Ojeté auto pro 18-ti letého

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Odpovědět
varach
Autoškolák

Re: Ojeté auto pro 18-ti letého

Příspěvek od varach »

KDB píše:Teď jsem koukal na parametry těch motorů - jsou to oba lehké nadčtverce a pravděpodobně mezi nimi nebude zásadní rozdíl. Nehledě, že pokud bude mít 1.8 delší převody, tak pocitově to rozdíl bude fakt minimální, takže největší bonus bude u 1.8 možnost budoucích výkonových úprav....
Najdi si nějaké slušné kousky, okoukni, prolez, projeď a uvidíš, co Tě chytne. Doporučuju, pokud jsi pro MX5 rozhodlý, vlez na miaťácké forum a ať Tě někdo sveze a nejlépe požádej někoho aby se šel na vyhlédnutý kousek s Tebou podívat. Okolo těhle aut se většinou motají nadšenci a rádi pomohou...
Díky. Kdybys ty byl na mém místě, nebyl vyježděnej, tak bys šel spíš do rizikovějšího kusu 1.8 nebo za stejný peníze jistější 1.6?
Jo, to svezení asi zní nejrozumněji.. :)
enthusiastic.driver
Řidič začátečník

Příspěvek od enthusiastic.driver »

varach píše:
enthusiastic.driver píše:Trochu se vyjádřím k té MX-5...
Díky moc za rady :)

Jen se zeptám... Kdyř píšeš, že ty 1.8 nebudou za tyhle peníze kdoví v jakým stavu a že zadokolka s takovýmhle výkonem je na začátečníka až dost, nedalo by se říct, že ta 1.6 má v tomhle navrch?
Nedá... :) 1.6 možná bude v o něco lepším stavu, ale myslím, že pak by sis to pořád vyčítal, žes nešel do 1.8. Navíc, pokud se 1.8 do kopce zadýchává, tak 1.6 na nedostatek krouťáku vyloženě umírá. Je to docela prdel - jak si na rovince nemají moc co vyčíst, tak kopec udělá rozdíl. Dokonce i 1.8NB ujede 1.8 NA do kopce na pár metrech o několik délek.

A na tom limitu nejde ani tak o výkon, jako o přirozené vlastnosti lehké zadokolky a absence strážného anděla.
varach
Autoškolák

Příspěvek od varach »

enthusiastic.driver :

Dobře, asi ta riziko za tu porci zábavy navíc stojí :) Nezbývá mi teda nic jinýho než doufat, že natrefím na pěknej kus za rozumnej peníz :)

PS Teď tak pokukuju a nějak se mi čímdál víc začínají líbit NA.. :ymblushing: Není pak ale potřeba hodně zainvestovat do servisu a údržby vůbec oproti novějším NB..?
KDB
Mistr volantu

Příspěvek od KDB »

Už jsem to psal - hledal byl lepší technický stav. Ani jeden motor není trhač asfaltu, podle parametrů a zkušeností miatářů ty rozdíly jsou nevelké - nevyježděnosti bych se nebál.
Nemám sice zásadní zkušenost s těmahle mazďáckejma motorama, ale mám doma 1,4 -55kw a 76kw (vrtání 75x zdvih 79), 1.6 - 82kw (80 x 79mm), a 1.8 - 88kw, 100kw a 118kw (80 x 89mm) - všechno evoluce jednoho motoru v autě s váhou 1000-1100kg.
Rozdíl mezi 1.4 a 1.6 byl minimální. 1.8 88kw byl větší rozdíl, hlavně díky dlouhému zdvihu měla sílu a krouťák už kolem 2500ot. 118kw bylo s variabilním časováním, což je zase jiná písnička.
Pokud jsem jel sám, tak i 1.6 jela na pětku kopec nekopec, pokud měla alespoň 3000ot. U obou takovýhle atmosfér stejně platí, že když chceš zrychlit, musíš podřadit - a to Tě u MX5 zaručeně bude bavit :D
Nakonec - kup, co Ti srdce poručí, fin limit nemáš špatný. 1.8 má jednu nevýhodu - je jich málo - hůř se shání a vybírá.
Pořád bych ale trval na nerozhašeném autě - ne každého baví se v tom několik měsíců se rejpat, než se konečně hezky svezeš.
MG - radost až na kost.
KDB
Mistr volantu

Příspěvek od KDB »

Na rozdíl NA a NB se zajdi zeptat na jejich forum - NA se asi bude hůř shánětv nevybydleném stavu...
MG - radost až na kost.
varach
Autoškolák

Příspěvek od varach »

KDB -

Super, díky za odpověď :) Budu se teda snažit najít nějakou pěknou 1.8.. Snad se nějaká ukáže :) A když ne, tak skočím po 1.6 a budu si snad libovat i v tom :)
No jinak s těma NA to nebude asi zas tak horký, přece jen bych asi raději NB, ale to už, jak píšeš, budu řešit na nějkým fóru :)
Arkis
Letec

Příspěvek od Arkis »

Podle mě to moc řešíte, já začínal na 1.3MPI 40kW a přežil sem to. Pokud to chce kluk na rozumné ježdění a né na předvádění se, tak mu bude stačit cokoliv.
KDB
Mistr volantu

Příspěvek od KDB »

Souhlas :ymhug:
MG - radost až na kost.
enthusiastic.driver
Řidič začátečník

Příspěvek od enthusiastic.driver »

Já si to neodpustím:
https://www.youtube.com/watch?v=_Hrdjnnv0j0 1:28, 2:30, 3:28 Kamera je na NA 1.8 , záběr na NB 1.8, NB 1.6 na tom je ještě jednou tak hůř. Plus ten samosvor, plus případný upgrade..
Určitě souhlasím, že primárně bych se díval po stavu aut, ale imho je lepší si počkat až se objeví hezká 1.8 než jít hned do hezké 1.6.

Problém je akorát ten, že v ČR se 1.8 na prodej objevují v téhle ceně možná 2-3x do roka. Takže to chce koukat směr Německo. :-P

A co se týče nevybydlenosti stavu, myslím, že si NA i NB nemají moc co vyčítat.
varach
Autoškolák

Příspěvek od varach »

enthusiastic.driver - Hm, video pěkný, ukazuje víc než dost :)

Díky za radu, teď holt budu doufat, že nerazím na pěknou 1.8... :)

EDIT: Mohli bysme mi sem hodit nějaký osvědčený bazary? Třeba právě německý :) Díky
Odpovědět