Zdravím,
prosím o radu, protože jsem již zoufalý.
Momentálně mám Škodu Roomster, teď je nám ale malý. Plánuji jej vyměnit za něco trošku většího - rodinné MPV, kde se vejdou 2 dospělí (velmi sporadicky až 4) + teréní kočár + novorozeně. Také auto k rodinnému domu.
Požaduji:
-benzín, najezdím cca 6000 km ročně, auto mám na ježdění kolem baráku, občas nějaký výlet, vyjímečně nějaké chorvatsko. Nejezdím každý den. Nejsem závodník, 130 km/h mi stačí.
-mladší než cca 10 let, nájezd do 120 tis km.
-odolnost vůči korozi.
-délka do 450 cm (jsem limitován délkou garáže).
-spolehlivost a rozumné servisní náklady - kéž by srovnatelné s Roomsterem
-cena do 180 tis (+ 20 tis rezerva na servis).
Zde jsou mé výběry (na inzeráty koukám na s-auto):
-Ford C-max - 2 generace - po faceliftu je mi sympatičtější. Bohužel v servisu mě od něj odrazovali, už nevím proč. Něco s olejem? Prý nejsou spolehlivé. Nevím. Palubovka je hnusná, moc čudlů, jinak se mi auto líbí. Jakou zvolit motorizaci?
-Citroën C4 Picasso - 2 generace - moc hezké, celkem drahé, jen pár kousků za dobrou cenu, ale vyšší nájezd. Benzinové šestnástistovky s turbem (THP) i bez (VTi) prý nebrat - takže nic v dané cenovce. Prý to není nic pro krátké trasy, které jezdím já
Renault Scénic - 3. nebo 4. generace - celkem hezké a levné, akorát dlouhé, hezká palubovka, horší jízda než ford s max, nebrat ale 1.2 TCE (ale to jsou všechny v mé cenové kategorii) - pomalu se zahřívá motor, není dobrý na krátké trasy Prý taky nespolehlivá elektronika, do auta zatéká, problém s brzdou v kopci. Můj dojem - extrémně nespolehlivý.
Koukal jsem ještě na Volkswagen Touran - jen 1. generace 2010-2015 která je kratší. Jednoduché auto, celkem hezký (jednoduchý) interiér. O neduzích jsem se moc nedočetl.
Co byste mi doporučili? Jsem nakloněn i dalším tipům.
Moc děkuji za jakékoli rady a komentáře popř. doporučení motorizace, jsem auto-amatér
Děkuji,
Tomáš.