DPH a nové auto?

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Odpovědět
tower_of_power
Dítě v autě

DPH a nové auto?

Příspěvek od tower_of_power »

Ahoj! Nepotřebuji poradit konkrétní typ a značku, řeším spíš ekonomickou otázku. Nepředvídatelně jsem se stal z hlediska ročních příjmů plátcem DPH a přemýšlím, jak toho využít. Nemám totiž skoro žádné výdaje (nejsem obchodník) a napadlo mě, jestli by třeba nebylo výhodné koupit si za stávajícího stavu nové auto - zkrátka aby pro mě daňová povinnost neznamenala jen administrativu, ale taky nějaké výhody. Byť samozřejmě případné komplikace v podobě knihy jízd etc. znám.

Mám aktuálně S-Max r.v. 2011, 2,0i benzin/E85 blíží se 120 000km, možná se i výraznější investice (původní výfuk, brzdy, tlumiče), a tak je možná poslední šance, kdy ho prodat za relativně slušné peníze (lehce pod 300 000??) a koupit něco za 550 000,- s DPH, tj. nějakých 440 000 bez DPH.

Přiznám se bez mučení, že nejsem moc ekonomický typ, co by dokázal rychle promyslet náklady. Zároveň v sobě potlačuju emoce, které by hned braly nové CRV. Takže obecná otázka: vy byste do toho šli?

Předem díky!!
Tom
honziss
Letec

Re: DPH a nové auto?

Příspěvek od honziss »

Nevim jak velkej mas rocni obrat, ale u ojetin to DPH zas az takova hitparada neni. Slusna ojetina = trzni cena (jako neodpoctovy auta) + dph vetsinou. U novyho neni co resit, tam ano, uz jenom proto ze to dph zas budes muset odvest pri prodeji.

Zacni tim, ze si sezenes slusnou ucetni, ktera ti ve vztahu k stavu tveho ucetnictvi poradi co je nejvyhodnejsi.

A jedno bacha, FU vylozene milujou OSVC s nizkym obratem a drahou odpoctovou karou :D minimale budou chtit prokazat pomer pracovniho/soukromeho uziti a tim pomerem se krati jak dph, tak naklady. I kdyz to se da poresit porizenim nejakeho vraku renomovane znacky a prihlasenim na soukromo...
R4...258k
R3...261k
EV...264k
maxie
Autoškolák

Re: DPH a nové auto?

Příspěvek od maxie »

A není lepší se vykašlat na DPH, auto mít na sebe a pěkně si na něj psát cesťáčky?
Odpovědět