První auto (25-30k)

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Odpovědět
David258
Dítě v autě

První auto (25-30k)

Příspěvek od David258 »

Zdravím, jak už název napovídá, chystám se kupovat svoje první auto. Naježděno už mám cca 1000 km, takže úplnej začátečník asi nejsem. Jsem chudým studentem, takže hledám něco, co bude hlavně spolehlivý a nebo když už, tak ať v servise nenechám majlant. Auto bych měl hlavně na větší vzdálenosti, takže předpokládám, že ideální bude spíš nafta než benzin. Každopádně vídám často i auta přestavěná na LPG a CNG, jsou vhodný na větší vzdálenosti nebo se hodí spíš do města? Auto bych si představoval tak nějak střední velikosti. Chtěl bych hlavně v zimě, abych do kufru nacpal snowboard (160 cm cca, samozřejmě se sklopenýma sedačkama) a v létě kolo (ale tam asi není problém k jakýmukoliv autu dokoupit střešní nosič, že?) Výkon je mi celkem jedno, ale zas aby to trošku jelo, aby nebyl úplně problém vytáhnout to nad 130 km/h na dálnici.
Zajda
Letec

Re: První auto (25-30k)

Příspěvek od Zajda »

Ahoj, kupuješ auto za cenu prvního preventivního servisu běžné ojetiny, na preference tu není prostor.

Potřebuješ něco co má:
- nízkou pojistku (zjisti si raději ceny, mám pocit že bys mohl být překvapený)
- čerstvou technickou - úplně nejlépe tak čerstvou že nebudeš muset platit evidenčku před přihlášením vozu
- dobré zimní gumy
- jede a brzdí tak že nic nevibruje a nekope do volantu
- není úplně shnilé
- nic z toho neteče
- až se něco posere, což bude nejspíš brzo, jelikož za 30 tisíc se v dnešní době nikdo příčetný nezbavuje auta v dobrém stavu, ať díly stojí minimum možného

Na LPG zapomeň. Benzin na benzin nebo diesel bez turba.

Tržně podhodnocené auto s levnými díly a relativně trvanlivou karoserií je třeba Renault Clio 1,2

Jestli ti v tom nájezdu cos uvedl nechybí alespoň dvě nuly, bude lepší vzít s sebou na to dobrodružství někoho zkušenějšího.
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Podepisuju vše, co je popsáno výše.

Vykašli se na nějakých 130km/h na dálnici, vykašli se na snowboard (kdyžtak pojedete kamarádovým autem) a ber to, co je v dobrém stavu, s novou technickou. Čím "hnusnější" auto (myšleno vizuálně, takové ty Thalie, atd.), tím za dané peníze máš větší šanci koupit lepší kus. Kup klidně feldu a až se za rok rozpadne, koupíš jinou (nebo našetříš na auto.
David258 píše: pon 13 pro 22:26 Naježděno už mám cca 1000 km, takže úplnej začátečník asi nejsem.
Začátečník budeš ještě hodně dlouho. Čím dříve si o sobě budeš mysleet, že umíš jezdit, tím dříve se někde zabiješ.
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
Čičo
Řidič začátečník

Příspěvek od Čičo »

Presne tak, na to, aby si nebol začiatočník ti tam chýbajú minimálne dve nuly!

A pri kúpe auta za jeden plat sa pozerá na stav konkrétneho kusu a nie vyberať nejaký typ všeobecne. A aj keď to tak nevyzerá, diesel nie je pre teba.
Odpovědět