Tbh kdo bral před rokem 30čist, dneska může brát o 10-20% víc. Ale musí chtít.HondaMan píše: ↑čtv 03 bře 09:49 Částečný souhlas. Pokud firmu stojím 2 kila p.m. a nafta zdraží o 50%, tak se firemní náklady na práci zvednou třeba o 2%. V tomto segmentu se nezmění nic.
Pokud někdo dělá za 30 čist., a před rokem vycházel tak tak a dneska mu:
hypo zdraží o 5 kvůli sazbám,
energie o jiných 5 kvůli BE,
inflace zdraží běžnou spotřebu o další tisíce,
a má za naftu dát o 3/měs na dojíždění do práce více, tak bude muset přemýšlet jak dál. Litr měsíčně skoro nikoho nezabije. Jenže pokud je to litr měsíčně každý den z jiného důvodu...
Ty hypotéky považuji za strašlivou sviňárnu ze strany ČNB. Teorie, že při vyšších úrokových sazbách budou muset firmy tlačit mzdy dolů a tím klesne inflace, je mimořádně debilní. A tbh moje, minimálně rozvinuté, sociální cítění mi tak nějak říká, že chtít po běžným Vencovi z vesnice, aby počítal s tím, že se mu najednou může hypoška napálit o X tisíc, mi prostě nepřijde fér. Neočekával bych od něj takovou schopnost. Že to ČNB vyvolala úmyslně bych, kdyby nebyla válka na Ukrajině, označil za zločin na vlastním obyvatelstvu, takhle je mi to blbý. Poláci dělají pro svý lidi a podnikatele, Češi přímo proti nim.
Energie to samý, střelit emisní povolenky na volnej trh je od pohledu kokotina. To snad někdo musel vymyslet schválně.
Zdražení běžný spotřeby o "tisíce" / měsíc nepovažuji za reálné. Inflace není tak velká, aby na spotřebě někoho s 30tis. netto, kterýmu po zaplacení bydlení / energí zbyde v peněžence 10-15k, udělala tisícový rozdíly.
Nafta na dojíždění do práce to samý. 20 pracovních dní v měsíci, ikdyby dojížděl 2x25km denně, je to 1000km za měsíc. 70 litrů nafty měsíčně, ať nežeru. Zdražení ze 30 na 40 korun je teda 700/měsíc, ať počítám jak počítám.
Reálně je tak celej problém "inflace" řešitelnej trošku menší rozežraností. Průser jsou ty energie a hypošky, z kterých chca-nechca, viním "ty nahoře". Což je Vencovi sice na hovno, ale může to zvážit při příštích volbách.
Hale to jo, ale já pořád vidím, že lidem to ještě nedošlo a jsou "líný" i za prachy. Od řidičů přes výrobní dělníky. Všude jsem schopnej nabídnout o 30-40% netto vyšší platy než kolik je na (pro ně) současných pozicích. Ale se vším problém. Jedna práce nebaví, ve druhý fabrice se musí dělat i odpolední, řidiči z dodávek odmítají brát za 18t vnitro o 10k čistýho víc než mají teď, protože "velký auto, velkej problém".
Takže z mýho pohledu je pořád ještě hovno bída...
Musíme dát to pivo, já už jsem zdravotně víceméně cajk