dát pokutu za blokování auta mimo pozemní komunikaci a nebo ne. Městská i státní policie se odmítla vyjádřit. Mám to zkusit hnát do správního řízení a pak prej uvidím. Tak mě zajímá, jestli s tímhle má někdo zkušenost.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Re: Udělení pokuty za blokování auta mimo komunikaci

Příspěvek od řidičBOB »

Že je něco tolerováno, tak to neznamená, že to je v souladu se zákonem.
Bacha na to, za zábor veřejné zeleně můžeš dostat větší flastr, než za nedovolené stání. ;-)
Pak je otázka, jak vedem onen pozemek v katastru.
Já teď řeším něco podobného s motorkou. Poslal jsem to do správního a čekám, zda ví, co dělají a “nestihnou” to projednat nebo to neví a zjistí to až při projednání.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Truck Daškam
Letec

Příspěvek od Truck Daškam »

Bacha na to, za zábor veřejné zeleně můžeš dostat větší flastr, než za nedovolené stání. ;-)
Ted mě oprav, nevím přesné znění a nevim, jestli si to pamatuju správně - pokud jde o zábor, možno hodit na osobu blízkou, protože to není přestupek dle silničního zákona, tudíž není bonzovací povinost?
Chápeš to?
GeneHawkins
Letec

Příspěvek od GeneHawkins »

No mě by hlavně zajímala konkrétní přesná klasifikace přestupku, konkrétní paragraf, než by se k němu dalo vyjádřit.
Truck Daškam
Letec

Příspěvek od Truck Daškam »

Tohle bylo jeden čas téma při parkování na chodníku - že nelze odtah a lze použít osobu blízkou, protože to není přestupek vycházející ze silničího zákona, ale jedná se o zábor což vychází z občasnského zákona (? asi, už nevím právě)
Chápeš to?
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

Určitě to tak ještě 2 roky zpátky bylo a v poslední době mi žádnej nezodpovědnej hovado šofér na trávníku nestál, tak jsem to neřešil.
Ale tenkrát za to hrozilo pade, tak to chtělo pevnou ruku :p
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

TD: ano, není to podle silničního zákona.
Hází na to něco o stání na veřejné zeleni (i když tam žádná zeleň ve skutečnosti není, ale to pak řeknou, že není, protože tam pořád někdo parkuje...)
No pain, no gain.
Vespa time \m/
GeneHawkins
Letec

Příspěvek od GeneHawkins »

No proč ne, ale to snad všechna auta tam, ne?
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Ano. Nemluvím o konkrétním případě, protože neznám rozhodné podrobnosti.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Curmoc
Spolujezdec

Příspěvek od Curmoc »

Tak já to zkusím ještě upřesnit a zjednodušit.

V katastru je to vedeno jako zeleň. Všichni tam tolerují stání. Město, městská policie a ani státní tam nikoho za stání nechce pokutovat. Mě tak jde čistě o to, jestli mě na pozemku, který je v katastru jako zeleň, můžou dát pokutu za blokování auta, když to postavím před něj.

Je mě jasný, že můžu dostat pokutu za nelegální zábor, ale to by museli dát všem ostatním autům a to se prostě nestane. Tohle klidně risknu. Já bych sice dostal pokutu, ale ten borec, co tam má 10 aut, by dostal 10.
Konkrétní situace vypadá takhle https://ibb.co/1J45zxP a já stál tam, kde stojí ta červená mazda před červeným VW vpravo.
Odpovědět