Právní poradna
Moderátor: řidičBOB
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
Re: Právní poradna
V tomto případě se to předpokládat asi dá. Cyklista by zřejmě nikdy nejel nějak výrazně vysokou rychlostí, čili i v méně přehledném úseku TRAM pásu (pokud takový vůbec existuje, vzhledem k rozměrům tramvají) by musel být vidět, pokud by se řidič věnoval řízení. Osobně bych byl v takovém případě velmi opratrný s "obhajobou"...
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time
- AntiRadary.cz
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
Já si naopak takovou situaci docela umím představit - cyklista jedoucí s dostatečnou rychlostí se blíží ke křižovatce, kde zrovna naskakuje zelená a auta ve všech pruzích se začínají pomalu rozjíždět. Jelikož nechce zbytečně brzdit a pak se zase rozjíždět, tak to "švihne" na tramvajový pás, kde profrčí kolem plné zastávky lidí a všechna rozjíždějící se auta "udělá". Na odbočující vozidla nemyslí nebo na ně prostě kašle, vždyť má přednost. Odbočující řidič před odbočením zkontroluje tramvajový pás, kde tramvaje nejsou, cyklista ještě také ne a pak si již hlídá jenom protijedoucí auta na vozovce. Přes zastávku plnou lidí nemá šanci zaregistrovat manévr bezohledného "pumpičkáře" a pak si již tramvajový pás nehlídá.
Zní to jako dost přitažené za vlasy, ale původního popisu mě přesně tohle napadlo.
Zní to jako dost přitažené za vlasy, ale původního popisu mě přesně tohle napadlo.
m4lcolm: Je sranda, kolik jedincu se nechalo zmanipulovat, ze se dobrovolne biji za cizi financni zajmy jako uzitecni idioti.
Nezávislé fórum o antiradarech, radarových detektorech a dalších ochranách proti změření:
http://antiradary-forum.cz
Nezávislé fórum o antiradarech, radarových detektorech a dalších ochranách proti změření:
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
pokud by jste to takto vylíčil do protokolu, tak vás mají na vlastní hlouposti A nemyslím to nijak zle.
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time
V podstatě velmi podobně jak to popisuje AR to proběhlo. Po zkontrolování, že nic nejede za mnou ani přede mnou (tramvaj), jsem se už soustředil na to, které auto mě pustí skrz kolonu. Cyklistu jsem viděl až ve chvíli, kdy už jsem stál na tom pásu a čekal. Ale odkud se objevil absolutně netuším Jak bych to měl tedy případně líčit do protokolu? Díky za osvětu.
- AntiRadary.cz
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem to moc nepochopil, jak by to "správné líčení" mělo vypadat. Pokud na tramvajovém pásu široko - daleko není žádná tramvaj a do křižovatky není pořádně vidět, což je v případě tramvajové zastávky před křižovatkou častý případ, tak na tramvajový pás najet musím, jinak neuvidím protijedoucí auta. A když se pak na tramvajovém pásu najednou objeví cyklista, který si to švihá přímo na mě, tak moc možností manévrování nemám.
m4lcolm: Je sranda, kolik jedincu se nechalo zmanipulovat, ze se dobrovolne biji za cizi financni zajmy jako uzitecni idioti.
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
Nabel: Tak pokud tam ten cyklista jel, tak se asi odněkud vzít musel. A pokud by ses podíval do zrcátka, tak bys o i musel asi vidět...otázkou je, zda jsi po kontrole protisměru a náznaku toho, že ti někdo v protisměru udělal volno, ještě jednou zkontroloval, co se děje za tebou nebo jenom letmo (pokud vůbec) mrknul do zrcátka s tím, že tramvaj tam nejela...
AR.cz: to mne u vás vůbec, ale vůbec nepřekvapuje
AR.cz: to mne u vás vůbec, ale vůbec nepřekvapuje
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time
- AntiRadary.cz
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
Nabel píše:V tu samou chvíli mi málem bočníma dveřma projel cyklista, který si to hnal proti mě po tom pásu a já jsem ho pravděpodobně kvůli zastávce plné lidí přehlédl.
Co s tím má společného zrcátko a kontrola toho, co se děje za vozidlem, když cyklista jel v protisměru?AntiRadary.cz píše:Jelikož nechce zbytečně brzdit a pak se zase rozjíždět, tak to "švihne" na tramvajový pás, kde profrčí kolem plné zastávky lidí a všechna rozjíždějící se auta "udělá".
...
Odbočující řidič před odbočením zkontroluje tramvajový pás, kde tramvaje nejsou, cyklista ještě také ne a pak si již hlídá jenom protijedoucí auta na vozovce. Přes zastávku plnou lidí nemá šanci zaregistrovat manévr bezohledného "pumpičkáře" a pak si již tramvajový pás nehlídá.
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
Nepřečetl jsem si pořádně první post...
V podstatě to ale nic moc nemění na tom, co jsem napsal. Platí v podstatě totéž, akorát z protisměru, kde mu navíc zákon přímo, dát přednost v jízdě, nařizuje.
Že tam cyklistu nezaregistroval nebo si to nezkontroloval = přiznání viny, že se dostatečně nevěnoval řízení.
Cyklista se v tomto případě dopouští přestupku, ale nebyl by viníkem dopravní nehody, protože i jako přestupce měl přednost v jízdě.
V podstatě to ale nic moc nemění na tom, co jsem napsal. Platí v podstatě totéž, akorát z protisměru, kde mu navíc zákon přímo, dát přednost v jízdě, nařizuje.
Že tam cyklistu nezaregistroval nebo si to nezkontroloval = přiznání viny, že se dostatečně nevěnoval řízení.
Cyklista se v tomto případě dopouští přestupku, ale nebyl by viníkem dopravní nehody, protože i jako přestupce měl přednost v jízdě.
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time
- AntiRadary.cz
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
Je to ale obdobná situace jako při nedání přednosti vozidlu na hlavní silnici, když dané vozilo jede výrazně vyšší rychlosti než je povolena. Podle striktního výkladu pravidel má přednost a řidiče z vedlejší silnice nemá co zajímat, jak rychle jede a pokud mu přednost nedá, tak se dostatečně nevěnoval řízení. V konkrétních případech ale může soud vynést rozsudek, že řidič nemohl předpokládat tak výrazné porušení pravidel a jako viníka přiznat protistranu.řidičBOB píše:Cyklista se v tomto případě dopouští přestupku, ale nebyl by viníkem dopravní nehody, protože i jako přestupce měl přednost v jízdě.
Kód: Vybrat vše
Obecný princip judikovaný soudy říká, že viníkem takové dopravní nehody může být i řidič, která má přednost (resp. má právo být neohrožen a neomezen), pokud jeho porušení povinnosti bylo natolik intenzivní, že znemožnilo ostatním účastníkům, aby splnili své povinnosti. Důležitá věc - nejde tady primárně o to, co kdo očekává nebo může očekávat, ale o to, zda může své povinnosti splnit vzdor porušení pravidel druhého účastníka.
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
bohužel bude ale toto důkazní břemeno na řidiči... Tady se ale bavíme o přestupku nedovolené jízdy po TRAM pásu, což je trošku jiná kategorie než je výrazné překročení rychlosti
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time