Levné auto na dojíždění po dálnici

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
micpetr
Autoškolák

Levné auto na dojíždění po dálnici

Příspěvek od micpetr »

Ahoj,

chtěl bych vás poprosit o radu, jaké auto si koupit na každodenní dojíždění do práce 2x denně 90km dálnice + 10 km nájezd po okresce... Chci koupit auto čistě na to. Rodinné auto mám, ale přijde mi líto ho takto zničit. Plánuju ho na 2 roky, potom by měla být práce v místě bydliště. Auto nevydělává, proto hledám nejlepší poměr provozní náklady/pořizovací cena/ztráta hodnoty za 2 roky (100k km). Otázka je jestli diesel/LPG/CNG? Jak bude auto vypadat vzhledově je mi naprosto jedno, jen nechci, aby bylo shnilé (bezpečnost).

Požadavky:
1) cena > ideálně cca 50k + prvotní servis
2) spotřeba > co nejnižší (ideálně 5l/100km)
3) rozumné servisní náklady a spolehlivost při nájezdu 50k km/rok

Favorité:
1) něco s 1.9 TDI (66/81 kW), (Golf IV, Octavia, Leon, Toledo)
2) něco s 1.9 SDI (47/50/55 kW), (Fabia, Polo, Ibiza)
3) něco na plyn?

Jako ideál mi přijde varianta 1, s penězi na servis problém není, jen se mi nechce kupovat zbytečně drahé auto, které bude víc ztrácet na ceně. Varianta 2 je taková čistě ekonomická. Vím, že auto moc nepojede, ale zase by mohlo jezdit s nejmenší spotřebou a vysokou spolehlivostí (pokud ve 120km/h žere normálně?).

Varianta 3 si rád nechám poradit, ale co jsem tak četl, tak plyn do aut čistě na dálnici někdo nedoporučoval, protože prý dochází k vysokému tepelnému namáhání hlavy motoru a auto to dlouho nevydrží... Ale nevím.

P.S. mám BMW E46 330 XD a do města Fabii 1.4 16V 55kw, takže vím do čeho výkonově jdu a jaké peklo by mě čekalo v SDI na dálnici. Ale ráno jezdím brzy, takže myslím, že by i SDI mohlo rychlost udržet...

Díky moc za jakoukoliv radu nebo tip.
lampa
Pan Řidič

Re: Levné auto na dojíždění po dálnici

Příspěvek od lampa »

Tohle teda nechapu. Mas naftove BMW, tedy naprosto idealni auto na dalnici, navic v sestivalci, ale odmitas s nim jezdit 90 km po dalnici? Na co ho teda mas? 90 km po dalnici neni zas takova dalka a dalnicni provoz je pro takove auto urcite nejsetrnejsi. Mnohem lepsi 60 tisic rocne po dalnici, nez 30 ve meste. U nafty obzvlast. Tech padesat tisic si nech na udrzbu toho bavoraka, rozhodne to bude lepsi investice, nez kupovat nejaky kostitras. Obcas muzes jet tou fabii (nebo te je ti taky lito? :D ) a mas to paradni.
micpetr
Autoškolák

Příspěvek od micpetr »

Díky za reakci. Taky jsem o tom přemýšlel ALE, Bmw mi žere při šetrné jízdě 8,5l/100km. Servisní náklady jsou někde úplně jinde. Olej 7,9l dražší specifikace, jednou z rok olej v automatu s vanou za 15k, přední náprava zase jiná cenovka, 4x4 když se pokazí, taky randal atd atd... Jenom ta spotřeba je rozdíl 200kc/den (2000/měsíc > 24k/rok) s údržbou se mi to za rok zaplatí a ještě mám auto pro rodinu...

Jinak pokud by měl někdo tip na jiné motory/modely, rád si nechám poradit :-)
HondaMan
Letec

Příspěvek od HondaMan »

lampa píše:Tohle teda nechapu.
Já také ne, ale je to celkem častý jev v naší kotlině. Známý má X5 4.8si a na ježdění do práce si koupil Favorita. Jakékoliv auto za 50 bude při nájezdu 50tkm ročně stát další balík na servisu...
A i pokud by 330 jezdila za 7, tak mi ta investice do auta na šetření smysl nedává...
2.9T RWD
micpetr
Autoškolák

Příspěvek od micpetr »

330XD žere 8,5l na dálnici a těsně pod 10l ve městě. A 500 Kč / den na benzín je pro mě moc viz předchozí komentář...
Zajda
Letec

Příspěvek od Zajda »

Buď s ní něco není vpořádku nebo jezdíš po té dálnici rychlostma které takové SDI ani nedosáhne. 8,5 litrů při předpisovém dálničním tempu bych dal i s benzinovou 728iA. Jinak výměna oleje automatu za 15k je taky strašně moc ne? Nevím jak je to u GM ale v ZF v originál servise je rozpětí podle typu 7,5 až 11,5k se vším všudy.
Naposledy upravil(a) Zajda dne pon 08 kvě 16:13, celkem upraveno 2 x.
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
HondaMan
Letec

Příspěvek od HondaMan »

Na spritmonitoru se dají mají e46330xd jezdici dlouhodobě i kolem 6 a 7 je tam průměr. Možná by stalo za to dát těch 50 do servisu nebo s 330xd jezdit jako s Fábii SDI.
2.9T RWD
micpetr
Autoškolák

Příspěvek od micpetr »

Jezdit denně s BMW jsem zvažoval, ale prostě je to moc drahé. Spotřeba i servisní náklady. Chápu, že vám to možná přijde divné, ale prostě ho na tom nechci dodělat a chci si ho ještě pár let nechat. Máte tedy někdo tip na jiné auto, nebo je dle vás jediná správná varianta bmw? Protože to už jsem vyloučil. Spotřebou jsem si jistý, auto mám už víc než rok. Je servisované jenom v bmw a v pořádku.
.Z3
Pan Řidič

Příspěvek od .Z3 »

micpetr píše:Je servisované jenom v bmw a v pořádku.
Tak v tom případě už chápu, že ti servisní náklady vycházejí více než 50k+prvtoní servis+pojistka na další auto...
3.0 B58 & 2.2 M54 & TSI
micpetr
Autoškolák

Příspěvek od micpetr »

Mně už to servisuje kamarád právě ze servisu BMW odkud auto mám po prvním majiteli. Btw na sprintmonitoru je spotřeba u auta 8,82l/100km. Stačí tam zadat 135kw a rok výroby 2001 v automatu. A to ani netridim 4x4...
Odpovědět