Ford Focus kombi 1.0 vs. Dacia Duster 1.2 Tce

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
borland
Spolujezdec

Ford Focus kombi 1.0 vs. Dacia Duster 1.2 Tce

Příspěvek od borland »

Pozdravujem všetkých.
Rád by som poznal váš názor na dilemu ohľadom výberu z dvoch áut, ktoré sa na prvý pohľad môžu javiť ako úplne odlišné kategórie.

Ide o Ford Focus kombi gen.3 s motorom 1.0 Ecoboost (benzín, 3-valec) a Dacia Duster 1.2 Tce (benzín, 4-valec).

Oba modely sú totiž ponúkané v cca rovnakej cenovej hladine 14000€, a oba ponúkajú svoje plus a mínus. Výbavy sú veľmi podobné, Ford neponúka vyhrievané sedadlá.
Potrebujem rodinné auto do mesta (preto benzín), pričom občas sa pôjde na dovolenku aj na nejakú chatu (raz, dvakrát ročne).
Osobne vidím nasledujúce plusy a mínusy:

Ford:
+ bezpečnosť (5 hviezd NCAP)
+ kvalita interiérových dielov
+ preverený model
- nízky podvozok
- trojvalec a výkon motora

Dacia
+ svetlá výška a s ňou spojené SUV vlastnosti
+ nižšie prevádzkové náklady
- bezpečnosť (3 hviezdy NCAP)
- kvalita

V oboch modeloch som sa už viezol a lepší dojem som mal paradoxne z Dacie. Ford však ponúka svoje predvádzacie vozidlo za výbornú cenu. Viem, hateri môžu namietať, že pri Dacii ide o "rumunský šrot", poznám tento názor. Ale súčasní vlastníci si zatiaľ nesťažujú. Ford je preverený model, len toho motoru sa bojím, hoci získal veľa ocenení, mňa výkonom nepresvedčil.

Ide mi o osobné skúsenosti niekoho z vás s jedným z týchto modelov / motorov. Môžete odporúčať? Máte pozitívne alebo negatívne skúsenosti?

Vopred ďakujem.
karelpipa
Pan Řidič

Re: Ford Focus kombi 1.0 vs. Dacia Duster 1.2 Tce

Příspěvek od karelpipa »

Na hvězdy nekoukej, myslim, že ta Dacia dostala pouze 3 hvezdy, protoze nema v zakladni vybave nejaky elektronicky pomocnik. Treba pripominani bezpecnostich pasu..
Taky 1.0 3 válec je sračka sraček.
https://www.youtube.com/watch?v=i6iSAwLsApM
Moje kolo s Imprezou :))
honziss
Letec

Příspěvek od honziss »

S Focusem jsem jel, v Dusteru jsem se jen vezl, takze nemam uplne prime srovnani, ale vybral bych si urcite Focuse. Duster mi prisel pri bouchnuti dverma jak kdyby byl vyrobenej z papiru. Duster jako lowcost 4x4 kdyz to potrebujes ok, ale jako auto na kazdyden nee. Oba motory jsou bida, ale na 1.0EB je slyset obcas chvala + fakt dostal naky oceneni a o 1.2TCe jsem si precetl ze nejede a zere.

To hodnoceni bezpecnosti bych uplne nezanedbaval. Je sice pravda, ze spousta bodu se udeluje za elektronicky pomocniky a ochranu chodcu, ale kdyz se podivas na videa crashtestu, tak je hned jasny v cem by clovek radsi sedel hvezdicky nehvezdicky..
R4...258k
R3...261k
EV...264k
borland
Spolujezdec

Příspěvek od borland »

K motorom:
Duster 1.2 Tce som jazdil na 6. prevodom stupni, pri rýchlosti 90 km/h, s okamžitou spotrebou 5,5 litra. Je neskutočne tichý, bol som veľmi prekvapený.

1.0 Ecoboost - nesledoval som spotrebu, išlo mi o dynamiku. Tu som bol pomerne sklamaný dokonca aj v porovnaní s mojim 7-ročným Yarisom 1,3 (4-valec). Ale možno išlo len o surový motor. Recenzie hovoria, že aj pri naloženom aute je motor 1.0 pomerne dynamický. Je pravda, že 10 minútová jazda, ktorú som absolvoval, mi nemusí dať jasný obraz.
KDB
Mistr volantu

Příspěvek od KDB »

Koupil bych to, co se mi líbí a v čem se mi dobře jede - pro bezpečnost je to důležitěiší, než nějaká hvězdička navíc....
MG - radost až na kost.
honziss
Letec

Příspěvek od honziss »

KDB píše:Koupil bych to, co se mi líbí a v čem se mi dobře jede - pro bezpečnost je to důležitěiší, než nějaká hvězdička navíc....
Tady bych si dovolil oponovat, ve chvili kdy si to na me namiri auto z protismeru, tak to bude lip navrzena pasivni bezpecnost konkretniho auta co mi zachrani krk, nikoliv pocit ze se mi jede dobre.

2 borland: pri 90kmh jedou vsechny auta za malo, vyssi rychlost + karoserie suv + malej turbobenzin budou asi smrtici kombinace.

Objednej se aspon na 1h testovaci jizdu s obema, dopredu si naplanuj kudy chces jet aby to odpovidalo tvym beznym trasam, jestli jezdic casto plnej, tak prizvi rodinu jako zatez (u techto motorizaci to bude mit zasadni vliv na dynamiku/spotrebu), no a pak budes moudrejsi.
R4...258k
R3...261k
EV...264k
borland
Spolujezdec

Příspěvek od borland »

@ honziss - máš pravdu, to by bol ideálny prípad skúšania auta. Bohužiaľ, hodinové testovacie jazdy mi žiadny predajca nepovolí. Aj preto sa snažím získať info od dlhodobých užívateľov, resp. vlastníkov áut.
KDB
Mistr volantu

Příspěvek od KDB »

Honzis: dobře jede - myšleno = dobře se řídí. Přispěje to k aktivní bezpečnosti, takže tomu Tvému hypotetickému autu z protisměru mám větší šanci se vyhnout.
Podle Tvé logiky jest nejlépe jezdit v T72...
Vyznávám aktivní přístup k řízení.
MG - radost až na kost.
honziss
Letec

Příspěvek od honziss »

KDB: ja jsem te pochopil a souhlasim s tebou, lepsi sziti s autem rozhodne znamena vyssi aktivni bezpecnost. Ale jsou veci ktery predvidat nemuzes a veci ktery neovlivnis vubec a pak se ti hodi bezpecnost pasivni. Kdyz muzu mit za stejny penize auto se 3* nebo auto o rad bezpecnejsi s 5*...tak ja mam jasno, mozna i proto ze jsem v minulosti mel moznost okusit pasivni bezpecnost auta na vlastni kuzi.
R4...258k
R3...261k
EV...264k
borland
Spolujezdec

Příspěvek od borland »

Otázka bezpečnosti je fakt dôležitá. Duster odstraňujem z výberu.
Priplietla sa pre zmenu Toyota Corolla sedan s motorom 1.6 Valvematic. Bezpečnostne sú na tom obe autá výborne, rozdiel je v cene (2700€ v prospech Fordu), ale aj vo využiteľnosti kufra. Práve motor hraje v prospech Toyoty.
Odpovědět