Výběr auta - co nejekonomičtější nejlevnější
Výběr auta - co nejekonomičtější nejlevnější
Zdravím!
Jsem čerstvě vystudovaný elektrotechnik a bohužel peněz nemám zrovna nazbyt. Přesto se začínám poohlížet po nějakém automobilu. Bohužel se téměř vůbec nevyznám a proto jsem doufal, že by jste mě mohli nasměrovat/poradit.
Moje priority podle důležitosti jsou:
- pořizovací cena
- provozní náklady (spotřeba, údržba, ručení, ...)
- bezpečnost
- úložné prostory
Vzhled mě téměř nezajímá a ani nepotřebuji žádné luxusní vychytávky. Jsem od mládí zvyklý jezdit jenom tím nejhorším, posilovač řízení znám tak maximálně z půjčeného auta.
Poradíte? Mám vubec šanci mít auto, nebo siraději počkat "až budu velkej"?
Jakékoli další upřesňující dotazy rád zodpovím
s pozdravem
Slávek
Jsem čerstvě vystudovaný elektrotechnik a bohužel peněz nemám zrovna nazbyt. Přesto se začínám poohlížet po nějakém automobilu. Bohužel se téměř vůbec nevyznám a proto jsem doufal, že by jste mě mohli nasměrovat/poradit.
Moje priority podle důležitosti jsou:
- pořizovací cena
- provozní náklady (spotřeba, údržba, ručení, ...)
- bezpečnost
- úložné prostory
Vzhled mě téměř nezajímá a ani nepotřebuji žádné luxusní vychytávky. Jsem od mládí zvyklý jezdit jenom tím nejhorším, posilovač řízení znám tak maximálně z půjčeného auta.
Poradíte? Mám vubec šanci mít auto, nebo siraději počkat "až budu velkej"?
Jakékoli další upřesňující dotazy rád zodpovím
s pozdravem
Slávek
Já: Ford Galaxy mkII 2.3 107kw LPG/ben
Otec: Ford focus II r.v. 2006 combi 1.6
Otec: Ford focus II r.v. 2006 combi 1.6
Re: Výběr auta - co nejekonomičtější nejlevnější
Felda fplynu. Při započítání pořizovací ceny, a následným rozstřelením na totálku, mě za půl roku/10kkm (bez paliva) stála cca jako můj telefon.
*A to si tam započítám i ten flastr co mi tenkrát dali
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
Fiat Punto 1.2 (1.4 8v nebrat). Myslím, že od cca 1994 už tam byly i dva pytle.
Fabia , kdyz se najde tak v LPG. Kdyz ne tak 1,4mpi nebo 1,9tdi.
Edit: jo a souhlas s bandou peugeot 306 , 406 i xsara a xz. To jsou auta za par kacek a vydrz obrovska.
Edit: jo a souhlas s bandou peugeot 306 , 406 i xsara a xz. To jsou auta za par kacek a vydrz obrovska.
Naposledy upravil(a) Hurec dne sob 08 dub 15:13, celkem upraveno 1 x.
Peugeot 306, 406 nebo citroen xsara. Motor 1,9D nebo benzin. Narozdíl od feldy to nezhnije před očima. Nebo golf 3, passat b4. I hyundai z konce 90. let je lepší než felicia. Nevybíral bych dle značky, zkus najít po okolí pár inzerátů a objet to. Pokud možno vynech bazary. Můžeš narazit v podstatě na jakekoliv auto ve slušném stavu zrovna tak jako na úplnou vraždu. S trochou štěstí a trpělivosti najdeš auto které někdo udržoval a teď ho prodává třeba z důvodu koupě nového.
Rozhodně zkus nějakého Japonce, kdo jednou zkusí už nechce jinak. Ideální je benzín s řetězovým rozvodem, takže úspora za výměnu rozvodů min. 10t. Auta sice trošku reznou, ale jsou to neuvěřitelné držáky. Na Suzuki Wagon R+ 1,3i mám nalítáno 355000 km a jediná oprava bylo těsnění pod hlavu za 800 Kč. Mazda 6 1,8 má 325000 km, taktéž bez opravy. Spotřeby jsou sice papírově malinko vyšší než u jiných značek, ale dá se za to reálně jezdit. Ten litr paliva navíc oproti dieselu se 10x vrátí na údržbě, svíčkách (žhavicí/klasické) atd. Nejhorší volba je odjetý koncernový diesel s turbem, francouzská auta se kazí i poměrně nová a Fiat je pro kutily, kde sice pořád něco upadává, ale zase to snadno opravíš
Z Citroenu zkus model ZX 1.4 ie, hooodně pozinkovaná kastle. Otec je ničitel a tohle auto mu vydrželo neskutečně dlouho a spotrebka olej, rozvody, brzdy, žárovky... Jedine co může být dražší je zadní náprava.
Na co potřebuješ auto? Kolik jezdíš, jakými trasami, jak často, s jakým nákladem, město / okresky / dálnice? Máš známé, kteří mají nějaká auta osvědčená a poradí ti? Máš známé někde v servisu, nebo dobrého garážistu?
Čím levnější vozejk, tím více potřebuješ buď dobrých kamarádů nebo znalostí, abys udržel provozní náklady také nízké.
Čím levnější vozejk, tím více potřebuješ buď dobrých kamarádů nebo znalostí, abys udržel provozní náklady také nízké.
Ken Kesey: "To Vic Lovell for telling me that dragons don't exist, and then leading me to their lair."
Do jaké ceny by to mělo být? A počítá se s téměř na 100% nutnými investicemi při pořízení takového auta?
Má tam napsáno BEZPEČNOST,což Felda tedy fakt je vše, ale bezpečná ani náznakem...Stepan píše:Felda fplynu. Při započítání pořizovací ceny, a následným rozstřelením na totálku, mě za půl roku/10kkm (bez paliva) stála cca jako můj telefon.