Čo dalej po E46?

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Odpovědět
quasimoto
Pan Řidič

Re: Čo dalej po E46?

Příspěvek od quasimoto »

Ano, na pretekarskej drahe je tempomat uplne zbytocny, da sa vyuzit len v pit lane.

V beznej premavke a najma na dlhych cestach je ale nenahraditelny pomocnik a sucast aktivnej bezpecnosti (nizsia unava, clovek nemusi stale sledovat tachometer a moze sa sustredit na premavku pred sebou). O prevencii proti nasim vysokym pokutam ani nehovorim, najma pri vykonnejsich autach sa velmi tazko jazdi neustale s nohou na plyne tak aby sa neprekrocila rychlost.
Staci s nim chvilu jazdit a clovek ho dostane uplne do podvedomia.

Naopak neznasam ked idem na dialnici alebo mimo mesta a auto predomnou ide raz 130, potom 120, potom ma predbehne v 145kmh,.. o chvilu ho zas predbehnem lebo ide zas 130... Toto neprospieva plynulosti premavky, komfortu a ani spotrebe. (ak je cesta bez vyraznych zmien sklonu).
jancsi
Pan Řidič

Příspěvek od jancsi »

To máš individuálne. Jazdím diaľnice tak 180-210. Každú chvíľu niekoho dobieham, brzdí sa, vypína tempomat. Následne zapnutie auto razantne zrýchľuje späť na cestovnú rýchlosť, čo celkom narúša cestovný komfort posádky, takže radšej zrýchľujem jemnejšie plynom. Ajked mam trocha voľného priestoru tak už predstihom dokážem mierne ubrať plyn aby som nevletel na auto predomnou a nemusel vehementne brzdiť. Jazdí sa mi takto oveľa plynulejsie.
E46 325i + E60 550i
quasimoto
Pan Řidič

Příspěvek od quasimoto »

1. hlavny ucel tempomatu je udrziavat uz dosiahnutu rychlost, nie pouzivat ho na opatovne zrychlovanie (hoci tu funkciu takisto ma).

2. tempomat je urceny na normalnu jazdu konstantnou rychlosotu. Samozrejme nie je odporucany pri jazde 180-200kmh, kde hra kazda sekunda oneskorenia pri spomalovani velku rolu (70 m/s). Takisto sa v manualoch pise ze tepomat sa nema pouzivat za nepriaznivych poveternostnych podmienok (vela vody, sned, lad, ...).

3. Jazdim velmi vela po SR a nieco aj A a IT (vyse 40.000 km rocne) a ani si nepamatam zeby ma za posledny rok predbehlo auto iduce 180-200 km... 95% ludi jazdi na dialnici 110-145 kmh a tam s tempomatom nie je problem.

Treba sa na veci pozerat trosku komplexnejsie ;) To akoby som napisal ze naco su v autach 6stupnove prevodovky, ja jazdim len po meste a tam mi stacia 4 prevody.

Takisto kupit nove auto kategorie BMW 3er bez tempomatu, senzorov, automatickej klimy, vyhrievanych sedadiel vyrazne znizuje cenu jazdenky, potencialne aj o viac ako je cena tychto novych veci. Su to prvky, ktore su v danom segmente v nasich zemepisnych sirkach must have.
jancsi
Pan Řidič

Příspěvek od jancsi »

Ako som písal, je to individuálne. U mňa je to jedna z mála veci vo výbave ktorú nepoužívam. Mraky výbavy používam naopak veľmi rád :-)
E46 325i + E60 550i
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Ač sem zapřisáhlý odpůrce hejblátek, tak souhlasím, že v potahu, kterým se (občas) musí jet přes půl evropy po dálnici, je tempomat boží věc, která ty dlouhé a nudné přesuny velmi zpríjemní. Taktéž občas ve měste )dlouhé rovné přehledné úseky s častými kontrolami pachu) je tempomat (nastavený na 55 kmph) velmi dobrá věc.

