honziss: On nepise vydelek, ale rozdil prijmu a vydaju. A dat ze studentskeho platu 10k (ikdyz samozrejme nevime, kolik je ten prispevek, ale bejt to nejak hodne, tak asi neshani lizacku na 200k) neni spatny.
Add autor: taky jsem pracujici student a zhruba pul roku mam auto na operak. Predem jsem mel nachystanou kompletni castku splatka*36, protoze jsem ho bral na 3 roky. A rikal jsem si, ze kdybych 3-4 tisice mesicne prubezne priplatil, dosahl bych na 330d (misto GTD co mam ted). V te dobe se mi to nezdalo jako moc penez, mel jsem slusnou a relativne dobre zaplacenou praci. Nakonec jsem se posral a nevzal to. Po pul roce v praci odchazim, protoze delat 40+hodin tydne na cizim a jeste studovat prezencne vejsku je fakt pro pacienty, too young for this shit. A jak jsem rad, ze si na leto muzu najit jenom nejakou flakacku na 2-3 dny v tydnu a do mezicasu domlouvat kam vsude se pojedu spolecensky unavit
Tim chci jenom rict, ze uvazat si uz behem vysoky na krk splatkovej kalendar imo neni navod na spokojenej zivot. Splacet budes od promoce az do krematoria, jednu lizacku, druhou lizacku, hypoteku, decka na skolach... Ta flexibilita, kdy si muzes delat co chces, protoze prinejhorsim prezijes na polivkach z pytliku koupenych za kapesny, a nikomu nic nedluzis, je krasna. A jak ti daji do ruky diplom, uz se nevrati.
A ted neco trosku min patetickeho: Mas na to 10k. Kdyz vezmes leasing, kterej bude stat 5k mesicne (takze tech 200k budes splacet jeste jako absolvent magisterskeho, ikdybys byl ted v prvaku), zbyde ti dalsich 5k. A za to tankujes a servisujes. Gl with that. Jestli potrebujes fakt jezdit a jsi ochotnej se smirit s tim, ze budes svuj zivot muset planovat jak fotr s hypotekou, racionalnim resenim je nejaka Fabie/Rapid na operak, nebo snad i ten Golf 1.0TSI nabizeli nekde za 5-6k. Pak ti zbyde ctyrka, za tu jenom tankujes a nemusis mit stazenej vocas, kde se neco posere.