Ale:
quasimoto píše:Takisto kupit nove auto kategorie BMW 3er bez tempomatu, senzorov, automatickej klimy, vyhrievanych sedadiel vyrazne znizuje cenu jazdenky, potencialne aj o viac ako je cena tychto novych veci. Su to prvky, ktore su v danom segmente v nasich zemepisnych sirkach must have.
Toto je myslím zásadní problém v (rozdílnosti) uvažování: never-ever bych při konfiguraci nového auta neuvažoval stylem" to tam dám i když to nepotřebuju, protože až to budu prodávat..." za a) protože vždy kupuju auto pro sebe a za b) nikdy nekupuju auto se záměrem po nějaké době ho prodat... život a okolnosti mě samozřejmě k tomu mohou donutit, ale to už je vis major .... ale 100 soudruhů, 101 názorů...
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Snowman000
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Snowman000 »

Ako pise Jancsi je to silne individualne a sám vies ze pomaly nejazdim a podla tachometru uz vobec ne :P
Idem ako to citim a taktiez sa vyrazne viac stretavam zo situaciouu ze musim menit rychlost kvoli niekomu ako si ju nejaky vyznamny cas drzat na rovnakej urovni (vynimocne v noci)...

Ad ostatna vybava...auto si v prvom rade vyberam pre seba, ja som ten co v tom nejaky cas budem jazdit a tym ze do toho idu moje prachy a cas, tak o to viac som nachylny na akekolvek veci co ma vedia vytocit ;)
Ak by som chcel zachovat co najviac cenu tak si predsa nekupim benzinve R6 RWD BMW a s manualom, tam uz nejake hlupe PDC na zostatkovej cene fakt nehra ulohu ;))

A ako spravne podotkol PP, nekalkulujem tiez dopredu co bude a kedy a za akych podmienok ho pripadne predam. A cim dalej hladam nieco co mi bude sluzit co najdlhsie a ostane ako spomienka na krasne casy :)

PS: Posledny cca rok kupujem LP-cky a planujem konecne doniest staru Teslu NC 470 do bytu :P
Naposledy upravil(a) Snowman000 dne pát 02 kvě 15:23, celkem upraveno 1 x.
Konzerva od sardiniek s LSD
Multak se vsim vsudy
...tbd...
quasimoto
Pan Řidič

Příspěvek od quasimoto »

Ak chcem mat auto 10 rokov, je to jedno, ale ak planujes po 2-3 rokoch vymenu, tam sa uz oplati prihladnut na to ci nepriplatim 200-500 Eur u noveho za nieco, co sice nutne nepotrebujem, ale nasledne auto drahsie a rychlejsie predam.
U 10-15rocnych "suniek" to samozrejme velku rolu nehra, tam ide o stav a tieto doplnky si ludia zozenu z vrakacu ak chcu :)

Nakolko par rokov pracujem v tejto brnadzi, nieco o vplyve konfiguracie a predajnosti zo skusenosti viem :)

Bmtw. malo aut si drzi lepsie cenu aok prave benzinove R6 RWD BMW s manualom do roku 2010 ;)
Snowman000
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Snowman000 »

Ano to je samozrejme rozdiel, ale pri kazdom v prvom rade rozhoduje kombinacia znacka-model-motor-prevodovka, nasledne km-vek-stav-servisna historia a az potom je niekde ako spravne poskladana vybava, kedze ta je SILNE individualna, ale aj najmenej rozhodujuca...

A k tomu su tu vplyvy ktore, ani ja, ani ty neovplyvnime...niekto do teba drcne, zvaz parlamentnych magorov schvali nieco cim sposobi, ze tvoje auto bude nepredajne...atd...atd...:)
Konzerva od sardiniek s LSD
Multak se vsim vsudy
...tbd...
Brus
Letec

Příspěvek od Brus »

Snowman000 píše:
PS: Posledny cca rok kupujem LP-cky a planujem konecne doniest staru Teslu NC 470 do bytu :P
kdyby ti NC470 nestačilo, dej vědět ;)

podle mě čím pomalejší auto, tím je tempomat nutnější. např v transitu ho tam mám furt.
Pravda vyděsí
jancsi
Pan Řidič

Příspěvek od jancsi »

Pred cca 2ma mesiacmi som kupoval gramofón, a takisto niekoľko LP k tomu :-) doma na SK mam 2x NC 470 ale tam to patrí už k výbave domu :-)

@snowman: tak aký je aktuálny stav, 130i alebo 330i? :-)
E46 325i + E60 550i
Odpovědět